HIGH-END CRAFTSMANSHIP

Een hoogwaardige houten vlonder

houten vlonder

Stelt u zich eens voor; nooit krimp- of trekverschijnselen, nooit kromme planken of scheuren in het hout, nooit schroeven die loskomen, hout dat nooit meer glad wordt en dat niet meer verkleurt of juist mooi grijs wordt.

Maar een houten vlonder die zeer nauwkeurig gemaakt is en waar men de schroeven niet meer ziet heeft ten eerste al een zeer charmevolle aanblik.  Zeker als het gemaakt is met een hele hoge graad van precisie en vakmanschap. U zult waarschijnlijk zeggen dat dit niet bestaat echter is niets minder waar. Architect en houten-vlonders ondernemer Edward Vlasveld heeft zich hierin een zeer bijzondere plaats binnen de wereld van houten plateau’s verworven.

BIJZONDERE KENNIS EN ERVARING MET een HOUTen vlonder

Een vreemd maar chique aangezicht is de eerste reactie wanneer men houten vlonder ontworpen door Edward Vlasveld onder ogen krijgt. Echter, pas na een aantal seconden als men nader de details bekijkt, krijgt men dan pas werkelijk het gevoel dat het wat bijzonders is. Splinters, losse schroeven, kromme planken, loszittende delen, scheve naden, scheuren, en verkleurde delen behoren met deze, door Edward Vlasveld ontwikkelde constructietechnieken, voorgoed tot het verleden.

houtindeling

houtindeling

 

Een houten vlonder van Edward Vlasveld die geleverd wordt, is van high-end klasse en wordt verkocht met een minimaal 15-jarig garantietermijn wat tevens overdraagbaar is op toekomstige eigenaren. Op deze manier plaatst de toonaangevende architect van houtconstructies Edward Vlasveld zichzelf bovenaan in de Europese kwaliteitsranglijst op het gebied van houten terrassen aanleggen en andere houten buitenconstructies.

Echt verwonderlijk is het niet gezien het feit dat Edward afkomstig is uit de luxe jachtbouw industrie als meester-Jachtbouwer, waar hem geleerd is om scheepsdekken en jachtinterieurs op een hoogstaande kwaliteitsgraad af te leveren. Een houten vlonder is voor Edward iets als “a walk in the park”  zoals hij dit zelf omschrijft.

zaagwijzes

zaagwijzes

 

BIJZONDERE CONSTRUCTIE INFO TIPS voor een houten vlonder

De Meester-Jachtbouwer maakt zijn houten buitenconstructies op een zeer aandachtvolle wijze.

Een van de verschillen met de collega tuinondernemer, is dat deze mensen geen notie en ervaring hebben zoals Edward, en de verschillen dan ook duidelijk zichtbaar zijn.

 • De schroeven die Edward gebruikt voor de planken te fixeren van de vlonder zijn van flexibel staal, veren staal of koolstofstaal (belangrijk voor het krimpen en trekken op te vangen)
 • De schroeven worden verdiept in het hout waarna er een opvullend stukje hout wordt ingelijmd ter bescherming van de schroef tegen het vocht, dan wel van hetzelfde hout of een andere houtsoort
 • De lijm die gebruikt wordt, is een lijm op Formaldehyde basis die vele malen sterker is dan de gebruikelijke lijmsoorten
 • De schroeven voor een houten vlonder worden met een momentsleutel vastgezet om te zorgen dat alle schroeven exact even vast zitten (dit om kromme naden in de vlonder te voorkomen)
 • Voor de oplevering wordt de gehele houtconstructie ook nog volledig geschuurd
sterkte van hout

sterkte van hout

 

VERSCHILLENDE HOUTSOORTEN IN DE VLONDERBRANCHE

Iedere vlonderdek constructie kan in principe met iedere houtsoort gemaakt worden, echter moet men zich dan afvragen als de arbeid niet bepaald goedkoop is, of het dan verstandig is een houtsoort te nemen die maar een paar jaar meegaat en bij de eerste regenbui al scheeftrekt en glad wordt. De arbeid moet dus in verhouding staan tot de kwaliteit van het materiaal, anders is het geen wijze investering.

houten deuvels

houten deuvels

 

PADOEK HOUT TBV EEN VLONDERPLATEAU

Hierom zal men eenvoudig weg het beste af zijn met een vakkundige arbeid, als de houtsoorten die men kiest van dezelfde kwaliteit zijn, en daardoor het de arbeid waard is.

Deze houtsoorten zijn niet de houtsoorten die u doorgaans bij de tuincentra haalt, maar kan verkrijgen bij serieuze houthandels zoals Jadimex in Lovenjoel. Padoek, zoals u op de foto ziet is de goedkoopste kwaliteitshoutsoort die gebruikt wordt door het buitenschrijnwerk bedrijf van Edward en levert een mooi resultaat op als het vers geschuurd is zoals op foto, echter trekt helemaal witgrijs als het helemaal verkleurd is.  Deze witgrijze kleur is een hele mooie egale kleur die een bepaalde knappe visuele toon geeft aan uw houten vlonder.

padoek hout

padoek hout

 

AFZELIA HOUT, DE BESTE KEUZE OP TEAK NA

Dit is een fenomenale houtsoort die nagenoeg net zo stabiel is als het bekende Teakhout dat op scheepsdekken gebruikt wordt. Echter zijn er 2 Afzeliavarianten in de handel te verkrijgen; Afzelia Dousse en Afzelia Passiloba. De eerstgenoemde is verweg de meest stabiele variant, echter heeft als nadeel dat het vrij zacht is en niet echt slijtvast.  Daar tegenover heeft de ietwat minder stabiele variant een veel hardere en slijtvastere eigenschap echter trekt en krimpt het wat meer.  Zeker als het om vers gezaagd hout gaat.  Passiloba heeft ook een mooiere vlam en tekening, zodat geschuurde houten dekken zeker een hogere visuele waarde gaan hebben dan hun Dousse variant.

afzelia hout

afzelia hout

 

TEAKHOUT HET BESTE VLONDERHOUT TER WERELD

Voor de meeste is de naam Teak een vrij bekend begrip, echter zijn er maar weinig die weten dat Teak hout in 2 verschillende hoedanigheden te verkrijgen zijn voor het construeren van een houten vlonder, met een behoorlijk prijsverschil.

Het kwalitatieve hoogwaardige Teak is het zogenaamde Natuur-Teak.  Deze stammen komen uit het oerwoud en zijn op de natuurlijke wijze gegroeid waardoor het hout langzaam en voldoende de tijd heeft gekregen tot de stamdiameter te komen waardoor de stam kaprijp verklaard kan worden.

Dit Teakhout is zwaarder en slijtvaster dan het overige Teakhout op de markt.

De tegenhanger hiervan is het bekende Plantage Teakhout. Dit hout, zoals de naam doet vermoeden, komt van plantages waarbij er bijzonder veel kunstmest gebruikt wordt om de Teakbomen (Tectona Grandis) zo snel mogelijk te laten groeien, waardoor met het principe van een snel groot-gegroeid radijsje krijgt.  Groot maar licht vanbinnen.  Deze vergelijking komt aardig in de buurt en geeft aan dat het plantage Teak veel te snel gegroeid is en kwalitatief zachter, lichter en minder vast van kwaliteit is, echter in prijs 4x gunstiger.

Het ideale houten vlonderdek is dus nog steeds Teak echter voor de meeste niet betaalbaar. (G)

teak hout

teak hout

 

 Gerelateerde informatie:

hoek van vlonder

hoek van vlonder

 


Wij plaatsen onder meer op de volgende locaties.

 • Nederland:

  Utrecht, Noord-Brabant, Limburg, ’t Gooi, Blaricum, Laren (N-H), Eindhoven, Hilversum, Utrecht, Den Haag, Rotterdam, Amsterdam, Leiden, Arnhem, Nijmegen, ’s Hertogenbosch,Helmond, Uden, Oss, Veghel, Tilburg, Dordrecht, Haarlem, Maastricht, Heerlen, Apeldoorn, Deventer, Zwolle, Hengelo, Enschede, Almelo, Weert, Amersfoort, Zeist

 • België:

  Antwerpen, Leuven, Gent, Hasselt, Turnhout, Mechelen, St Niklaas, Lommel, Geel, Brasschaat, St- Martens-Latum, Knokke/Heist, Keerbergen, Lanaken, Brussel, Kortrijk, Brugge, s-Gravenwezel, Schilde, Aarschot, Diest, Mol, Herentals

constructie van vlonder

constructie van vlonder

Hoogwaardige houten vlonderplanken: basis van goede investering

Houten vlonderplanken zijn er volop te koop, echter moet men voor de goede kwaliteit echt zoeken. Een kennis van me zij ooit eens “Goede dingen kun je niet kopen. Die moet je bestellen, of speciaal laten maken”. Houten vlonderplanken van slechte kwaliteit maken een totale investering van het te bouwen terras nutteloos en veranderen het direct en volledig van een investering naar louter een onkosten post.

GOEDKOOP IS LOUTER DUURKOOP BIJ AANSCHAF VAN HOUTEN VLONDERPLANKEN

Het eerste wat men doet indien men denkt houten vlonderplanken aan te schaffen is kijken op het internet om te zien waar er wat te koop is voor wat voor prijs.  Echter weet en beseft de consument niet dat vrijwel alles op het internet commerciële handel is en niet voldoet aan het kwaliteitsniveau dat een aanschaf van vlonderplanken een koop is die eigenlijk een investering moet zijn in plaats van een onkostenpost.

hout doorsnede

hout doorsnede

 

COMMERCIEEL HOUT. EEN SLECHTE DEAL!

Commerciële houten vlonderplanken zoals Bangkiraiplanken, Cumaruplanken, Mukulunguplanken, Massarandubaplanken en Angelienplanken zijn producten die vers gezaagd worden tot planken in het oerwoud direct na de kap, en verpakt worden in grote pakken hout, terwijl het hout nog kakelvers is en vol zit met natuurlijk vocht wat er voor zorgt dat de terrasplanken enorm gaan krimpen en trekken en krom gaan staan.  Als een dergelijk pakket dan na 3 weken in een knetterheet schipruim gelegen te hebben volledig onder spanning staat vanwege de krimp en trek die nergens heen kan omdat het pakket is opgespannen met sterke stalen banden, waarbij de handelaar het vervolgens open knipt. Vindt men het nog gek ook dat alle planken alle kanten opvliegen van het kromgetrokken zijn?

En men heeft vervolgens waardeloos materiaal om iets fatsoenlijks nog mee te maken.   Dit materiaal ligt dan vervolgens in de schappen van de tuincentra en tuinhout leverende instanties.

zaagwijzes

zaagwijzes

 

KLASSE MATERIAAL BENODIGt ZORG EN TIJD

Indien men houten vlonderplanken wil aanschaffen met enige kwaliteit dan komt men terecht in de houtsoorten zoals; Afzelia en Afrormosia, Teakhout, en Ipe of Padoek. Dit zijn allen houtsoorten die eerst gedroogd worden alvorens ze verwerkt worden tot een eindproduct, wat betekent dat het materiaal al is uitgewerkt voordat er een plank van geschaafd wordt. Buiten dat zijn apart van het drogen vooraf deze houtsoorten van nature al veel stabieler als commerciële houtsoorten, wat op zich ook al een groot verschil is.

rift gezaagd hout

rift gezaagd hout

 

ZAAGMETHODES ZIJN VAN CRUCIAAL BELANG

Naast alle verschillen die er al vernoemd zijn, is de methode van zagen, ofwel de indeling hoe men de stam tot kleine stukjes zaagt, van groot belang.

Er zijn ruw gezegd 2 manieren van houten vlonderplanken zagen.  De 1e en meest gebruikte manier van zagen is genaamd; Dosse. Deze manier geeft nagenoeg geen afval maar heeft aan de kopse einden niet de jaarringen haaks op de plank staan maar liggend.  Dit maakt de plank veel gevoeliger voor krimp en trek.  De 2e manier heet;  Kwartiers. Bij deze manier van zagen staan de jaarringen, op de kopse kant van de planken, haaks op de plank, wat er voor zorgt dat dit nog extra stabiliteit met zich meebrengt voor iedere plank die men op deze zaagwijze aanschaft.

EEN SIMPELE CONCLUSIE

Een klasse houtsoort op de juiste manier gedroogd en gezaagd is het investeren waard, en dermate stabiel dat de houten vlonderplanken zelfs na 20 jaar nog net zo vlak en recht is als de dag van oplevering.

sterkte van hout

sterkte van hout

 

PUNTEN VAN VERSCHIL

 • Geen Dosse maar Kwartiers gezaagd hout
 • Geen vers maag gedroogd hout
 • Geen commercieel maar hoogwaardig hout
 • Volledig gelijmd en geschroefd tijdens het plaatsen
 • U-V bestendige lijm
 • Verenstalen schroeven die mee rekken met de minimaal resterende krimp en trek van het hout

 

planken bij aanleg vlonder

planken bij aanleg vlonder

Hardhouten vlonderplanken

Een zeer bekende kreet, zelfs voor diegenen die ze nooit gezien hebben. Van gehoord hebben we het allemaal. De meeste beseffen wel dat we het hier over tropisch hout hebben, echter is daar vaak alles mee gezegd. Het verhaal van de hardhouten vlonderplanken heeft echter meer te vertellen dan men op het eerste zicht zou vermoeden.

hardhouten vlonderplanken

Bij het eerste de beste tuincentrum liggen ze volop in de rekken, de hardhouten vlonderplanken van Bankirai of een andere houtsoort. De welbekende planken met het zogenaamde anti-slip groefje. Dit hout is een wolf in schaapskleren!  U zult misschien zeggen “Wat is dat voor een onzin” of  “Wat wordt daarmee bedoeld”? Welnu, allow me to explain...

sterkte van hout

sterkte van hout

 

DE TERM COMMERCIEEL HOUT

De term op zich geeft al reeds aan dat er een verschil; is tussen commercieel en niet commercieel hout.  Dat verschil zit hem in de wijze waarop het eindproduct te weten de hardhouten vlonderplanken verwerkt wordt.  Dit betekent niet hoe het gezaagd wordt, maar of de houtsoort eerst ontdaan wordt van de grootste vijand, namelijk het natuurlijke vocht dat in het hout zit !  Dit is de veroorzaker waarom Bankirai en andere goedkope commerciële houtsoorten zoveel nadelen hebben.

EFFECTEN VAN VOCHT IN HET HOUT

Hout met vocht in de capillaire kanaaltjes zorgen voor veel overlast van krimp en trek, nog maar niet te spreken van scheuren.  De bekende kromme hardhouten vlonderplanken van Bankirai zijn krom omdat een kant en klare ‘NATTE’ plank zoals dat heet z’n vocht kwijt wil!  Op het moment dat het vocht er uit gaat,…VERVORMT het hout! Dit is de natuurlijke werking van hout en daar kan men niets tegen doen. Nat hout is dus commercieel hout, omdat het niet alleen goedkoop is maar tevens heel veel toepassingen minder bezit hierdoor.  Niemand wil nou eenmaal kromme en gescheurde planken in een vlonder zien.

Bankirai vlonderplanken 1

CONCLUSIE VAN COMMERCIEEL HOUT

Alles in een notendopje is dat hardhouten vlonderplanken van Bangkirai dus duidelijk geen ideale keuze zijn voor het maken van een vlonder of enig ander bouwwerk voor buiten. Hieronder de voor- en nadelen nog even op een rijtje van commerciële van Bangkirai vlonderplanken.

 • Goedkoop en makkelijk in aanschaf
 • Voldoende voorraad
 • Nagenoeg geen rechte hardhouten vlonderplanken mogelijk
 • Sterke vervorming na verwerking
 • Veelvuldige scheurvorming binnen 1 seizoen reeds
 • Zeer gevoelig voor glad worden vanwege het natuurlijke vocht
 • Naden die ongelijk gaan lopen
 • Planken die door de spanning loskomen

 hout eigenschappen

hout eigenschappen

 

Gerelateerde informatie:

hardhouten planken voor aanleg vlonder

hardhouten planken voor aanleg vlonder

Vlonderplanken onder de loep

Houtconstructies die zich buiten bevinden worden vooral gemaakt met vlonderplanken, of het nu gaat om een terrasdek of een zitbankje of een ombouw voor een jacuzzi, of een tuinkast of tuinhuis….het materiaal blijft in wezen hetzelfde.  Er zijn echter nogal wat verschillen op te merken in het land van tuinhout.

Indien een nietsvermoedende particulier of consument zichzelf wegwijs moet gaan maken in deze wereld van vlonderplanken en aanverwante materialen voor het bouwen van een houten vlonder, komt men terecht in de wereld van het tuinhout, waar de argeloze consument geen idee heeft hoeveel rommel er tussen de goede producten zitten.  Wijs is het dus om eerst eens zichzelf te verdiepen in de materie van vlonderplanken, zodat de foute producten en gladde verkopers zo weinig mogelijk kans maken op een verkoopovereenkomst waar de consument later spijt van krijgt.

INFO OVER WELKE HOUTSOORTEN ZIJN GOED EN WELKE NIET

Men kan hierover uren discussiëren, maar feit is dat iedere houtsoort haar eigen specifieke eigenschappen heeft waar altijd wel wat van te zeggen is.

Echter dit even buiten beschouwing gelaten, zijn er 2 verschillende groepen vlonderplanken op te merken,….de ene groep is commercieel hout, en de andere groep is kwaliteitshout.   met commercieel hout wordt bedoeld hardhout zoals van  Cumaru, Azobe, Bankirai, Zwarte Kabbes, Ayous, Moabi, Angelien Vermelho en Salau, behoren tot de houtsoorten die vers gezaag direct ter plekke in het oerwoud al verwerkt worden tot een eindproduct zonder eerst te zijn gedroogd of gewaterd.  Vervolgens worden deze vlonderplanken dus in vers gezaagde toestand als eindproduct in een schip geladen, wat er dan minimaal 4 tot 5 weken over doet voordat het in de haven van Antwerpen of Rotterdam aankomt, waarbij het hardhout materiaal dus een 3-tal weken in de hete tropische zon in een schipruim heeft liggen bakken en zweten. Dat hout gaat liggen krimpen en trekken als geen ander, en dan vindt men het gek dat als de grote pakketten worden ontdaan van haar bandstalen omwindingen, dat vrijwel alle planken ineens krom staan. Hout is een natuurproduct en dat moet eerst drogen om al het natuurlijke vocht kwijt te raken zodat het hout niet meer werkt! 

DE KWALITATIEF HOOGWAARDIGE VLONDERPLANKEN

De houtsoorten die hier onder behoren zijn onder meer Padoek, Afrormosia, Afzelia, Teak en Ipe.  Al deze hardhout houtsoorten hebben ieder hun voordelen op een bepaald gebied in technische zin maar ook in financiële zin.

teak hout

teak hout

 

KOST-EFFECTIEF PADOEK VLONDERMATERIAAL

Als men de keuze wil maken puur vanuit financieel oogpunt is padoek wellicht de meest goedkope hardhout soort van enige kwalitatieve betekenis.  De houtsoort heeft echter wat nadelen op het gebied van kopscheurtjes op de kopse einden van de vlonderplanken. Padoek heeft dan weer als voordeel dat het een zeer luxe, bijna witte vergrijzing geeft wat een bijzonder luxe visuele atmosfeer met zich mee brengt.

padoek hout

padoek hout

 

AFRORMOSIA DE VERVANGER VAN TEAKHOUT

Vanuit de scheepswereld wordt Teakhout het meeste gebruikt om dekken mee aan te leggen, echter een goede vervanger hiervoor is Afrormosia, wat nagenoeg dezelfde kleur en textuur heeft.  Deze houtsoort is wat minder duurzaam als het in aanraking met grond komt. Maar voor vlonderplanken hardhout is het materiaal bijzonder goed en stabiel m.b.t. krimp en trekken.

afrormosia hout

afrormosia hout

 

AFZELIA, DE SUPER HOUTSOORT VOOR EEN NORMALE PRIJS

Afzelia vlonderplanken zijn wellicht buiten teak de beste keuze, echter is de soort er in 2 varianten;  Afzelia Passiloba en Afzelia Dousse beide hardhout soorten zijn super echter is Passiloba veel harder en sterker. Daarintegen is de Dousse houtsoort bekend om haar zeer minimale krimp en trek eigenschappen.

De algemene voorkeur gaat echter uit naar Passiloba daar dit materiaal mooier is van textuur en vele malen slijtvaster van structuur.

afzelia hout

afzelia hout

 

DE KONING ONDER DE HOUTSOORTEN

Deze houtsoort is werkelijk het allerbeste wat men met geld kopen kan. Teak hout is niet alleen goed, vettig, mooi van kleur en makkelijk te bewerken, maar tevens peperduur. In de jachtbouw sector is dat niet zo van belang, want wie eenmaal een groot jacht kan betalen van een miljoen per meter, kan zich ook de prijs van Teakhout permitteren.  Het maakt dan niet meer uit wat de desbetreffende vlonderplanken moeten kosten. Het enige nadeel aan Teakhout is dat het eerst ontvet moet worden voordat het gelijmd kan worden.

ENKELE AANDACHTSPUNTEN M.B.T DE JUISTE KEUZES

 • Commercieel hout krimpt en trekt ontzettend maar is goedkoop
 • Padoek is de meest goedkope goede houtsoort maar heeft wat last van kleine kopscheurtjes
 • Afrormosia, is een goede vervanger voor Teak en heeft een zeer luxe kleur en textuur
 • Afzelia is super stabiel en slijtvast en is iets goedkoper dan Afromosia
 • Teakhout is het allerbeste echter tevens het allerduurste

 

Gerelateerde informatie:

 

 • vlonderplanken in detail

vlonderplanken in detail

Pin It
Copyright © 2019 Buitenschrijnwerk.eu | Alle Rechten Voorbehouden