Skip to main content
HIGH-END CRAFTSMANSHIP

Een hoogwaardige houten vlonder

Stelt u zich eens voor; nooit krimp- of trekverschijnselen, nooit kromme planken of scheuren in het hout, nooit schroeven die loskomen, hout dat nooit meer glad wordt en dat niet meer verkleurt of juist mooi grijs wordt. Buitenschrijnwerk heeft jarenlange ervaring met het plaatsen van hoogwaardige houten vlonders. Op onze Homepagina leest u meer over de nauwkeurig afgewerkte houten projecten die wij van ontwerp tot en met praktische uitvoering hebben gerealiseerd.

Aandachtspunten bij de houtsoort voor vlonderplanken

Het is al jaren duidelijk dat houten vlonders geen tijdelijke modegrill zijn. Of u nu een klassieke of moderne tuin heeft, houten vlonders passen altijd. Hout is bovendien dankbaar en veelzijdig materiaal dat op alle soorten ondergrond relatief makkelijk geplaatst kan worden. Als u het door experts laat aanleggen blijft het hout ook nog eens jarenlang mooi. Hout is er in allerlei verschillende soorten en maten, maar niet elke houtsoort is geschikt als het om een vlonder gaat. Het is namelijk grotendeels de houtsoort die bepaald of uw vlonder zowel degelijk als duurzaam is. Het is daarom belangrijk om met de belangrijkste aandachtspunten rekening te houden.

Als eerste is het verstandig om bij het plaatsen van een vlonder voor hardhout te kiezen. Deze houtsoort is namelijk erg sterk en blijft lang mooi. Hardhout is alleen wel vrij prijzig, daarom kiezen veel mensen voor zachthout omdat dit een goedkoper alternatief is. Als u tot hetzelfde besluit overgaat, moet u er wel rekening mee houden dat zachthout minder duurzaam is dan hardhout. Een vlonder van zachthout zal sneller vervangen moeten worden dan een vlonder van hardhout, daarom is hardhout een verstandige investering. In onze optiek zijn de volgende houtsoorten het meest geschikt als u een vlonder wilt laten bouwen:

 • Afrormosia;
 • Afzelia;
 • Iroko;
 • Padoek;
 • Ipe;
 • Natuurgekapt teak.

Wilt u uw nieuwe houten vlonder door vakmensen laten ontwerpen en plaatsen en daarnaast ook minimaal 15 jaar garantie op het resultaat krijgen, dan staat Buitenschrijnwerk voor u klaar!

Neem contact met ons op

Voorbeelden van een houten vlonder

De mogelijkheden van houten vlonders zijn werkelijk eindeloos. In veel gevallen denken mensen bij een vlonder aan een afbakening van hun terras, maar dat is echt niet de enige keuze die u heeft, er zijn meer dan genoeg prachtige voorbeelden. Zo kunt u er bijvoorbeeld voor kiezen om houten vlonders rond een zwembandrand te laten plaatsen. Dit is niet alleen veel comfortabeler voor blote voeten, het is ook nog eens mooier dan eenvoudige bestrating of gras. Als u aan het water woont, kunt u houten vlonders gebruiken om uw oever te verfraaien of om als steiger dienst te doen. Daarnaast zijn vlonders heel bruikbaar om creatief met ruimte om te gaan als u een kleinere tuin heeft. Door hoogteverschillen in de vlonders lijkt uw tuin namelijk optisch groter.

U kunt een houten vlonder ook erg mooi combineren met een veranda, tuinhuis, pergola of terras. Buitenschrijnwerk informeert u graag over alle mogelijkheden!

Hoe lang gaat een houten vlonder mee?

Als u wilt investeren in het laten plaatsen van een houten vlonder van hoogwaardig hardhout, dan is het uiteraard ook heel belangrijk om te weten hoe lang de levensduur van zo’n vlonder zal zijn. Nu krijgt u bij Buitenschrijnwerk sowieso al 15 jaar garantie als u een houten vlonder door ons laat ontwerpen en plaatsen, maar dat wil niet zeggen dat een dergelijk vlonder na die garantieperiode al snel versleten zal zijn. Wanneer u voor een houtsoort als afzelia, afrormosia of padoek kiest en regelmatig onderhoud verricht, dan kunt u er rustig vanuit gaan dat uw vlonder na 30 jaar nog steeds in een uitstekende technische toestand zal verkeren. Er zullen weinig onderdelen in uw achtertuin zo’n lange levensduur als dat houten vlonder hebben!

Aannemers/ vlonderbouwers voor een hardhouten vlonder

Aannemers voor het plaatsen van houten vlonders zijn er genoeg. De kwaliteit van datgene wat ze leveren loopt echter wel behoorlijk uiteen. Wanneer u een houten vlonder door de professionals van Buitenschrijnwerk laat plaatsen, bent u er zeker van dat:

 • Er hoogwaardig hardhout wordt gebruikt;
 • De vlonder met de grootste nauwkeurigheid wordt geplaatst zodat de planken niet gaan krimpen of trekken;
 • Uw vlonder jarenlang een prachtige toevoeging voor uw tuin blijft;
 • Het ontwerp van de vlonder perfect aansluit bij uw tuin en vastgoed;
 • U minimaal 15 jaar garantie op het eindresultaat krijgt.

Prijzen van hardhouten vlonders bij een vlonderspecialist

De prijzen van houten vlonders lopen ver uiteen en zijn vooral afhankelijk van de houtsoort die u kiest, het ontwerp en de afmetingen van de vlonder. De prijs om een houten vlonder door Buitenschrijnwerk te laten plaatsen is afhankelijk van de soort hardhout die u kiest en hoe groot de vlonder moet worden.

Neem contact met ons op voor een offerte voor uw nieuwe houten vlonder

BIJZONDERE KENNIS EN ERVARING MET een HOUTen vlonderterras

Maar een houten vlonder die zeer nauwkeurig gemaakt is en waar men de schroeven niet meer ziet heeft ten eerste al een zeer charmevolle aanblik.  Zeker als het gemaakt is met een hele hoge graad van precisie en vakmanschap. U zult waarschijnlijk zeggen dat dit niet bestaat echter is niets minder waar. Architect en houten-vlonders ondernemer Edward Vlasveld heeft zich hierin een zeer bijzondere plaats binnen de wereld van houten plateau’s verworven. Een vreemd maar chique aangezicht is de eerste reactie wanneer men houten vlonder ontworpen door Edward Vlasveld onder ogen krijgt. Echter, pas na een aantal seconden als men nader de details bekijkt, krijgt men dan pas werkelijk het gevoel dat het wat bijzonders is. Splinters, losse schroeven, kromme planken, loszittende delen, scheve naden, scheuren, en verkleurde delen behoren met deze, door Edward Vlasveld ontwikkelde constructietechnieken, voorgoed tot het verleden.

houtindeling
houtindeling

Een houten vlonder van Edward Vlasveld die geleverd wordt, is van high-end klasse en wordt verkocht met een minimaal 15-jarig garantietermijn wat tevens overdraagbaar is op toekomstige eigenaren. Op deze manier plaatst de toonaangevende architect van houtconstructies Edward Vlasveld zichzelf bovenaan in de Europese kwaliteitsranglijst op het gebied van houten terrassen aanleggen en andere houten buitenconstructies.

Echt verwonderlijk is het niet gezien het feit dat Edward afkomstig is uit de luxe jachtbouw industrie als meester-Jachtbouwer, waar hem geleerd is om scheepsdekken en jachtinterieurs op een hoogstaande kwaliteitsgraad af te leveren. Een houten vlonder is voor Edward iets als “a walk in the park”  zoals hij dit zelf omschrijft.

zaagwijzes
zaagwijzes

BIJZONDERE CONSTRUCTIE INFO TIPS voor een houten vlonderterras in uw tuin

De Meester-Jachtbouwer maakt zijn houten buitenconstructies op een zeer aandachtvolle wijze.

Een van de verschillen met de collega tuinondernemer, is dat deze mensen geen notie en ervaring hebben zoals Edward, en de verschillen dan ook duidelijk zichtbaar zijn.

 • De schroeven die Edward gebruikt voor de planken te fixeren van de vlonder zijn van flexibel staal, veren staal of koolstofstaal (belangrijk voor het krimpen en trekken op te vangen)
 • De schroeven worden verdiept in het hout waarna er een opvullend stukje hout wordt ingelijmd ter bescherming van de schroef tegen het vocht, dan wel van hetzelfde hout of een andere houtsoort
 • De lijm die gebruikt wordt, is een lijm op Formaldehyde basis die vele malen sterker is dan de gebruikelijke lijmsoorten
 • De schroeven voor een houten vlonder worden met een momentsleutel vastgezet om te zorgen dat alle schroeven exact even vast zitten (dit om kromme naden in de vlonder te voorkomen)
 • Voor de oplevering wordt de gehele houtconstructie ook nog volledig geschuurd

sterkte van hout
sterkte van hout

VERSCHILLENDE HOUTSOORTEN IN DE VLONDERBRANCHE

Iedere vlonderdek constructie kan in principe met iedere houtsoort gemaakt worden, echter moet men zich dan afvragen als de arbeid niet bepaald goedkoop is, of het dan verstandig is een houtsoort te nemen die maar een paar jaar meegaat en bij de eerste regenbui al scheeftrekt en glad wordt. De arbeid moet dus in verhouding staan tot de kwaliteit van het materiaal, anders is het geen wijze investering.

houten deuvels
houten deuvels

PADOEK HOUT TBV EEN VLONDERPLATEAU

Hierom zal men eenvoudig weg het beste af zijn met een vakkundige arbeid, als de houtsoorten die men kiest van dezelfde kwaliteit zijn, en daardoor het de arbeid waard is.

Deze houtsoorten zijn niet de houtsoorten die u doorgaans bij de tuincentra haalt, maar kan verkrijgen bij serieuze houthandels zoals Jadimex in Lovenjoel. Padoek, zoals u op de foto ziet is de goedkoopste kwaliteitshoutsoort die gebruikt wordt door het buitenschrijnwerk bedrijf van Edward en levert een mooi resultaat op als het vers geschuurd is zoals op foto, echter trekt helemaal witgrijs als het helemaal verkleurd is.  Deze witgrijze kleur is een hele mooie egale kleur die een bepaalde knappe visuele toon geeft aan uw houten vlonder.

padoek hout
padoek hout

AFZELIA HOUT, DE BESTE KEUZE OP TEAK NA

Dit is een fenomenale houtsoort die nagenoeg net zo stabiel is als het bekende Teakhout dat op scheepsdekken gebruikt wordt. Echter zijn er 2 Afzeliavarianten in de handel te verkrijgen; Afzelia Dousse en Afzelia Passiloba. De eerstgenoemde is verweg de meest stabiele variant, echter heeft als nadeel dat het vrij zacht is en niet echt slijtvast.  Daar tegenover heeft de ietwat minder stabiele variant een veel hardere en slijtvastere eigenschap echter trekt en krimpt het wat meer.  Zeker als het om vers gezaagd hout gaat.  Passiloba heeft ook een mooiere vlam en tekening, zodat geschuurde houten dekken zeker een hogere visuele waarde gaan hebben dan hun Dousse variant.

afzelia hout
afzelia hout

TEAKHOUT HET BESTE VLONDERHOUT TER WERELD

Voor de meeste is de naam Teak een vrij bekend begrip, echter zijn er maar weinig die weten dat Teak hout in 2 verschillende hoedanigheden te verkrijgen zijn voor het construeren van een houten vlonder, met een behoorlijk prijsverschil.

Het kwalitatieve hoogwaardige Teak is het zogenaamde Natuur-Teak.  Deze stammen komen uit het oerwoud en zijn op de natuurlijke wijze gegroeid waardoor het hout langzaam en voldoende de tijd heeft gekregen tot de stamdiameter te komen waardoor de stam kaprijp verklaard kan worden.

Dit Teakhout is zwaarder en slijtvaster dan het overige Teakhout op de markt.

De tegenhanger hiervan is het bekende Plantage Teakhout. Dit hout, zoals de naam doet vermoeden, komt van plantages waarbij er bijzonder veel kunstmest gebruikt wordt om de Teakbomen (Tectona Grandis) zo snel mogelijk te laten groeien, waardoor met het principe van een snel groot-gegroeid radijsje krijgt.  Groot maar licht vanbinnen.  Deze vergelijking komt aardig in de buurt en geeft aan dat het plantage Teak veel te snel gegroeid is en kwalitatief zachter, lichter en minder vast van kwaliteit is, echter in prijs 4x gunstiger.

Het ideale houten vlonderdek is dus nog steeds Teak echter voor de meeste niet betaalbaar. (G)

teak hout
teak hout

 Gerelateerde informatie:

hoek van vlonderhoek van vlonder


Wij plaatsen onder meer op de volgende locaties.

 • Nederland:

  Utrecht, Noord-Brabant, Limburg, ’t Gooi, Blaricum, Laren (N-H), Eindhoven, Hilversum, Utrecht, Den Haag, Rotterdam, Amsterdam, Leiden, Arnhem, Nijmegen, ’s Hertogenbosch,Helmond, Uden, Oss, Veghel, Tilburg, Dordrecht, Haarlem, Maastricht, Heerlen, Apeldoorn, Deventer, Zwolle, Hengelo, Enschede, Almelo, Weert, Amersfoort, Zeist

 • België:

  Antwerpen, Leuven, Gent, Hasselt, Turnhout, Mechelen, St Niklaas, Lommel, Geel, Brasschaat, St- Martens-Latum, Knokke/Heist, Keerbergen, Lanaken, Brussel, Kortrijk, Brugge, s-Gravenwezel, Schilde, Aarschot, Diest, Mol, Herentals

constructie van vlonder
constructie van vlonder

Neem contact op

Hoogwaardige houten vlonderplanken: basis van goede investering

Houten vlonderplanken zijn er volop te koop, echter moet men voor de goede kwaliteit echt zoeken. Een kennis van me zij ooit eens “Goede dingen kun je niet kopen. Die moet je bestellen, of speciaal laten maken”. Houten vlonderplanken van slechte kwaliteit maken een totale investering van het te bouwen terras nutteloos en veranderen het direct en volledig van een investering naar louter een onkosten post.

GOEDKOOP IS LOUTER DUURKOOP BIJ AANSCHAF VAN HOUTEN VLONDERPLANKEN

Het eerste wat men doet indien men denkt houten vlonderplanken aan te schaffen is kijken op het internet om te zien waar er wat te koop is voor wat voor prijs.  Echter weet en beseft de consument niet dat vrijwel alles op het internet commerciële handel is en niet voldoet aan het kwaliteitsniveau dat een aanschaf van vlonderplanken een koop is die eigenlijk een investering moet zijn in plaats van een onkostenpost.

hout doorsnede
hout doorsnede

COMMERCIEEL HOUT. EEN SLECHTE DEAL!

Commerciële houten vlonderplanken zoals Bangkiraiplanken, Cumaruplanken, Mukulunguplanken, Massarandubaplanken en Angelienplanken zijn producten die vers gezaagd worden tot planken in het oerwoud direct na de kap, en verpakt worden in grote pakken hout, terwijl het hout nog kakelvers is en vol zit met natuurlijk vocht wat er voor zorgt dat de terrasplanken enorm gaan krimpen en trekken en krom gaan staan.  Als een dergelijk pakket dan na 3 weken in een knetterheet schipruim gelegen te hebben volledig onder spanning staat vanwege de krimp en trek die nergens heen kan omdat het pakket is opgespannen met sterke stalen banden, waarbij de handelaar het vervolgens open knipt. Vindt men het nog gek ook dat alle planken alle kanten opvliegen van het kromgetrokken zijn?

En men heeft vervolgens waardeloos materiaal om iets fatsoenlijks nog mee te maken.   Dit materiaal ligt dan vervolgens in de schappen van de tuincentra en tuinhout leverende instanties.

zaagwijzes
zaagwijzes

KLASSE MATERIAAL BENODIGt ZORG EN TIJD

Indien men houten vlonderplanken wil aanschaffen met enige kwaliteit dan komt men terecht in de houtsoorten zoals; Afzelia en Afrormosia, Teakhout, en Ipe of Padoek. Dit zijn allen houtsoorten die eerst gedroogd worden alvorens ze verwerkt worden tot een eindproduct, wat betekent dat het materiaal al is uitgewerkt voordat er een plank van geschaafd wordt. Buiten dat zijn apart van het drogen vooraf deze houtsoorten van nature al veel stabieler als commerciële houtsoorten, wat op zich ook al een groot verschil is.

rift gezaagd hout
rift gezaagd hout

ZAAGMETHODES ZIJN VAN CRUCIAAL BELANG

Naast alle verschillen die er al vernoemd zijn, is de methode van zagen, ofwel de indeling hoe men de stam tot kleine stukjes zaagt, van groot belang.

Er zijn ruw gezegd 2 manieren van houten vlonderplanken zagen.  De 1e en meest gebruikte manier van zagen is genaamd; Dosse. Deze manier geeft nagenoeg geen afval maar heeft aan de kopse einden niet de jaarringen haaks op de plank staan maar liggend.  Dit maakt de plank veel gevoeliger voor krimp en trek.  De 2e manier heet;  Kwartiers. Bij deze manier van zagen staan de jaarringen, op de kopse kant van de planken, haaks op de plank, wat er voor zorgt dat dit nog extra stabiliteit met zich meebrengt voor iedere plank die men op deze zaagwijze aanschaft.

EEN SIMPELE CONCLUSIE VAN EEN ERVAREN VLONDERBOUWER

Een klasse houtsoort op de juiste manier gedroogd en gezaagd is het investeren waard, en dermate stabiel dat de houten vlonderplanken zelfs na 20 jaar nog net zo vlak en recht is als de dag van oplevering.

sterkte van hout
sterkte van hout

PUNTEN VAN VERSCHIL

 • Geen Dosse maar Kwartiers gezaagd hout
 • Geen vers maag gedroogd hout
 • Geen commercieel maar hoogwaardig hout
 • Volledig gelijmd en geschroefd tijdens het plaatsen
 • U-V bestendige lijm
 • Verenstalen schroeven die mee rekken met de minimaal resterende krimp en trek van het hout

 

planken bij aanleg vlonderplanken bij aanleg vlonder

Neem contact op

Hardhouten vlonderplanken in uw tuin

Een zeer bekende kreet, zelfs voor diegenen die ze nooit gezien hebben. Van gehoord hebben we het allemaal. De meeste beseffen wel dat we het hier over tropisch hout hebben, echter is daar vaak alles mee gezegd. Het verhaal van de hardhouten vlonderplanken heeft echter meer te vertellen dan men op het eerste zicht zou vermoeden.

hardhouten vlonderplanken

Bij het eerste de beste tuincentrum liggen ze volop in de rekken, de hardhouten vlonderplanken van Bankirai of een andere houtsoort. De welbekende planken met het zogenaamde anti-slip groefje. Dit hout is een wolf in schaapskleren!  U zult misschien zeggen “Wat is dat voor een onzin” of  “Wat wordt daarmee bedoeld”? Welnu, allow me to explain...

sterkte van hout
sterkte van hout

DE TERM COMMERCIEEL HOUT

De term op zich geeft al reeds aan dat er een verschil; is tussen commercieel en niet commercieel hout.  Dat verschil zit hem in de wijze waarop het eindproduct te weten de hardhouten vlonderplanken verwerkt wordt.  Dit betekent niet hoe het gezaagd wordt, maar of de houtsoort eerst ontdaan wordt van de grootste vijand, namelijk het natuurlijke vocht dat in het hout zit !  Dit is de veroorzaker waarom Bankirai en andere goedkope commerciële houtsoorten zoveel nadelen hebben.

EFFECTEN VAN VOCHT IN HET HOUT

Hout met vocht in de capillaire kanaaltjes zorgen voor veel overlast van krimp en trek, nog maar niet te spreken van scheuren.  De bekende kromme hardhouten vlonderplanken van Bankirai zijn krom omdat een kant en klare ‘NATTE’ plank zoals dat heet z’n vocht kwijt wil!  Op het moment dat het vocht er uit gaat,…VERVORMT het hout! Dit is de natuurlijke werking van hout en daar kan men niets tegen doen. Nat hout is dus commercieel hout, omdat het niet alleen goedkoop is maar tevens heel veel toepassingen minder bezit hierdoor.  Niemand wil nou eenmaal kromme en gescheurde planken in een vlonder zien.

Bankirai vlonderplanken 1

CONCLUSIE VAN COMMERCIEEL HOUT

Alles in een notendopje is dat hardhouten vlonderplanken van Bangkirai dus duidelijk geen ideale keuze zijn voor het maken van een vlonder of enig ander bouwwerk voor buiten. Hieronder de voor- en nadelen nog even op een rijtje van commerciële van Bangkirai vlonderplanken.

 • Goedkoop en makkelijk in aanschaf
 • Voldoende voorraad
 • Nagenoeg geen rechte hardhouten vlonderplanken mogelijk
 • Sterke vervorming na verwerking
 • Veelvuldige scheurvorming binnen 1 seizoen reeds
 • Zeer gevoelig voor glad worden vanwege het natuurlijke vocht
 • Naden die ongelijk gaan lopen
 • Planken die door de spanning loskomen

 hout eigenschappen
hout eigenschappen

 

Gerelateerde informatie:

hardhouten planken voor aanleg vlonder
hardhouten planken voor aanleg vlonder

Neem contact op

Vlonderplanken onder de loep van een vlonderspecialist

Houtconstructies die zich buiten bevinden worden vooral gemaakt met vlonderplanken, of het nu gaat om een terrasdek of een zitbankje of een ombouw voor een jacuzzi, of een tuinkast of tuinhuis….het materiaal blijft in wezen hetzelfde.  Er zijn echter nogal wat verschillen op te merken in het land van tuinhout.

Indien een nietsvermoedende particulier of consument zichzelf wegwijs moet gaan maken in deze wereld van vlonderplanken en aanverwante materialen voor het bouwen van een houten vlonder, komt men terecht in de wereld van het tuinhout, waar de argeloze consument geen idee heeft hoeveel rommel er tussen de goede producten zitten.  Wijs is het dus om eerst eens zichzelf te verdiepen in de materie van vlonderplanken, zodat de foute producten en gladde verkopers zo weinig mogelijk kans maken op een verkoopovereenkomst waar de consument later spijt van krijgt.

INFO OVER WELKE HOUTSOORTEN ZIJN GOED EN WELKE NIET

Men kan hierover uren discussiëren, maar feit is dat iedere houtsoort haar eigen specifieke eigenschappen heeft waar altijd wel wat van te zeggen is.

Echter dit even buiten beschouwing gelaten, zijn er 2 verschillende groepen vlonderplanken op te merken,….de ene groep is commercieel hout, en de andere groep is kwaliteitshout.   met commercieel hout wordt bedoeld hardhout zoals van  Cumaru, Azobe, Bankirai, Zwarte Kabbes, Ayous, Moabi, Angelien Vermelho en Salau, behoren tot de houtsoorten die vers gezaag direct ter plekke in het oerwoud al verwerkt worden tot een eindproduct zonder eerst te zijn gedroogd of gewaterd.  Vervolgens worden deze vlonderplanken dus in vers gezaagde toestand als eindproduct in een schip geladen, wat er dan minimaal 4 tot 5 weken over doet voordat het in de haven van Antwerpen of Rotterdam aankomt, waarbij het hardhout materiaal dus een 3-tal weken in de hete tropische zon in een schipruim heeft liggen bakken en zweten. Dat hout gaat liggen krimpen en trekken als geen ander, en dan vindt men het gek dat als de grote pakketten worden ontdaan van haar bandstalen omwindingen, dat vrijwel alle planken ineens krom staan. Hout is een natuurproduct en dat moet eerst drogen om al het natuurlijke vocht kwijt te raken zodat het hout niet meer werkt! 

DE KWALITATIEF HOOGWAARDIGE VLONDERPLANKEN

De houtsoorten die hier onder behoren zijn onder meer Padoek, Afrormosia, Afzelia, Teak en Ipe.  Al deze hardhout houtsoorten hebben ieder hun voordelen op een bepaald gebied in technische zin maar ook in financiële zin.

teak hout
teak hout

KOST-EFFECTIEF PADOEK VLONDERMATERIAAL

Als men de keuze wil maken puur vanuit financieel oogpunt is padoek wellicht de meest goedkope hardhout soort van enige kwalitatieve betekenis.  De houtsoort heeft echter wat nadelen op het gebied van kopscheurtjes op de kopse einden van de vlonderplanken. Padoek heeft dan weer als voordeel dat het een zeer luxe, bijna witte vergrijzing geeft wat een bijzonder luxe visuele atmosfeer met zich mee brengt.

padoek hout
padoek hout

AFRORMOSIA DE VERVANGER VAN TEAKHOUT

Vanuit de scheepswereld wordt Teakhout het meeste gebruikt om dekken mee aan te leggen, echter een goede vervanger hiervoor is Afrormosia, wat nagenoeg dezelfde kleur en textuur heeft.  Deze houtsoort is wat minder duurzaam als het in aanraking met grond komt. Maar voor vlonderplanken hardhout is het materiaal bijzonder goed en stabiel m.b.t. krimp en trekken.

afrormosia hout
afrormosia hout

AFZELIA, DE SUPER HOUTSOORT VOOR EEN NORMALE PRIJS

Afzelia vlonderplanken zijn wellicht buiten teak de beste keuze, echter is de soort er in 2 varianten;  Afzelia Passiloba en Afzelia Dousse beide hardhout soorten zijn super echter is Passiloba veel harder en sterker. Daarintegen is de Dousse houtsoort bekend om haar zeer minimale krimp en trek eigenschappen.

De algemene voorkeur gaat echter uit naar Passiloba daar dit materiaal mooier is van textuur en vele malen slijtvaster van structuur.

afzelia hout
afzelia hout

DE KONING ONDER DE HOUTSOORTEN

Deze houtsoort is werkelijk het allerbeste wat men met geld kopen kan. Teak hout is niet alleen goed, vettig, mooi van kleur en makkelijk te bewerken, maar tevens peperduur. In de jachtbouw sector is dat niet zo van belang, want wie eenmaal een groot jacht kan betalen van een miljoen per meter, kan zich ook de prijs van Teakhout permitteren.  Het maakt dan niet meer uit wat de desbetreffende vlonderplanken moeten kosten. Het enige nadeel aan Teakhout is dat het eerst ontvet moet worden voordat het gelijmd kan worden.

ENKELE AANDACHTSPUNTEN M.B.T DE JUISTE KEUZES

 • Commercieel hout krimpt en trekt ontzettend maar is goedkoop
 • Padoek is de meest goedkope goede houtsoort maar heeft wat last van kleine kopscheurtjes
 • Afrormosia, is een goede vervanger voor Teak en heeft een zeer luxe kleur en textuur
 • Afzelia is super stabiel en slijtvast en is iets goedkoper dan Afromosia
 • Teakhout is het allerbeste echter tevens het allerduurste

Gerelateerde informatie:

 

vlonderplanken in detailvlonderplanken in detail

IN ONDERSTAANDE PLAATSEN IN BINNEN- EN BUITENLAND, IS BUITENSCHRIJNWERK.EU ACTIEF WERKZAAM

NEDERLAND

Abcoude, Amstelveen, Apeldoorn, Almelo, Almere, Ankeveen, Amersfoort, Amsterdam, Alphen a/d Rijn, Arnhem, Aalsmeer, Bloemendaal, Blaricum, Breda, Breukelen, Bussum, Balk, Burum, Bolsward, Deventer, Dordrecht, Doetinchem, Drachten, Deurne, Den Haag, Den Bosch, Eindhoven, Enschede, Goes, Gouda, Gorichem, Gemert, Grou, Garyp, Hengelo, Hilversum, Haarlem, Heereveen, Horst, Heeg, Helmond, Joure, Kootstertille, Koudum, Leiden, Loosdrecht, Laren, Leimuiden, Loenen a/d Vecht, Lemmer, Langweer, Leeuwarden, Mill, Nijmegen, Nieuwkoop, Nederhorst Den Berg, Naarden, Noordwijk, Oosterhout, Oisterwijk, Oss, Oude Ga, Rotterdam, Roermond, Roosendaal, Rijssen, Reeuwijk, Roelofarendsveen, 's-Hertogenbosch, Sint Oedenrode, Schijndel, Sneek, Surhuisterveen, Tilburg, Utrecht, Uden, Uithoorn, Veghel, Veenendaal, Vinkeveen, Vught, Venrai, Waalwijk, Weert, Weesp, Workum, Woudsend, Wolvega, Zutphen, Zandvoort, Provincie Zuid-Holland, Provincie Noord-Holland, Provincie Zeeland, Provincie Utrecht, Provincie Gelderland, Provincie Overijssel, Provincie Friesland, Provincie Noord-Brabant, Provincie Limburg, Provincie Groningen, Provincie Drenthe, Provincie Flevoland

BELGIE

Aarschot, Antwerpen, Aalst, Arendonck, Bocholt, Beveren, Blankenberge, Beerse, Bree, Bornem, Brasschaat, Beringen, Brussel, Brugge, Dendermonde, Deinze, Diest, De Haan, Dilsen-Stokkum, Evergem, Eekloo, Edegem, Geel, Genk, Gent, Geraardsbergen, Haacht, Hoogstraten, Heist op Den Berg, Herenthals, Hasselt, Ieper, Kontich, Knokke, Kasterlee, Kapellen, Kalmthout, Kortrijk, Lochristi, Lier, Leuven, Lokeren, Laakdal, Lommel, Leopoldsburg, Lanaken, Mechelen, Mol, Maasmechelen, Meerhout, Nijlen, Neeroeteren, Oudenaarde, Puurs, Peer, Poperinge, Retie, Rijkevorsel, Roeselare, Schilde, Schoten, Sint Truiden, Sint-Martens Latum, Sint Kathelijne Waver, Sint Niklaas, Tongeren, Turnhout, Tessenderloo, Ukkel/Uccle, Waterloo, Waregem, Zele, Zoersel, Zonhoven, Provincie Antwerpen, Provincie Limburg, Provincie Oost-Vlaanderen, Provincie West-Vlaanderen, Provincie Vlaams-Brabant

Veel gestelde vragen over houten vlonders

Hoe maak ik houten vlonders schoon?

Door uw houten vlonderplanken regelmatig schoon te maken voorkomt u dat vuil en aanslag het hout kunnen beschadigen. U kunt het beste groene zeep gebruiken, dit is een natuurlijk schoonmiddel dat mild voor het hout en effectief tegen vuil is. Laat hiervoor een halve kop groene zeep in een emmer met 5 liter warm water oplossen. Verdeel dit zeepmengsel over uw houten vlonder en laat het een paar minuten intrekken. Verwijder hardnekkig vuil met een zachte borstel of bezem. Spoel de vlonder daarna met zuiver water weer schoon. Let op: gebruik geen hogedrukreiniger. Dit beschadigt het hout van uw vlonder.

Hoe kan ik groene aanslag op een houten vlonder voorkomen?

Groene aanslag ontstaat doordat algen en mossen zich aan de vlonder gaan hechten. Dit is een veelvoorkomend probleem dat er niet alleen voor zorgt dat uw houten vlonder een lelijke uitstraling krijgt, de groene aanslag maakt uw vlonder ook glad. Om de groene aanslag op uw houten vlonder te voorkomen is het noodzakelijk dat u uw vlonder schoon en droog houdt. Dat betekent dat u regelmatig met een bezem bladeren en vuil van uw vlonder moet vegen en dat u niet over de vlonder kunt lopen als de planken na een regenbui nat zijn geworden. Restjes frisdrank, wijn of fruitsap trekken algen en mos aan. Dus als u iets morst, moet u dit met warm water en borstel zo snel mogelijk verwijderen. Spoel het met zuiver water na en laat deze plek goed drogen voor u er overheen loopt.

Hoe kan ik mijn houten vlonders het beste behandelen?

Een houten vlonder zorgt voor een prachtige en natuurlijke uitstraling van uw achtertuin. Als u echter helemaal niets aan uw vlonder doet, zal deze door vuil en groene aanslag snel lelijk worden. Bovendien wordt een vuil vlonder ook erg glad, waardoor u er op kunt uitglijden. Met de volgende tips zorgt u voor een mooi en veilig vlonder met een lange levensduur:    

 • Verwijder regelmatig bladeren en vuil met een bezem van uw vlonder;
 • Maak uw vlonder twee keer per jaar met een sopje van groene zeep goed schoon;
 • Laat uw vlonder na het schoonmaken of een regenbui altijd goed drogen voordat u er overheen loopt.

Is een houten vlonder glad?

Groene aanslag door mos en algen kan ervoor zorgen dat uw vlonder glad wordt. Veeg regelmatig met een zachte bezem de bladeren en vuil van de planken en loop alleen over uw vlonder als het volledig droog is.

Wat zijn de nadelen van een houten vlonder?

Behalve de vele voordelen heeft een houten vlonder ook nadelen. Als u namelijk voor een vlonder van zachthout of inferieur hardhout heeft gekozen, gaan de planken onherroepelijk uitzetten, krimpen en hol, bol of scheef trekken. Daarnaast heeft een houten vlonder ook regelmatig  onderhoud nodig. Als u dat verzaakt, kan er groene aanslag op de planken gaan hechten of kunnen er vlekken of verkleuringen ontstaan. Twijfelt u of een houten vlonder voor u een goede keuze is? Buitenschrijnwerk adviseert u graag over de mogelijkheden zodat u niet met deze nadelen te maken zult krijgen.

Welk hout is geschikt voor een vlonder?

Vlonderhout is er in alle mogelijke soorten en maten. Als u lang van uw houten vlonder wilt kunt genieten, dan laat u de vlonderplanken in een willekeurige bouwmarkt links liggen en kiest u voor een hoogwaardige hardhoutsoort. De houtsoorten die Buitenschrijnwerk gebruikt zijn foutloos eerste klas hardhout dat tevens in alle gevallen volledig kwartiers is gezaagd. Het is dus geen dosse hout zoals u bij veel van onze concullega’s zult treffen, dit is hout dat op relatief korte termijn zal gaan scheuren en splijten. 

Wat is het beste hout voor een vlonder?

Als u een houtsoort voor uw vlonder gaat kiezen is belangrijk om te beseffen dat goedkoop heel makkelijk duurkoop kan zijn. Zo is hardhout de beste optie omdat dit erg sterk en duurzaam is, maar dit hout is ook vrij prijzig. Om die reden wordt er vaak voor zachthout gekozen, want dit is een meer betaalbare optie. Hierbij wordt alleen niet altijd gerealiseerd dat zachthout minder duurzaam is en dus minder lang meegaat. Buitenschrijnwerk raadt de volgende houtsoorten voor een gedegen vlonder aan: Afrormosia, Afzelia, Iroko, Padoek, Ipe, Natuurgekapt teak. De houtsoorten die wij gebruiken zijn te allen tijde kwartiers gezaagd en natuurlijk gedroogd bij een maximale relatieve luchtvochtigheid van 16%. Dit maakt ons hout ontzettend stabiel en dat is dan ook de reden waarom Buitenschrijnwerk 25 jaar garantie op afgeleverde houten vlonders geeft.

Waar kan ik een houten vlonder kopen?

In principe kunt u bij zo’n beetje elke bouwmarkt planken voor een houten vlonder kopen. Er zijn hier vaak zelfs volledige bouwpakketten verkrijgbaar. U moet zich alleen wel beseffen dat deze planken van een inferieure houtsoort zijn. De kans is ontzettend groot dat u met een vlonder van hout dat u bij een bouwmarkt heeft gehaald al binnen een jaar spijt krijgt omdat het niet mooi meer is. De planken vertonen scheuren, ze trekken krom of gaan splinteren. U kunt het beste een houten vlonder bij een professionele aannemer kopen. De vlonder wordt dan precies volgens uw wensen ontworpen, er wordt een goede houtsoort gebruikt en het wordt op een gedegen manier gemonteerd zodat u jarenlang van uw vlonder kunt genieten.

Wat kost een hardhouten vlonder per m2?

De prijzen voor een hardhouten vlonder lopen erg uiteen en zijn vooral afhankelijk van de houtsoort die u kiest. Padoek is bijvoorbeeld het goedkoopste hardhout waar we mee werken, maar afrormosia of teak is een stuk duurder. Neem gerust contact met ons op om u te laten informeren over de mogelijkheden en bijbehorende kosten.

Welke onderregels horen er onder een houten vlonder?

Onderregels zijn een essentieel onderdeel van een houten vlonder, dit zijn de balken waar de vlonderplanken op worden bevestigd. Als u te weinig onderregels gebruikt en hierdoor de afstand tussen deze regels te groot wordt, is uw houten vlonder niet stabiel. Doorgaans wordt er voor onderregels de kopmaat van 45 x 70 mm gebruikt. Mocht het nu zijn dat de vlonder veel gewicht moet gaan dragen, dan is het beter om een kopmaat van 50 x 100 mm aan te houden.

Neem contact op

Pin It

Copyright © 2023 Buitenschrijnwerk.eu | Alle Rechten Voorbehouden