HIGH-END CRAFTSMANSHIP

Een hoogwaardige houten vlonder

houten vlonder

Stelt u zich eens voor; nooit krimp- of trekverschijnselen, nooit kromme planken of scheuren in het hout, nooit schroeven die loskomen, hout dat nooit meer glad wordt en dat niet meer verkleurt of juist mooi grijs wordt.

Maar een houten vlonder die zeer nauwkeurig gemaakt is en waar men de schroeven niet meer ziet heeft ten eerste al een zeer charmevolle aanblik.  Zeker als het gemaakt is met een hele hoge graad van precisie en vakmanschap. U zult waarschijnlijk zeggen dat dit niet bestaat echter is niets minder waar. Architect en houten-vlonders ondernemer Edward Vlasveld heeft zich hierin een zeer bijzondere plaats binnen de wereld van houten plateau’s verworven.

BIJZONDERE KENNIS EN ERVARING MET een HOUTen vlonder

Een vreemd maar chique aangezicht is de eerste reactie wanneer men houten vlonder ontworpen door Edward Vlasveld onder ogen krijgt. Echter, pas na een aantal seconden als men nader de details bekijkt, krijgt men dan pas werkelijk het gevoel dat het wat bijzonders is. Splinters, losse schroeven, kromme planken, loszittende delen, scheve naden, scheuren, en verkleurde delen behoren met deze, door Edward Vlasveld ontwikkelde constructietechnieken, voorgoed tot het verleden.

houtindeling

houtindeling

 

Een houten vlonder van Edward Vlasveld die geleverd wordt, is van high-end klasse en wordt verkocht met een minimaal 15-jarig garantietermijn wat tevens overdraagbaar is op toekomstige eigenaren. Op deze manier plaatst de toonaangevende architect van houtconstructies Edward Vlasveld zichzelf bovenaan in de Europese kwaliteitsranglijst op het gebied van houten terrassen en andere houten buitenconstructies.

Echt verwonderlijk is het niet gezien het feit dat Edward afkomstig is uit de luxe jachtbouw industrie als meester-Jachtbouwer, waar hem geleerd is om scheepsdekken en jachtinterieurs op een hoogstaande kwaliteitsgraad af te leveren. Een houten vlonder is voor Edward iets als “a walk in the park”  zoals hij dit zelf omschrijft.

zaagwijzes

zaagwijzes

 

BIJZONDERE CONSTRUCTIE INFO TIPS voor een houten vlonder

De Meester-Jachtbouwer maakt zijn houten buitenconstructies op een zeer aandachtvolle wijze.

Een van de verschillen met de collega tuinondernemer, is dat deze mensen geen notie en ervaring hebben zoals Edward, en de verschillen dan ook duidelijk zichtbaar zijn.

 • De schroeven die Edward gebruikt voor de planken te fixeren van de vlonder zijn van flexibel staal, veren staal of koolstofstaal (belangrijk voor het krimpen en trekken op te vangen)
 • De schroeven worden verdiept in het hout waarna er een opvullend stukje hout wordt ingelijmd ter bescherming van de schroef tegen het vocht, dan wel van hetzelfde hout of een andere houtsoort
 • De lijm die gebruikt wordt, is een lijm op Formaldehyde basis die vele malen sterker is dan de gebruikelijke lijmsoorten
 • De schroeven voor een houten vlonder worden met een momentsleutel vastgezet om te zorgen dat alle schroeven exact even vast zitten (dit om kromme naden in de vlonder te voorkomen)
 • Voor de oplevering wordt de gehele houtconstructie ook nog volledig geschuurd
sterkte van hout

sterkte van hout

 

VERSCHILLENDE HOUTSOORTEN IN DE VLONDERBRANCHE

Iedere vlonderdek constructie kan in principe met iedere houtsoort gemaakt worden, echter moet men zich dan afvragen als de arbeid niet bepaald goedkoop is, of het dan verstandig is een houtsoort te nemen die maar een paar jaar meegaat en bij de eerste regenbui al scheeftrekt en glad wordt. De arbeid moet dus in verhouding staan tot de kwaliteit van het materiaal, anders is het geen wijze investering.

houten deuvels

houten deuvels

 

PADOEK HOUT TBV EEN VLONDERPLATEAU

Hierom zal men eenvoudig weg het beste af zijn met een vakkundige arbeid, als de houtsoorten die men kiest van dezelfde kwaliteit zijn, en daardoor het de arbeid waard is.

Deze houtsoorten zijn niet de houtsoorten die u doorgaans bij de tuincentra haalt, maar kan verkrijgen bij serieuze houthandels zoals Jadimex in Lovenjoel. Padoek, zoals u op de foto ziet is de goedkoopste kwaliteitshoutsoort die gebruikt wordt door het buitenschrijnwerk bedrijf van Edward en levert een mooi resultaat op als het vers geschuurd is zoals op foto, echter trekt helemaal witgrijs als het helemaal verkleurd is.  Deze witgrijze kleur is een hele mooie egale kleur die een bepaalde knappe visuele toon geeft aan uw houten vlonder.

padoek hout

padoek hout

 

AFZELIA HOUT, DE BESTE KEUZE OP TEAK NA

Dit is een fenomenale houtsoort die nagenoeg net zo stabiel is als het bekende Teakhout dat op scheepsdekken gebruikt wordt. Echter zijn er 2 Afzeliavarianten in de handel te verkrijgen; Afzelia Dousse en Afzelia Passiloba. De eerstgenoemde is verweg de meest stabiele variant, echter heeft als nadeel dat het vrij zacht is en niet echt slijtvast.  Daar tegenover heeft de ietwat minder stabiele variant een veel hardere en slijtvastere eigenschap echter trekt en krimpt het wat meer.  Zeker als het om vers gezaagd hout gaat.  Passiloba heeft ook een mooiere vlam en tekening, zodat geschuurde houten dekken zeker een hogere visuele waarde gaan hebben dan hun Dousse variant.

afzelia hout

afzelia hout

 

TEAKHOUT HET BESTE VLONDERHOUT TER WERELD

Voor de meeste is de naam Teak een vrij bekend begrip, echter zijn er maar weinig die weten dat Teak hout in 2 verschillende hoedanigheden te verkrijgen zijn voor het construeren van een houten vlonder, met een behoorlijk prijsverschil.

Het kwalitatieve hoogwaardige Teak is het zogenaamde Natuur-Teak.  Deze stammen komen uit het oerwoud en zijn op de natuurlijke wijze gegroeid waardoor het hout langzaam en voldoende de tijd heeft gekregen tot de stamdiameter te komen waardoor de stam kaprijp verklaard kan worden.

Dit Teakhout is zwaarder en slijtvaster dan het overige Teakhout op de markt.

De tegenhanger hiervan is het bekende Plantage Teakhout. Dit hout, zoals de naam doet vermoeden, komt van plantages waarbij er bijzonder veel kunstmest gebruikt wordt om de Teakbomen (Tectona Grandis) zo snel mogelijk te laten groeien, waardoor met het principe van een snel groot-gegroeid radijsje krijgt.  Groot maar licht vanbinnen.  Deze vergelijking komt aardig in de buurt en geeft aan dat het plantage Teak veel te snel gegroeid is en kwalitatief zachter, lichter en minder vast van kwaliteit is, echter in prijs 4x gunstiger.

Het ideale houten vlonderdek is dus nog steeds Teak echter voor de meeste niet betaalbaar. (G)

teak hout

teak hout

 

hoek van vlonder

hoek van vlonder

 


Wij plaatsen onder meer op de volgende locaties.

 • Nederland:

  Utrecht, Noord-Brabant, Limburg, ’t Gooi, Blaricum, Laren (N-H), Eindhoven, Hilversum, Utrecht, Den Haag, Rotterdam, Amsterdam, Leiden, Arnhem, Nijmegen, ’s Hertogenbosch,Helmond, Uden, Oss, Veghel, Tilburg, Dordrecht, Haarlem, Maastricht, Heerlen, Apeldoorn, Deventer, Zwolle, Hengelo, Enschede, Almelo, Weert, Amersfoort, Zeist

 • België:

  Antwerpen, Leuven, Gent, Hasselt, Turnhout, Mechelen, St Niklaas, Lommel, Geel, Brasschaat, St- Martens-Latum, Knokke/Heist, Keerbergen, Lanaken, Brussel, Kortrijk, Brugge, s-Gravenwezel, Schilde, Aarschot, Diest, Mol, Herentals

constructie van vlonder

constructie van vlonder

Pin It
Copyright © 2019 Buitenschrijnwerk.eu | Alle Rechten Voorbehouden