Skip to main content
HIGH-END CRAFTSMANSHIP

Houten vlonder laten bouwen in Doetinchem

Houten vlonder laten bouwen in Doetinchem

Wilt u uw achtertuin in Doetinchem verfraaien door een of meerdere houten vlonders te laten aanleggen, dan helpen de experts van Buitenschrijnwerk u graag verder. Op onze Homepagina leest u meer over onze bijzonder hoogwaardige en prachtig afgewerkte houten designproducten voor realistische prijzen.   (Om de privacy van onze klanten te waarborgen kunt u ons contacteren voor referenties.)

Aandachtspunten bij houten vlonderplanken

Houten vlonders zijn een populaire keuze voor buitenruimtes, vanwege hun natuurlijke uitstraling en duurzaamheid. Maar het is belangrijk om bij het ontwerp en de installatie van een houten vlonder rekening te houden met een aantal belangrijke factoren om ervoor te zorgen dat het lang meegaat en veilig blijft voor gebruik.

  • Kies voor het juiste houtsoort. Niet alle houtsoorten zijn geschikt voor gebruik als vlonderplanken. Kies een houtsoort die bestand is tegen vocht, insecten en rot, zoals geïmpregneerd grenen, ceder, thermisch behandeld hout of tropisch hardhout zoals ipé of massaranduba.
  • Zorg voor een goede drainage: Om te voorkomen dat water zich ophoopt en het hout beschadigt, moet er voldoende ruimte zijn tussen de planken om water af te voeren. Zorg ook voor een lichte helling van de vlonder, zodat water gemakkelijk kan wegstromen.
  • Behandel het hout regelmatig: Houten vlonders hebben regelmatig onderhoud nodig om te voorkomen dat ze verkleuren, kromtrekken of beschadigd raken. Behandel het hout jaarlijks met een waterafstotende olie of sealer om de levensduur te verlengen.
  • Gebruik de juiste bevestigingsmaterialen: Gebruik roestvrijstalen of gegalvaniseerde schroeven en nagels om het hout op zijn plaats te houden. Andere metalen kunnen corroderen en het hout beschadigen.
  • Vermijd gladde oppervlakken: Houten vlonders kunnen glad worden als ze nat zijn, wat gevaarlijk kan zijn. Kies daarom voor een textuur op de planken die voor grip zorgt, of overweeg een antislipcoating aan te brengen.
  • Let op de omgeving: Als de vlonder zich in de buurt van bomen bevindt, kan er vuil, bladeren en andere organische materialen op het hout terechtkomen, wat kan leiden tot vlekken en verkleuring. Verwijder deze materialen regelmatig om te voorkomen dat ze zich ophopen.

Wilt u uw nieuwe houten vlonder door vakmensen laten ontwerpen en plaatsen en daarnaast ook minimaal 15 jaar garantie op het resultaat krijgen, dan staat Buitenschrijnwerk in Doetinchem voor u klaar! Wij helpen u ook als een houten vlonder wilt laten reinigen.

Neem contact met ons op

Voorbeelden van hardhouten vlonders

Met houten vlonders kunt u zowel qua ontwerp als functionaliteiten werkelijk alle kanten op. In veel gevallen kiezen mensen ervoor om een houten vlonder als terras te gebruiken, maar daar houden de mogelijkheden echt niet op. Zo kunt u in plaats van gras of bestrating vlonders om de rand van een zwembad laten leggen. Dit is niet alleen veel mooier, het hout is ook nog eens veel comfortabeler voor uw blote voeten. Als uw tuin aan het water grenst, kan een vlonder ook prima als aanlegsteiger fungeren. Daarnaast zijn houten vlonders heel geschikt om creatief met ruimte om te gaan als u een kleinere tuin heeft. Door hoogteverschillen in de vlonder lijkt uw tuin namelijk optisch groter. Heeft u al eens aan een mooie houten brug, buitenparket, een prachtige houten omheining of exclusieve houten buitenmeubels gedacht? Ook dat kan Buitenschrijnwerk voor u regelen!  

Kosten van een houten vlonder bij een vlonderspecialist

Het zal als geen verrassing komen dat de initiële kosten hoger zullen zijn als u een houten vlonder door een aannemer laat ontwerpen en plaatsen dan als u zelf een vlonder aan gaat leggen.  Op de langere termijn zal een vlonder dat door een aannemer is geplaatst onder aan de streep goedkoper zijn, en wel om de reden dat een professioneel aangelegd vlonder veel langer meegaat. Het inhuren van een aannemer is kiezen voor duurzame kwaliteit. De exacte prijs om een houten vlonder door Buitenschrijnwerk te laten plaatsen is afhankelijk van de soort hardhout die u kiest en hoe groot het vlonder moet worden. Bij Buitenschrijnwerk helpen we u graag met adviezen en productinformatie om de juiste keuzes voor uw situatie te maken.

Aannemers/ vlonderbouwers voor houten vlonders in uw tuin in Doetinchem

Als u op zoek bent naar een aannemer voor de aanleg van een houten vlonder in Doetinchem, zijn er een aantal zaken waar u rekening mee moet houden. Zo is het belangrijk om te kijken naar de ervaring en kwaliteit van de aannemer. Het aanleggen van een houten vlonder is vakwerk en vereist een hoge mate van expertise en kennis. Vraag daarom bij verschillende aannemers offertes op en kijk naar referenties en beoordelingen van voorgaande klanten.

Neem contact met ons op

Veel gestelde vragen over houten vlonders

Hoe maak ik houten vlonders schoon?

Door uw houten vlonderplanken regelmatig schoon te maken voorkomt u dat vuil en aanslag het hout kunnen beschadigen. U kunt het beste groene zeep gebruiken, dit is een natuurlijk schoonmiddel dat mild voor het hout en effectief tegen vuil is. Laat hiervoor een halve kop groene zeep in een emmer met 5 liter warm water oplossen. Verdeel dit zeepmengsel over uw houten vlonder en laat het een paar minuten intrekken. Verwijder hardnekkig vuil met een zachte borstel of bezem. Spoel de vlonder daarna met zuiver water weer schoon. Let op: gebruik geen hogedrukreiniger. Dit beschadigt het hout van uw vlonder.

Hoe kan ik groene aanslag op een houten vlonder voorkomen?

Groene aanslag ontstaat doordat algen en mossen zich aan de vlonder gaan hechten. Dit is een veelvoorkomend probleem dat er niet alleen voor zorgt dat uw houten vlonder een lelijke uitstraling krijgt, de groene aanslag maakt uw vlonder ook glad. Om de groene aanslag op uw houten vlonder te voorkomen is het noodzakelijk dat u uw vlonder schoon en droog houdt. Dat betekent dat u regelmatig met een bezem bladeren en vuil van uw vlonder moet vegen en dat u niet over de vlonder kunt lopen als de planken na een regenbui nat zijn geworden. Restjes frisdrank, wijn of fruitsap trekken algen en mos aan. Dus als u iets morst, moet u dit met warm water en borstel zo snel mogelijk verwijderen. Spoel het met zuiver water na en laat deze plek goed drogen voor u er overheen loopt.

Hoe kan ik mijn houten vlonders het beste behandelen?

Een houten vlonder zorgt voor een prachtige en natuurlijke uitstraling van uw achtertuin. Als u echter helemaal niets aan uw vlonder doet, zal deze door vuil en groene aanslag snel lelijk worden. Bovendien wordt een vuil vlonder ook erg glad, waardoor u er op kunt uitglijden. Met de volgende tips zorgt u voor een mooi en veilig vlonder met een lange levensduur:    

  • Verwijder regelmatig bladeren en vuil met een bezem van uw vlonder;
  • Maak uw vlonder twee keer per jaar met een sopje van groene zeep goed schoon;
  • Laat uw vlonder na het schoonmaken of een regenbui altijd goed drogen voordat u er overheen loopt.

Is een houten vlonder glad?

Groene aanslag door mos en algen kan ervoor zorgen dat uw vlonder glad wordt. Veeg regelmatig met een zachte bezem de bladeren en vuil van de planken en loop alleen over uw vlonder als het volledig droog is.

Wat zijn de nadelen van een houten vlonder?

Behalve de vele voordelen heeft een houten vlonder ook nadelen. Als u namelijk voor een vlonder van zachthout of inferieur hardhout heeft gekozen, gaan de planken onherroepelijk uitzetten, krimpen en hol, bol of scheef trekken. Daarnaast heeft een houten vlonder ook regelmatig  onderhoud nodig. Als u dat verzaakt, kan er groene aanslag op de planken gaan hechten of kunnen er vlekken of verkleuringen ontstaan. Twijfelt u of een houten vlonder voor u een goede keuze is? Buitenschrijnwerk adviseert u graag over de mogelijkheden zodat u niet met deze nadelen te maken zult krijgen.

Welk hout is geschikt voor een vlonder?

Vlonderhout is er in alle mogelijke soorten en maten. Als u lang van uw houten vlonder wilt kunt genieten, dan laat u de vlonderplanken in een willekeurige bouwmarkt links liggen en kiest u voor een hoogwaardige hardhoutsoort. De houtsoorten die Buitenschrijnwerk gebruikt zijn foutloos eerste klas hardhout dat tevens in alle gevallen volledig kwartiers is gezaagd. Het is dus geen dosse hout zoals u bij veel van onze concullega’s zult treffen, dit is hout dat op relatief korte termijn zal gaan scheuren en splijten. 

Wat is het beste hout voor een vlonder?

Als u een houtsoort voor uw vlonder gaat kiezen is belangrijk om te beseffen dat goedkoop heel makkelijk duurkoop kan zijn. Zo is hardhout de beste optie omdat dit erg sterk en duurzaam is, maar dit hout is ook vrij prijzig. Om die reden wordt er vaak voor zachthout gekozen, want dit is een meer betaalbare optie. Hierbij wordt alleen niet altijd gerealiseerd dat zachthout minder duurzaam is en dus minder lang meegaat. Buitenschrijnwerk raadt de volgende houtsoorten voor een gedegen vlonder aan: Afrormosia, Afzelia, Iroko, Padoek, Ipe, Natuurgekapt teak. De houtsoorten die wij gebruiken zijn te allen tijde kwartiers gezaagd en natuurlijk gedroogd bij een maximale relatieve luchtvochtigheid van 16%. Dit maakt ons hout ontzettend stabiel en dat is dan ook de reden waarom Buitenschrijnwerk 25 jaar garantie op afgeleverde houten vlonders geeft.

Waar kan ik een houten vlonder kopen?

In principe kunt u bij zo’n beetje elke bouwmarkt planken voor een houten vlonder kopen. Er zijn hier vaak zelfs volledige bouwpakketten verkrijgbaar. U moet zich alleen wel beseffen dat deze planken van een inferieure houtsoort zijn. De kans is ontzettend groot dat u met een vlonder van hout dat u bij een bouwmarkt heeft gehaald al binnen een jaar spijt krijgt omdat het niet mooi meer is. De planken vertonen scheuren, ze trekken krom of gaan splinteren. U kunt het beste een houten vlonder bij een professionele aannemer kopen. De vlonder wordt dan precies volgens uw wensen ontworpen, er wordt een goede houtsoort gebruikt en het wordt op een gedegen manier gemonteerd zodat u jarenlang van uw vlonder kunt genieten.

Wat kost een hardhouten vlonder per m2?

De prijzen voor een hardhouten vlonder lopen erg uiteen en zijn vooral afhankelijk van de houtsoort die u kiest. Padoek is bijvoorbeeld het goedkoopste hardhout waar we mee werken, maar afrormosia of teak is een stuk duurder. Neem gerust contact met ons op om u te laten informeren over de mogelijkheden en bijbehorende kosten.

Welke onderregels horen er onder een houten vlonder?

Onderregels zijn een essentieel onderdeel van een houten vlonder, dit zijn de balken waar de vlonderplanken op worden bevestigd. Als u te weinig onderregels gebruikt en hierdoor de afstand tussen deze regels te groot wordt, is uw houten vlonder niet stabiel. Doorgaans wordt er voor onderregels de kopmaat van 45 x 70 mm gebruikt. Mocht het nu zijn dat de vlonder veel gewicht moet gaan dragen, dan is het beter om een kopmaat van 50 x 100 mm aan te houden.

Pin It

Copyright © 2023 Buitenschrijnwerk.eu | Alle Rechten Voorbehouden