Skip to main content
HIGH-END CRAFTSMANSHIP

Een mooie teakdek-rubber vervanging of scheepsdek reparatie door nieuw sikaflex rubber in de teak naden maakt het jacht of schip visueel zeer aantrekkelijk.

Een mooi Teakdek kan een jacht visueel zeer mooi maken,… en zo ook een lelijk oud en onverzorgd Teakdek een jacht visueel zeer onaantrekkelijk maken.  Een teakdek fungeert als een visitekaartje op een schip en is het eerste wat opvalt.  Vergelijk het met velgen op een auto,…de juiste velgen geven het datgene waarmee de auto veranderd in een oogstrelend resultaat.  Het verschil met een jacht is dat dit fenomeen op een jacht of schip nog veel krachtiger werkt.  Zie op onze homepagina dat wij onze roots in luxe jachtbouw industrie hebben liggen.

Iedereen heeft het wel eens gezien, de Teakhouten latten op het dek van een boot of jacht, waar de zwarte of licht-kleurige rubber naden doorlopen op allemaal dezelfde afstand van elkaar.  Dit rubber is doorgaans van het merk; Teakdeck systems uit de USA of van het merk Sikaflex uit Duitsland.  Beide producten zijn onderhevig aan het UV-licht van de zon waardoor het heel langzaam aangetast wordt en jaar na jaar steeds een klein beetje brosser en minder flexibel word.  Gemiddeld genomen gaat het rubber van beide merken een 7 tot 10 jaar mee, afhankelijk van de hoeveelheid zonuren op het dek,… of het jacht jaarrond buiten is of binnen, en tenslotte in welk klimaat het jacht verblijft.  Deze factoren kunnen erg veel verschil maken in de praktijk. Als een jacht het hele jaar overdekt gestald is en alleen in Nederland een week per jaar buiten komt, is dat niet te vergelijken met een jacht wat jaarrond buiten ligt in de haven van Monaco met een veel hogere zonlicht intensiteit.

NIEUW TEAKDEK LATEN LEGGEN/PLAATSEN OF TEAKDEK LATEN MAKEN OF BOUWEN

Indien men een nieuw Teakdek benodigd zal in technische zin het hele teakdek er compleet af moeten en vervolgens weer compleet opnieuw er opgebouwd moeten worden.  Dit is gemiddeld een 2 tot 3 maal zoveel werk als uitsluitend de rubber naden vervangen. Het eerste wat gebeurd is het maken van sjablonen van dun Triplex waarop de teakhouten vormen op gebaseerd gaan worden vanaf het bestaande oude Teakdek.  Voorts worden de teakhouten dek vormen daarmee exact op maat gemaakt. (zie voorbeeld)

scheepsdekken

Daarna word het oude dek volledig gesloopt en het onderliggende schip schoongemaakt van resten.  Als alles volledig schoon is en stof en vetvrij gemaakt,… kan er aangevangen worden met het nieuwe Teakdek te gaan leggen.  Dit gaat in stages en doorgaans eerst de kleinere delen en de grote oppervlakten als laatste, indien het in kant en klare lappen word gelegd.  Indien het teakdek op de traditionele manier gelegd moet worden gaat het werkproces precies andersom.  Nadat het Teakdek volledig is gelegd, zal het nog nageschuurd moeten worden voor een optimaal resultaat.

Neem contact met ons op

TEAKDEK LATEN RENOVEREN OF REPAREREN

Teakhout is van nature een van de zachtste houtsoorten. Je kan er zo je nagel in steken en er een streep of groef mee trekken.  Dit betekend dat het teakhout snel kan slijten maar ook onderhevig kan zijn aan lekkages door beschadigingen van het hout.  Hierop kan een volledige lat of meerdere latten vervangen worden of slechts een gedeelte van een lat.  Bij het laatste is het van belang dat de tekening van het bestaande hout naadloos overgaat in de tekening van het nieuwe hout.  Dit laatste is een zoektocht naar een stuk hout met zoveel-mogelijk dezelfde
tekening.  Nadat het nieuwe stuk of de complete latten er in gezet zijn is het slechts nog een kwestie van afkitten en daarna opschuren.

TEAKDEK NADEN OF TEAKDEK RUBBER VERVANGEN

Het vervangen van het rubber in de naden van een Teakdek is werkelijk monnikenwerk.  De naden zullen eerst aan beide zijden van het rubber met een afbreekmes losgesneden moeten worden om het rubber er überhaupt fatsoenlijk uit te kunnen krijgen.  Voorts zal het rubber indien er tape onder zit geplakt zo uitgetrokken kunnen worden, echter is dit niet altijd het geval. dit verschilt van jacht tot jacht en kan zelfs verschillen op t zelfde jacht afhankelijk van de plek.  Zit er geen tape onder, dan zal het rubber met veel meer moeite er uitgehaald moeten worden door middel van een beitel die een fractie smaller is dan de naad zelf.

TEAKDEK NADEN OF TEAKDEK RUBBER VERVANGEN

Voorts zullen de verticale naad-zijkanten opgeschuurd moeten worden om alle kit-resten weg te halen tbv een optimale hechting.  Bij het schuren is het van belang dat men een niet al te fijn schuurpapier neemt daar dit anders weinig effect zal hebben op het weg te halen rubber.

 verticale naad-zijkanten opschuren

Als dit proces ook is doorlopen zullen de naden goed ingesmeerd moeten worden met een Primer voor de optimale hechting. 
Belangrijk is bij het primeren dat de bovenkant van de naden ook tot op het dek-oppervlak overloopt voor een optimale hechting aan de randen.  Daarna zullen de naden een 4 tot 8 uur nadat ze zijn ingesmeerd met de primer gekit moeten worden om optimaal gebruik te maken van het hechtingseffect van de primer.  De beste kit die geleverd kan worden door het Duitse bedrijf SIKAFLEX is de 290DC-PRO in tubes/worsten van 600 m/l.

de naden worden goed ingesmeerd met een Primer voor de optimale hechting

Een vijftal dagen erna is het rubber volledig uitgehard en kan het verwijderd worden met een beitel.  Let wel;…belangrijk is het om de beitel exact onder dezelfde hoek te houden naarmate men over de naden heen schuift, daar de beitel anders in het hout
grijpt met een lelijke snee van dien als gevolg, of het rubber te hoog af zal snijden.  Daarna kan het geheel opgeschuurd worden.
Tijdens het opschuren is het wel handig dat het schuursel afgevoerd word door een afzuigsysteem, daar er anders een overtollige hoeveelheid onnodig stof geproduceerd wordt. Hieronder het geschuurde en niet geschuurde resultaat.

het rubber is volledig uitgehard en het kan verwijderd worden met een beitel

Opsomming van handelingen:

 • Lossnijden
 • Verwijderen met/zonder beitel
 • Opschuren
 • Primeren
 • Opnieuw intapen
 • Kitten
 • Afsnijden
 • Opschuren

Neem contact met ons op voor een offerte voor uw scheepsdek reparatie

TEAKDEK LATEN REINIGEN / TEAKDEK LATEN OPSCHUREN

Indien uw Teakdek een reinigingsbeurt kan hebben of een lichte schuurbeurt, zal dit met relatief weinig tijdsinspanning visueel gezien veel resultaat geven.  Het schuren gebeurd met korrel 80 tot 120 afhankelijk van de toestand van het hout.  En indien het hout uitsluitend gereinigd hoeft te worden is het een kwestie van het sopje met een zachte dikharige borstel/bezem goed insoppen daarna even laten intrekken, en vervolgens gewoon met een tuinslang afspoelen.

PRIJZEN VOOR TEAKDEK RUBBER REPARATIE OF PRIJZEN VOOR VERVANGING TEAKDEK RUBBER NADEN

Deze M2 prijzen of bedragen zijn overal zo’n beetje gelijk, indien met over vakwerk praat.  Er zijn altijd wel ergens mensen uit het oostblok te vinden die het goedkoper kunnen en het vervolgens afraffelen en slecht en snel schuren en oppervlakkig primeren en vervolgens ziet de klant bij aflevering geen verschil, en denkt voordelig uit te zijn, maar na 3 jaar worden de eerste lekken in de rubbernaden al zichtbaar.  Dat is de praktijk,…echter indien men op zoek is naar fatsoenlijk vakkundig werk liggen de M2 prijzen tussen de 500,- en 650,- euro inclusief BTW  Hier zit het eventuele uitfrezen van de naden weliswaar niet bij inbegrepen.
(uitfrezen gebeurd alleen als de naden vol met nieten zitten die boven de bodem van de naad uitsteken)

TEAKDEK AANDACHTSPUNTEN

 • De belangrijkste aandachtpunten bij het aanschaffen van een teak dek of het opnieuw rubberen van een teakdek is dat er in het rubber geen luchtbellen mogen zitten omdat er op die plek dan geen hechting kan zijn van teakhout tegen het rubber aan, waardoor er vrij snel lekkages kunnen ontstaan.
 • Voorts is het belangrijk indien u een teakdek op uw jacht heeft dat u geen personen toelaat met scherpe steentjes of rotzooi onder hun schoenen, daar Teakhout zeer zacht en kwetsbaar is.
 • Bij langdurige blootstelling aan het zonlicht is het verstandig uw teakdek af te dekken met zeil voor het behoud van uw rubber naden indien u uw jacht niet gebruikt.
 • Ieder jaar uw teakdek reinigen met reiniger die de vergrijzing weghaalt en tevens andere aanslag van bomen of alg-aangroei
 • Iedere 5 jaar uw dek uiterst lichtjes op laten schuren. Op onderliggende foto ziet u het verschil tussen een louter gereinigd teakdek onder in de foto,…en op de linker voorgrond een 50 cm hoger het vers lichtjes opgeschuurde teakhout.

TEAKDEK AANDACHTSPUNTEN

VOORBEELDEN VAN TEAKDEKKEN

Doorlopende Teakdek latten met lichte naden:

Doorlopende Teakdek latten met lichte naden

Doorlopende Teakdek latten met lichte naden:

Doorlopende Teakdek latten met lichte naden

Teakdek stroken patroon met zwarte naden:

Teakdek stroken patroon met zwarte naden

Doorlopende Teakdek latten met zwarte naden:

Doorlopende Teakdek latten met zwarte naden

Stuurhut kompasembleem ingelegd fineer:

Stuurhut kompasembleem ingelegd fineer

TEAKDEK AANNEMERS/ SPECIALISTEN EN TEAKDEK BOUWERS /JACHTBOUWERS

In de jachtbouw wereld zijn er veel specialisaties zoals;

 • Staalbouw
 • Houtbouw
 • Polyesterbouw
 • Motoren Onderhoud
 • Interieurbouw
 • Nautische Electronica/ Domotica en navigatie
 • Lakwerken

Niet iedere jachtwerf bemoeit zich met specifiek het onderhoud van uitsluitend scheepsdekken. Deze bedrijven zijn zeer zeldzaam.  Dorr uit Friesland is er een, echter de vraag rijst dan direct wat het niveau van vakwerk gaat zijn wat dit specifieke bedrijf produceert. Het bedrijf Buitenschrijnwerk levert uitsluitend high-end vakwerk af zowel op de ligplaats locatie van de klant (in de zomermaanden) als in een overdekte loods in de overige periode van het jaar voor een vrij bescheiden uurtarief met een garantielabel van 10 jaar op het rubber, en 25 jaar op een nieuw dek.

Neem contact met ons op

Buitenschrijnwerk is een specialist op het gebied van bijzonder hoogwaardige en prachtig afgewerkte houten designproducten voor realistische prijzen. Wij ontwerpen en plaatsen onder andere:

NEDERLAND

Abcoude, Amstelveen, Apeldoorn, Almelo, Ankeveen, Amersfoort, Amsterdam, Alphen a/d Rijn, Arnhem, Aalsmeer, Bloemendaal, Blaricum, Breda, Breukelen, Bussum, Balk, Burum, Bolsward, Deventer, Dordrecht, Doetinchem, Drachten, Deurne, Den Haag, Den Bosch, Eindhoven, Enschede, Goes, Gouda, Gorichem, Gemert, Grou, Garyp, Hengelo, Hilversum, Haarlem, Heereveen, Horst, Heeg, Helmons, Joure, Kloostertille, Koudum, Leiden, Loosdrecht, Laren, Leimuiden, Loenen a/d Vecht, Lemmer, Langweer, Leeuwarden, Mill, Nijmegen, Nieuwkoop, Nederhorst Den Berg, Naarden, Noordwijk, Oosterhout, Oisterwijk, Oss, Oude Ga, Rotterdam, Roermond, Roosendaal, Rijssen, Reeuwijk, Roelofarendsveen, 's-Hertogenbosch, Sint Oedenrode, Schijndel, Sneek, Surhuisterveen, Tilburg, Utrecht, Uden, Uithoorn, Veghel, Veenendaal, Vinkeveen, Vught, Venrai, Waalwijk, Weert, Weesp, Workum, Woudsend, Wolvega, Zutphen, Zandvoort, Provincie Zuid-Holland, Provincie Noord-Holland, Provincie Zeeland, Provincie Utrecht, Provincie Gelderland, Provincie Overijssel, Provincie Friesland, Provincie Noord-Brabant, Provincie Limburg, Provincie Flevoland, Provincie Groningen, Provincie Drenthe.

BELGIE

Aarschot, Antwerpen, Aalst, Arendonck, Bocholt, Beveren, Blankenberge, Beerse, Bree, Bornem, Brasschaat, Beringen, Brussel, Brugge, Dendermonde, Deinze, Diest, De Haan, Dilsen-Stokkum, Evergem, Eekloo, Edegem, Geel, Genk, Gent, Geraardsbergen, Haacht, Hoogstraten, Heist op Den Berg, Herenthals, Hasselt, Ieper, Kontich, Knokke, Kasterlee, Kapellen, Kalmthout, Kortrijk, Lochristi, Lier, Leuven, Lokeren, Laakdal, Lommel, Leopoldsburg, Lanaken, Mechelen, Mol, Maasmechelen, Meerhout, Nijlen, Neeroeteren, Oudenaarde, Puurs, Peer, Poperinge, Retie, Rijkevorsel, Roeselare, Schilde, Schoten, Sint Truiden, Sint-Martens Latum, Sint Kathelijne Waver, Sint Niklaas, Tongeren, Turnhout, Tessenderloo, Ukkel/Uccle, Waterloo, Waregem, Zele, Zoersel, Zonhoven, Provincie Antwerpen, Provincie Limburg, Provincie Oost-Vlaanderen, Provincie West-Vlaanderen, Provincie Vlaams-Brabant.

Veel gestelde vragen over teakhouten scheepsdekken

Wat zijn de voordelen van een teakhouten scheepsdek?

Teakhouten scheepsdekken bieden verschillende voordelen, waaronder duurzaamheid, weerbestendigheid, slipbestendigheid, esthetische aantrekkingskracht en het vermogen om warmte te weerkaatsen, waardoor het comfortabel is om op blote voeten te lopen, zelfs bij warm weer.

Hoe onderhoud ik een teakhouten scheepsdek?

Het onderhoud van een teakhouten scheepsdek omvat regelmatig reinigen met een mild reinigingsmiddel en water om vuil en zoutophoping te verwijderen. Het aanbrengen van een beschermende teakolie of sealer kan helpen om de natuurlijke kleur en glans te behouden. Het is ook belangrijk om het dek regelmatig te inspecteren op eventuele beschadigingen en deze indien nodig tijdig te repareren.

Kan ik een teakhouten dek zelf installeren of heb ik professionele hulp nodig?

Het installeren van een teakhouten dek kan complex zijn en vereist vaardigheden op het gebied van timmerwerk en scheepsbouw. Voor een optimale installatie en afwerking wordt het aanbevolen om professionele hulp in te schakelen. Een ervaren scheepsbouwer kan het dek nauwkeurig installeren en ervoor zorgen dat het goed is afgestemd op de specifieke vereisten van uw schip.

Hoe lang gaat een teakhouten dek gemiddeld mee?

Met goed onderhoud kan een teakhouten dek tientallen jaren meegaan. De levensduur kan variëren, afhankelijk van factoren zoals de kwaliteit van het hout, het klimaat, de belasting en het onderhoudsniveau. Regelmatig onderhoud en het nemen van voorzorgsmaatregelen kunnen de levensduur van het dek verlengen.

Wat is het verschil tussen massief teakhout en teakfineer voor scheepsdekken?

Een massief teakhouten dek bestaat uit dikke planken van massief teakhout die op het scheepsdek worden gemonteerd. Teakfineer is daarentegen een dunne laag teakhout die wordt aangebracht op een ander substraatmateriaal, zoals multiplex. Massief teakhout is over het algemeen duurzamer en kan indien nodig worden geschuurd en opnieuw worden afgewerkt. Teakfineer kan een meer kosteneffectieve optie zijn, maar het vereist meer voorzichtigheid bij het onderhoud om slijtage van het fineer te voorkomen.

Hoe kan ik vlekken of verkleuringen op mijn teakhouten dek verwijderen?

Lichte vlekken en verkleuringen kunnen vaak worden verwijderd door het dek te reinigen met milde zeep en water, gevolgd door licht schuren met fijn schuurpapier. Hardnekkige vlekken kunnen worden behandeld met een teakreiniger of een mengsel van water en azijn. Het is belangrijk om voorzichtig te zijn bij het schuren, zodat de natuurlijke houtlaag niet te veel wordt verwijderd.

Welke behandelingen of afwerkingen zijn nodig om een teakhouten dek in goede staat te houden?

Een teakhouten dek kan worden behandeld met teakolie of teaksealer om het te beschermen tegen weersinvloeden en verkleuring. Deze behandelingen moeten regelmatig worden aangebracht volgens de instructies van de fabrikant. Het is belangrijk om het dek schoon te houden, geen schurende schoonmaakmiddelen te gebruiken en te voorkomen dat er water op het dek blijft staan om schade te voorkomen.

Hoe kan ik voorkomen dat een teakhouten dek glad wordt?

Om gladheid op een teakhouten dek te voorkomen, kunt u antislipmatten of antislipstrips gebruiken op veel belopen gebieden. Daarnaast kunt u het dek regelmatig schoonmaken om vuil en algen te verwijderen, wat de kans op uitglijden vermindert. Een goede afwatering is ook belangrijk, zodat er geen water op het dek blijft staan.

Zijn er alternatieve materialen voor teakhout die geschikt zijn voor scheepsdekken?

Ja, er zijn verschillende alternatieve materialen die geschikt kunnen zijn voor scheepsdekken, zoals synthetische teakmaterialen, PVC-dekbedekkingen of andere soorten hardhout. Deze materialen kunnen de esthetische uitstraling van teakhout nabootsen, maar hebben mogelijk verschillende eigenschappen en onderhoudsvereisten.

Wat zijn de kosten van het installeren en onderhouden van een teakhouten scheepsdek?

De kosten van het installeren en onderhouden van een teakhouten scheepsdek kunnen sterk variëren, afhankelijk van factoren zoals de grootte van het dek, de complexiteit van de installatie, de kwaliteit van het hout en de regionale prijsverschillen. Het is raadzaam om offertes op te vragen bij verschillende scheepsbouwers of leveranciers van teakhouten dekken om een beter beeld te krijgen van de kosten in uw specifieke situatie.

Pin It

Copyright © 2023 Buitenschrijnwerk.eu | Alle Rechten Voorbehouden