HIGH-END CRAFTSMANSHIP

Een mooi en hoogwaardig terras is een investering

houten terras

Wie wil er nou geen terras van tropisch hout vanwege haar mooie tekening en warme uitstraling…? Een materiaalkeuze van Afrikaanse of Aziatische afkomst en tevens met het predikaat FSC.
Een mooie tekening en kleur wat het eindresultaat voor een terras ten goede komt. Kortom een supermooi product voor een supermooie prijs.

 In de tuinwereld spreekt men van nog al wat nadelen met betrekking tot het maken van een houten terras. Het materiaal kan natuurlijk niet vergeleken worden met steen of betonproducten, want dat zou appels met peren vergelijken zijn. Echter zijn er wel degelijk houtsoorten waar men van op aan kan. De vindgebieden liggen voornamelijk in Afrika en Azie, waarbij een goede planning en bosbeheer beleid wordt gevoerd door de regering van dergelijke landen. Toezicht is er dus wel degelijk, echter moet men een niet al te hoge pet ophebben van de lokale overheidscontrole ter plekke.   Het hout voor terrassen is dus op het politieke vlak in het daglicht van de FSC-regelgeving in dat soort landen, nooit helemaal perfect in orde.

aformosia hout

aformosia hout

 

DE VOORDELEN QUA POLITIEK EN HANDEL

Het grote voordeel van deze houtsoorten zoals Afzelia, of Afrormosia, of Padoek, Ipe en zelfs Teak, de beste houtsoorten voor uw terras of welke terrassen dan ook, is niet alleen vanwege de controle, dat de productie geen aanslag is op de natuur in de productielanden en er ook geen chemie of verduurzamingsmaterialen gebruikt hoeven worden om het zijn duurzaamheid te verkrijgen,….echter tevens dat het materiaal een veel mooier resultaat geeft dan Noordelijke houtsoorten die in duurzaamheid vele malen minder van kwaliteit zijn t.b.v. uw terras.  Vervolgens maken deze houtsoorten het tevens mogelijk, door de grote afname hoeveelheden in de markt, financieel betaalbaar te blijven door de financieel zeer kost-effectieve productieprocessen te handhaven, die lokaal toegepast worden zonder dat de lokale natuur daarbij te veel voor haar kiezen krijgt of in onbalans raakt.
Een zeer groot voordeel in de algemene markt van buitenschrijnwerk.

teak hout

teak hout

 

ONZIN VERHALEN M.B.T. HOUT

Er doen zich altijd verhalen de ronde van tuinondernemers dat houten terrassen nadelen hebben ten opzichte van een terras van steen of beton. Echter blijkt in de praktijk dat als men bij de aanleg van een terras rekening houdt met de bekende mogelijke nadelen, en daar maatregelen voor neemt deze te voorkomen, dat een houten terras eigenlijk alleen maar voordelen heeft ten aanzien van haar stenen concurrenten.

 • Een stenen terras vriest kapot en tegels komen daardoor los.
 • Een stenen terras is met groenaanslag veel sneller glad.
 • Een stenen terras oogt kil en koud en straalt geen warmte uit.
 • Steen of beton voelt heel koud aan en in de zomer neemt het te veel hitte op en gaan daardoor ook tegels loszitten.

De mogelijke bekende nadelen van een houten terras kunnen zijn dat;

 • De planken loskomen en daardoor naden niet meer recht blijven.
 • Het hout begint te rotten.
 • Er algaanslag op komt en zodanig glad wordt (niet te verwarren met groenaanslag van de bomen).
afzelia hout

afzelia hout

 

VERSTANDIG CONSTRUEREN VOORKOMT ALLE NADELEN

Echter het glad worden van alg aanslag heeft te maken met de houtsoort die men kiest.  Indien men kiest voor een vette houtsoort zoals Afrormosia of Ipe of Teak of Itauba, heeft men daar geen last van.   Indien een terras gemaakt wordt van commerciële houtsoorten zoals Bankirai,  Angelien, of Cumaru en andere commerciele soorten praat men over Kalkrijke houtsoorten waar een alg plantje maar al te gauw zichzelf op wil nestelen. Het glad worden door alg aanslag kan men dus heel simpel voorkomen door voor de juiste houtsoort te kiezen.

Het volgende punt is het rotten van het hout,…Welnu hout dat binnen de 30 jaar begint te rotten, heeft te maken wederom met de keuze van het hout.

padoek hout

padoek hout

 

Commerciële houtsoorten zoals Bankirai en soortgelijke kwaliteiten rotten al na 7 à 8 jaar.   De kwaliteitshoutsoorten gaan minimaal 30 jaar mee voordat het überhaupt tekenen gaat geven van de eerste zichtbare rotting, waarna het nog een eeuwigheid duurt voordat het hout echt rot is!

Het loskomen van planken in het terras heeft vervolgens niets te maken met het materiaal maar met de aannemer die het plaatst.

Een echt vakkundige terraslegger gebruikt verenstalen schroeven die verzinkt zijn en later afgedookt worden in de terras plank.  Gebeurt dit niet (en zeer weinig aannemers doen dit) dan hoopt er zich vocht op in het hout wat tussen de schroefkop zit en de onderliggende balk, waardoor het hout gaat zwellen en de schroef-hals onder spanning komt en vervolgens hierdoor opgerekt wordt.  Op den duur geeft de schroef dus geen klemkracht meer op de plank en de plank komt daardoor los en vaak omhoog.

Ook dit fenomeen van loskomende planken is simpel te vermijden indien de juiste bevestigingstechniek wordt toegepast.

houtopbouw

houtopbouw

 

KENNIS IS GOUD WAARD

Kortom; Indien u voor de keuze staat een terras te kiezen van steen, beton of hout….hoeft de keuze niet zo moeilijk te zijn indien u de kennis in bezit heeft van de realiteit. (A)

houteigenschappen

houteigenschappen

 

rooster van terras

rooster van terras

 


Wij plaatsen onder meer op de volgende locaties.

 • Nederland:

  Utrecht, Noord-Brabant, Limburg, ’t Gooi, Blaricum, Laren (N-H), Eindhoven, Hilversum, Utrecht, Den Haag, Rotterdam, Amsterdam, Leiden, Arnhem, Nijmegen, ’s Hertogenbosch, Helmond, Uden, Oss, Veghel, Tilburg, Dordrecht, Haarlem, Maastricht, Heerlen, Apeldoorn, Deventer, Zwolle, Hengelo, Enschede, Almelo, Weert, Amersfoort, Zeist

 • België:

  Antwerpen, Leuven, Gent, Hasselt, Turnhout, Mechelen, St Niklaas, Lommel, Geel, Brasschaat, St- Martens-Latum, Knokke/Heist, Keerbergen, Lanaken, Brussel, Kortrijk, Brugge, s-Gravenwezel, Schilde, Aarschot, Diest, Mol, Herentals

ondergrond van terras

ondergrond van terras

Pin It
Copyright © 2019 Buitenschrijnwerk.eu | Alle Rechten Voorbehouden