Skip to main content
HIGH-END CRAFTSMANSHIP

Een mooi en hoogwaardig terras is een investering

Wie wil er nou geen terras van tropisch hout vanwege haar mooie tekening en warme uitstraling…? Een materiaalkeuze van Afrikaanse of Aziatische afkomst en tevens met het predikaat FSCEen mooie tekening en kleur wat het eindresultaat voor een houten terras ten goede komt. Kortom een supermooi product voor een supermooie prijs. Buitenschrijnwerk heeft jarenlange ervaring met het plaatsen van hoogwaardige houten terrassen. Op onze Homepagina leest u meer over de nauwkeurig afgewerkte houten projecten die wij van ontwerp tot en met praktische uitvoering hebben gerealiseerd.

Ervaren terrasspecialisten in het plaatsen van houten terrassen in uw tuin

Wilt u uw buitenruimte een nieuwe, natuurlijke sfeer geven? Overweeg dan om een houten terras in uw achtertuin te laten plaatsen. Houten terrassen zijn namelijk niet alleen duurzaam en gemakkelijk te onderhouden, ze bieden ook een warme en authentieke uitstraling die bij elke soort tuin past. Als terrassenexpert heeft Buitenschrijnwerk ruime ervaring met het ontwerpen en plaatsen van houten terrassen op maat. Of u nu op zoek bent naar een modern of klassiek design, wij bieden een breed scala aan hoogwaardige houtsoorten en afwerkingen om aan al uw specifieke wensen te kunnen voldoen. Onze vakmensen werken nauw met u samen om uw ideeën in een praktisch en stijlvol ontwerp om te zetten dat perfect bij uw smaak past. We zorgen ervoor dat elk project wordt uitgevoerd volgens de hoogste kwaliteitsnormen en met oog voor detail, zodat u vele jaren kunt genieten van uw nieuwe houten terras. 

Neem contact met ons op

Voorbeelden van houten vlonderterrassen

Er bestaan talloze soorten houten terrassen die op basis van specifieke behoeften en voorkeuren op maat gemaakt kunnen worden. Hieronder volgen enkele voorbeelden van populaire houten terrassen:

 • Een houten terrasoverkapping biedt bescherming tegen de elementen terwijl u toch van de buitenlucht kunt genieten. Kies voor strakke lijnen en hoogwaardige houtsoorten om een moderne uitstraling te creëren die perfect bij uw woning past.
 • Een houten vlonder is perfect als u naar een natuurlijke uitstraling op zoek bent. Kies voor een mooie houtsoort zoals ipe of teak om een luxe uitstraling te creëren en een warme sfeer aan uw buitenruimte toe te voegen.
 • Een houten trap kan een mooie en praktische toevoeging voor uw terras zijn. Kies voor een trap die bij uw terrasontwerp en houtsoort past, en zorg ervoor dat deze veilig en stevig is voor dagelijks gebruik.
 • Een houten schutting kan als een mooie en functionele afscheiding tussen uw terras en de rest van uw tuin dienen. Kies voor een schutting met een mooie afwerking om zo een stijlvolle toevoeging aan uw buitenruimte te maken.
 • Een houten zitbank kan ook een prachtige toevoeging voor uw terras betekenen. Kies voor een bankje dat bij uw terrasontwerp en houtsoort past, en zorg ervoor dat deze comfortabel en stevig genoeg is om regelmatig te gebruiken.

Aandachtspunten bij het aanleggen van een houten terras in uw tuin

Wanneer u besluit om een houten terras te laten plaatsen, zijn er verschillende aandachtspunten waar u rekening mee moet houden. Een aantal van de belangrijkste punten zijn: 

 • De ondergrond waarop het terras wordt geplaatst is net zo belangrijk als het terras zelf. Zorg er dus voor dat de ondergrond stabiel en waterpas is om te voorkomen dat het terras verzakt of ongelijk wordt.
 • Om de levensduur van uw houten terras te verlengen is het belangrijk om het hout regelmatig te behandelen met een beschermende afwerking. Dit beschermt het hout tegen weersinvloeden en zorgt ervoor dat het terras langer mooi blijft.
 • Goede ventilatie is essentieel om schimmelvorming en houtrot te voorkomen. Zorg ervoor dat het terras goed geventileerd wordt, vooral onder de houten planken.
 • Het is belangrijk om uw houten terras regelmatig schoon te maken en te onderhouden om de levensduur te verlengen en de uitstraling te behouden. Verwijder geregeld het vuil en bladeren en maak het terras schoon met een milde zeep en water.

Aannemers/ terrasbouwers van houten terrassen

Wanneer u een aannemer zoekt die gespecialiseerd is in het bouwen van houten terrassen, zijn er verschillende opties om uit te kiezen. Houten terrassen zijn namelijk zo populair omdat ze een warme en natuurlijke uitstraling hebben, maar ook omdat hout zowel duurzaam als sterk is. Om die reden zal een goede aannemer altijd beginnen met een ontwerp dat bij uw wensen en de stijl van uw huis en tuin aansluit. Ze zullen daarnaast ook rekening houden met de locatie van het terras en de omgeving, op die manier is het ontwerp in harmonie met uw buitenruimte.

Prijzen van een houten vlonderterras

Als ervaren aannemer van houten terrassen helpt Buitenschrijnwerk u graag met adviezen en productinformatie om de juiste keuzes voor uw situatie te maken. Op basis van deze wensen kunnen we u een realistische prijs voor uw nieuwe terras geven. Wat uw voorkeuren u ook zullen zijn, u kunt er zeker van zijn dat u bij Buitenschrijnwerk een uitstekende prijs-kwaliteit zult krijgen.

Neem contact met ons op

FSC-regelgeving 

In de tuinwereld spreekt men van nog al wat nadelen met betrekking tot het maken van een houten terras. Het materiaal kan natuurlijk niet vergeleken worden met steen of betonproducten, want dat zou appels met peren vergelijken zijn. Echter zijn er wel degelijk houtsoorten waar men van op aan kan. De vindgebieden liggen voornamelijk in Afrika en Azie, waarbij een goede planning en bosbeheer beleid wordt gevoerd door de regering van dergelijke landen. Toezicht is er dus wel degelijk, echter moet men een niet al te hoge pet ophebben van de lokale overheidscontrole ter plekke.   Het hout voor terrassen is dus op het politieke vlak in het daglicht van de FSC-regelgeving in dat soort landen, nooit helemaal perfect in orde.

aformosia hout
aformosia hout

DE VOORDELEN QUA POLITIEK EN HANDEL

Het grote voordeel van deze houtsoorten zoals Afzelia, of Afrormosia, of Padoek, Ipe en zelfs Teak, de beste houtsoorten voor uw terras of welke terrassen dan ook, is niet alleen vanwege de controle, dat de productie geen aanslag is op de natuur in de productielanden en er ook geen chemie of verduurzamingsmaterialen gebruikt hoeven worden om het zijn duurzaamheid te verkrijgen,….echter tevens dat het materiaal een veel mooier resultaat geeft dan Noordelijke houtsoorten die in duurzaamheid vele malen minder van kwaliteit zijn t.b.v. uw terras.  Vervolgens maken deze houtsoorten het tevens mogelijk, door de grote afname hoeveelheden in de markt, financieel betaalbaar te blijven door de financieel zeer kost-effectieve productieprocessen te handhaven, die lokaal toegepast worden zonder dat de lokale natuur daarbij te veel voor haar kiezen krijgt of in onbalans raakt.
Een zeer groot voordeel in de algemene markt van buitenschrijnwerk.

teak hout
teak hout

ONZIN VERHALEN M.B.T. HOUT

Er doen zich altijd verhalen de ronde van tuinondernemers dat houten terrassen nadelen hebben ten opzichte van een terras van steen of beton. Echter blijkt in de praktijk dat als men bij de aanleg van een terras rekening houdt met de bekende mogelijke nadelen, en daar maatregelen voor neemt deze te voorkomen, dat een houten terras eigenlijk alleen maar voordelen heeft ten aanzien van haar stenen concurrenten.

 • Een stenen terras vriest kapot en tegels komen daardoor los.
 • Een stenen terras is met groenaanslag veel sneller glad.
 • Een stenen terras oogt kil en koud en straalt geen warmte uit.
 • Steen of beton voelt heel koud aan en in de zomer neemt het te veel hitte op en gaan daardoor ook tegels loszitten.

De mogelijke bekende nadelen van een houten terras kunnen zijn dat;

 • De planken loskomen en daardoor naden niet meer recht blijven.
 • Het hout begint te rotten.
 • Er algaanslag op komt en zodanig glad wordt (niet te verwarren met groenaanslag van de bomen).

afzelia hout
afzelia hout

VERSTANDIG CONSTRUEREN VOORKOMT ALLE NADELEN

Echter het glad worden van alg aanslag heeft te maken met de houtsoort die men kiest.  Indien men kiest voor een vette houtsoort zoals Afrormosia of Ipe of Teak of Itauba, heeft men daar geen last van.   Indien een terras gemaakt wordt van commerciële houtsoorten zoals Bankirai,  Angelien, of Cumaru en andere commerciele soorten praat men over Kalkrijke houtsoorten waar een alg plantje maar al te gauw zichzelf op wil nestelen. Het glad worden door alg aanslag kan men dus heel simpel voorkomen door voor de juiste houtsoort te kiezen.

Het volgende punt is het rotten van het hout,…Welnu hout dat binnen de 30 jaar begint te rotten, heeft te maken wederom met de keuze van het hout.

padoek hout
padoek hout

Commerciële houtsoorten zoals Bankirai en soortgelijke kwaliteiten rotten al na 7 à 8 jaar.   De kwaliteitshoutsoorten gaan minimaal 30 jaar mee voordat het überhaupt tekenen gaat geven van de eerste zichtbare rotting, waarna het nog een eeuwigheid duurt voordat het hout echt rot is!

Het loskomen van planken in het terras heeft vervolgens niets te maken met het materiaal maar met de aannemer die het plaatst.

Een echt vakkundige terraslegger gebruikt verenstalen schroeven die verzinkt zijn en later afgedookt worden in de terras plank.  Gebeurt dit niet (en zeer weinig aannemers doen dit) dan hoopt er zich vocht op in het hout wat tussen de schroefkop zit en de onderliggende balk, waardoor het hout gaat zwellen en de schroef-hals onder spanning komt en vervolgens hierdoor opgerekt wordt.  Op den duur geeft de schroef dus geen klemkracht meer op de plank en de plank komt daardoor los en vaak omhoog.

Ook dit fenomeen van loskomende planken is simpel te vermijden indien de juiste bevestigingstechniek wordt toegepast.

houtopbouw
houtopbouw

DE KENNIS VAN EEN TERRASSPECIALIST IS GOUD WAARD

Kortom; Indien u voor de keuze staat een terras te kiezen van steen, beton of hout….hoeft de keuze niet zo moeilijk te zijn indien u de kennis in bezit heeft van de realiteit. (A)

houteigenschappen
houteigenschappen

rooster van terras
rooster van terras


Wij plaatsen onder meer op de volgende locaties.

 • Nederland:

  Utrecht, Noord-Brabant, Limburg, ’t Gooi, Blaricum, Laren (N-H), Eindhoven, Hilversum, Utrecht, Den Haag, Rotterdam, Amsterdam, Leiden, Arnhem, Nijmegen, ’s Hertogenbosch, Helmond, Uden, Oss, Veghel, Tilburg, Dordrecht, Haarlem, Maastricht, Heerlen, Apeldoorn, Deventer, Zwolle, Hengelo, Enschede, Almelo, Weert, Amersfoort, Zeist

 • België:

  Antwerpen, Leuven, Gent, Hasselt, Turnhout, Mechelen, St Niklaas, Lommel, Geel, Brasschaat, St- Martens-Latum, Knokke/Heist, Keerbergen, Lanaken, Brussel, Kortrijk, Brugge, s-Gravenwezel, Schilde, Aarschot, Diest, Mol, Herentals

ondergrond van terrasondergrond van terras

Neem contact op

Vlonderterrassen met B-FIX of clips systeem

 B-fix of beter bekend als zgn. clips zijn bevestigingsmaterialen voor houten planken die behoorlijk populair zijn, en haar intrede in de Bankirai terrassen en de Cumaru of Massaranduba of Mukulungu hardhouten terrassen al reeds geruime tijd achter de rug hebben, echter zijn er voor en nadelen te bespeuren na verloop van tijd.

De verbinding is met dergelijke systemen nooit direct verbonden met het materiaal waar het op gemonteerd is. Er zit altijd een B-fix stalen beugeltje of Clips systeem tussen de twee houten materiaal gedeeltes waardoor het beugeltje de zwakke factor is. Dit is onderhevig aan krimpen en trekken van het terras hout waardoor de verbinding onnodig complex en zwak wordt. Dit met als gevolg dat de plank van het desbetreffende terras veel sneller ongelijk gaat liggen ten opzichte van de volgende plank.  Dit op haar beurt maakt het terras sneller lelijk en goedkoop en bovenal krakkemikkig

NADELIGE EFFECTEN VAN B-FIX EN CLIPS

Dit is niet alleen onvermijdelijk met dit B-fix en clips systeem maar tevens een goedkoop en slordig shabby gezicht als alle terrasplanken ten opzichte van elkaar scheef en ongelijk liggen. In geval van een dakterras plank geeft dit fenomeen nagenoeg hetzelfde effect. Zodra een terras van tropisch hardhout niet meer mooi strak, recht en vlak ligt met kaarsrechte naden, verliest het direct zijn charme en ziet er niet meer uit.

houten deuvels
houten deuvels

RECHTDOOR VERBINDINGEN ZIJN HET STERKST

De oplossing hiervoor is door deze terras planken direct te monteren op de onderbalken met schroeven die loodrecht door de plank gaan en afgedookt worden met doken of deuvels of proppen van zeer hoogwaardig hout zoals Wenge of Teak of Ebbenhout. Daarna deze B-fix of Clips systeem gewoon weg te smijten in de vuilbak,….of nog beter, ritueel verbranden in de achtertuin, en er een dansje omheen doen ! Wederom geldt hetzelfde voor de zachthouten terras planken, gezien het feit dat deze net als de tropisch hardhout, of iedere andere plank op een onderbalk-geraamte gefixeerd moet worden.
Het voordeel ten aanzien van deze B-Fix of Clip methode is dat de terrasplanken met directe schroefverbinding veel beter en vlakker en rechter blijven liggen. Ook dakterrassen van die op losse balken gefixeerd zijn vanwege het feit dat er door het epdm materiaal geen schroeven door het dakleer mogen of palen geslagen kunnen worden, blijven met schroeven loodrecht door de planken veel beter l

DOKEN GEVEN EEN VISUELE LUXE

Een ander voordeel van terrasplanken of terrassen direct te schroeven en af te doken, is dat het visueel een heel luxe effect geeft. Zeker bij dakterrassen van tropisch hardhout staat dit vele malen sjieker. Kortom geeft het fenomeen van B-fix of Clips-systeem in de praktijk uitsluitend maar nadelige effecten op de kwaliteit van uw terras product. Laat u zelf dus niet overhalen of ompraten door een verkoper met een overtuigend verhaal, ongeacht bij welke houthandel of hout-leverende instantie.

houten verbinding
houten verbinding

B-FIX GEMONTEERDE PLANKEN KAN MEN NIET LIJMEN

Een ander nadeel is dat men de planken die vastzitten met clipssysteem of B-fix niet kan lijmen omdat deze wijze van construeren de plank niet fatsoenlijk op de balk eronder duwt, zodat de plank in 100% vlakke toestand op de onderbalk ligt.  Zodra dit toch op deze wijze gelijmd gaat worden zijn de meeste planken scheef vastgemaakt op de onderbalken en is het complete terras weggegooid geld!

VOOR EN NADELEN VAN B-FIX en CLIPS SYSTEEM

 • Het is goedkoop en het werkt snel
 • Het is een zeer onstabiele verbinding
 • Het hout beweegt veel meer
 • De krimp en trek is onstabieler
 • Repareren woord zeer omslachtig
 • Het resultaat oogt goedkoop

Neem contact op

De juiste terrasplanken kiezen

Over soorten terrasplanken is nog niet het laatste geschreven. Er zijn zo verschrikkelijk veel keuzemogelijkheden dat men vaak als consument de bomen door het bos niet meer kan zien. De consument wordt veelal niet verteld over de houteigenschappen van de verschillende soorten laat staan over de nadelen van kunststof planken.

AANDACHTPUNTEN VOOR ONDERLINGE HOUTSOORTEN VAN TERRASPLANKEN

De onderlinge houtsoorten bestaan uit 2 groepen: de kwaliteit houtsoorten en de commerciële houtsoorten voor terrashout. De commerciële houtsoorten zijn oa; planken van Bankirai, Cumaru, Ayous, Moabi, Mukulungu, Angelien, en Massaranduba. De kwaliteitshoutsoorten voor terrasplanken zijn; Teakhout, Afrormosia, Afzelia. Ipe en Padoek als kost-effectief alternatief. Over al deze houtsoorten valt wat te zeggen, want eenieder heeft zijn voor- en nadelen.

ERVARING VAN EEN TERRASBOUWER MET TERRASPLANKEN VAN TEAK

Teak wordt ook wel de koning der houtsoorten genoemd, vanwege haar eigenschap bijzonder stabiel te zijn op het vlak van krimpen en uitzetten. Buiten dat heeft het zeer goede eigenschappen tegen het glad worden vanwege haar vettigheid en daardoor de toepassingsmogelijkheden voor terrasdekken en scheepsdekken. Zeker bij scheepsdekken is het van belang dat men niet uitglijdt anders ligt men overboord en kan dat op zee in ruig weer een levensgevaarlijke situatie zijn die vaak niet meer dan een kwartier nodig heeft in de temperatuur van zeewater de dood tot gevolg te hebben door directe onderkoeling.  Met andere woorden, er bestaat geen betere terrasplank dan een plank van Teakhout.

teak hout
teak hout

TERRASPLANKEN VAN AFRORMOSIA

Afrormosia is een van de mooiste houtsoorten voor terrasplanken vanwege haar goudgele kleur en mooie dichte structuur en tekening. Deze houtsoort heeft hele goede eigenschappen op het gebied van duurzaamheid en krimp en trek. Zeker wat nat hout betreft is dit vers gezaagd meteen bewerkbaar in ruimtes die tegen de 30% relatieve vochtigheid aanleunen (wat bijzonder nat is) zonder dat deze houtsoort naden krijgt in haar verbindingen, of zal gaan scheuren.

afrormosia hout
afrormosia hout

TERRASPLANKEN VAN PADOEK. DE RODE HOUTSOORT

Padoek is de goedkoopste van de kwaliteit houtsoorten die voor terrasplanken geschikt zijn.  Het heeft echter een klein nadeel, en dat is dat het nogal gauw kopscheurtjes krijgt door het uitdrogen door zonlicht.  Echter zit er ook een voordeel aan vast, en dat is dat Padoek in prijs zeer kost-effectief is ten aanzien van de andere houtsoorten hierboven vernoemd.  Padoek verkleurt echter bijzonder mooi wit/grijs waardoor er een heel luxe effect te zien is nadat het zich heeft vergrijsd. 

padoek hout
padoek hout

TERRASPLANKEN VAN IPE

Ipe is de houtsoort met het grote nadeel! In technische zin is het bijna net zo goed en vettig als Teak, echter met 1 groot verschil, namelijk dat Ipe niet alleen een hoog vetgehalte heeft, maar tevens een hoog kalkgehalte waardoor alg zich zeer snel en makkelijk kan hechten aan de houtoppervlakte van de terrasplank. Op zich is dit nog niet zo erg, zij het dat er geen hemelwater mee in aanraking komt. Echter zodra het eerste regendruppeltje op het algplantje valt, zuigt het zich vol met het water en ontstaat er een waterfilm laag tussen de zool van de schoen of voet van de betreder en de terrasplank en is de kans op uitglijden bijzonder groot, wat een gevaar meebrengt voor benen, armen, rug, nek en gewrichten.

BANKIRAI/CUMARU/AYOUS/ANGELIEN/MUKULUNGU/MASSARANDUBA/ EN MOABI TERRASPLANKEN

Bankirai en andere vernoemden zijn houtsoorten die absoluut niet thuishoren in het rijtje kwaliteitshoutsoorten voor terrasplanken.   Het hoort thuis in de categorie commerciële houtsoorten die ontzettend krimpen, trekken of scheuren zodra er zich verschillen in het weer voordoen door invloed van de zon en regen en temperatuur. Dit is catastrofaal voor de net en precies afgewerkte houtconstructies die daardoor vervormen en open naden en kromme planken krijgen. Dit gaat direct ten koste van de schoonheid van het werk en de schoonheid van het hele terras. Vaak weegt de kost-effectieve prijs niet op tegen de giga hoop nadelen achteraf als men de goedkope prijs van het houtmateriaal allang vergeten is en men met een visueel waardeloos product blijft zitten. Goedkoop is duurkoop in dit geval!

AANDACHTPUNTEN VOOR TERRASPLANK AANKOOP

 • Zorg dat u uitsluitend altijd rechte planken accepteert
 • Let goed op of er in de partij die u aankoopt geen spinthout zit verwerkt
 • Indien u kwartiers hout of Rift gezaagd hout gekocht hebt, dat de jaarringen haaks op de plank staan aan de kopse einden
 • De aannemer zal te allen tijde de schroeven uit het zicht moeten halen door ze te verzinken en daarna af te dichten met houten proppen

Gerelateerde informatie:

 

terrasplanken bij aanleg terrasterrasplanken bij aanleg terras

Neem contact op

Hardhouten Bankirai planken,…een product met een slechte reputatie

Bankirai planken... Wie is er niet mee bekend, het bekende terrasplankje met de groefjes er in wat zo veelvuldig wordt aangeboden door de meeste tuin materialen handels door heel Europa. Een product dat er ogenschijnlijk goed uitziet, echter is in dit geval goedkoop eerder duurkoop. Voor die gene die het zich aangeschaft hebben, zijn de symptomen al enkele maanden later reeds zichtbaar.

INFORMATIE ALGEMEEN OVER BANKIRAI PLANKEN

Bankirai behoort botanisch gezien tot de Salau-achtigen, of liever gezegd de Salau groep. Dit is een houtsoort die bekend staat als zeer kalkrijk. Op zich is kalk nog niet het probleem zolang het weer maar droog blijft. Echter zodra het eerste regendruppeltje verschijnt, zijn de Bankirai planken zeer gevoelig voor krimpen en uitzetten, maar ook voor het glad worden. De planken hebben last van het feit dat algaanslag, wat in feite een plantje is, afkomt op dit overheerlijke kalk en zich maar al te graag vastzet op deze hardhouten planken. Hiermee is het probleem al geboren, want het plantje zuigt water op en zorgt voor een filmlaagje onder de schoen van de beloper en boven het oppervlak van de hardhouten planken.  Met als gevolg dat de beloper uitglijdt. Niet alleen een nadeel in gebruiksvriendelijkheid, maar tevens potentieel gevaarlijk.

hout doorsnede
hout doorsnede

OORSPRONG VAN BANKIRAI EN AANVERWANTE FEITEN

Het vindgebied van deze houtsoort is voor meer dan 90% van alle wereldhandel in deze soort het eiland Borneo, een onnoemlijk groot eiland met talloze kapbedrijven en houtverwerkende industrieën. Een van de problemen is dat de hardhouten stammen van Bankirai direct vanuit het oerwoud zo vers door de bandzaag machine heen gaan en vervolgens geschaafd door een 4-zijdige als plank met een groefje er uitkomt. Dit ziet er mooi uit op zich, echter is het hout vers en niet gedroogd en zit het nog steeds bomvol met de natuurlijke sappen van het groeien. Hier ligt een van de problemen bij de hardhouten planken. Deze Bankirai planken gaan hierdoor krimpen en trekken en blijven nog geen enkele dag recht. Buiten dit feit komt er nog bij dat het Bankirai planken niet gesorteerd wordt op spinthout en kernhout, waardoor er ruin 25% van al het geleverde hout uit Borneo lichter van kleur is en de helft aan het gewicht. Het nadeel is dat de duurzaamheid van spinthout volledig in het niet valt bij de duurzaamheid van kernhout, waardoor deze spinthout Bankirai hardhouten planken zeer snel verteerd zijn door de weersomstandigheden.

kwartiersgezaagd hout
kwartiersgezaagd hout

OPLOSSING VOOR DEZE INDONESISCHE HOUTSOORT

De onderstaande oplossing is echter niet voor de consument bedoeld maar voor de houthandel op zich die grote hoeveelheden Bankirai en hardhouten planken verhandelen.   Bij het inkopen van dit materiaal kan men spint en kernhout sorteren op dosse platen, en na het drogen verwerken waarbij het spinthout gesepareerd wordt van het kernhout. Echter is dit, in vergelijk tot andere houtsoorten die van nature de kwaliteit bezitten van gedroogde Bankirai planken, de bewerking van de planken niet eens waard. Kortom, de hardhouten planken van Bankirai zien er leuk uit voor een leuke prijs maar het blijf commercieel hout met een hoop nadelen. Vaak is men veel beter af met een hoogwaardige houtsoort.

hout eigenschappen

hout eigenschappen

ERVARINGEN VAN EEN TERRASSPECIALIST MET BANKIRAI OP EEN RIJTJE

 • Het trekt en krimpt erg veel
 • Het wordt snel glad
 • Het splintert fenomenaal
 • Spint- en kernhout door elkaar heen
 • Planken zijn vaak krom

 krimpen van houtkrimpen van hout


Gerelateerde informatie:

 

hardhouten planken in constructie
hardhouten planken in constructie

Neem contact op

Hoogwaardige houten planken voor een redelijke prijs

Waarom het woord  “hoogwaardige” zult u zich wellicht afvragen,… vaak wordt het de consument duidelijk na leergeld betaald te hebben, dat het beter is in 1 keer iets goeds te kopen, dan afgaan op Bankirai houten planken rommel en andere commerciële producten van matige tot slechte kwaliteit.  Hieronder een aantal uiteenzettingen vanuit de praktijk ervaring.

Indien je geen verstand van hout hebt, en je kijkt een stapel bankirai houten planken aan,…dan zeg je al gauw dat het er mooi uitziet…  Welnu,…dat is een begrijpelijke reactie, omdat de problemen voor een leek op dit gebied ook niet zichtbaar zijn, als men ook niet weet waar men op moet letten.  houten planken kunnen van alles en nog wat mankeren,…. Ten eerste de houtsoort zelf !   Er zijn 2 categorieën hardhout;  commerciële en niet commerciële. 

COMMERCIEEL HOUT,… GOEDKOOP IS DUURKOOP

De commerciële houtsoorten zijn de goedkope houtsoorten als bankirai, massaranduba, angelien, moabi, salau etc etc die NIET eerst gedroogd worden voordat ze verwerkt worden tot een plank !  DAT is het grootste probleem bij houten planken.  Hierdoor gaat het hout sterk krimpen en trekken en zelfs scheuren…Een tweede probleem is dat commercieel hout vaak spinthout bevat.  Dit is hout wat vers is aangegroeid van de laatste jaren en nog niet de echte hardheid heeft zoals het bruikbare kernhout (het eigenlijke hout)  Dit verschil kan men zien als men weet waar men op moet letten,,,,Spinthout kan men zien als er zich lichter gekleurde houten planken in de houtpartij bevinden.  Deze planken zijn dan vervolgens van gewicht ook vrijwel altijd minstens de helft lichter.  Dit fenomeen is ook duidelijk en direct merkbaar zodra men een dergelijke houten plank in de hand heeft.  Deze combinatie  van nat hout en spinthout, zorgt er voor dat het niet alleen snel krimpt en scheluw trekt maar tevens snel verrot of verteerd is.  Spinthout van hardhout gaat hooguit maar een paar jaar mee en begint dan al te rotten.

HOOGWAARDIG HARDHOUT VOOR EEN TERRAS IN UW TUIN,… GEEN ONKOSTEN MAAR INVESTERING!

Daar tegenover staat hoogwaardig kwaliteitshout wat in verhouding 30 tot 50% duurder in aanschaf is, echter haar hogere prijs dubbel waard, niet alleen in technische kwaliteit en duurzaamheid, maar tevens in uitstraling.   De 5 meest interessante houtsoorten voor houten planken is van boven naar beneden;

afrormosia hout
afrormosia hout

Laten we bovenaan beginnen;

Teakhout wordt ook wel de Koning der houtsoorten genoemd !  Dit heeft zijn reputatie te danken aan extreem gunstige eigenschappen die zich door de eeuwen heen hebben bewezen.  Houten planken van Teak zijn vettig, wat de reden is dat het niet alleen daardoor zeer duurzaam is maar tevens erg stroef !  Dit laatste is zeer belangrijk op een scheepsdek, daar men op een nat scheepsddek hierdoor ook niet uitglijdt.  Waarom is dit zo belangrijk;…Als men overboord gaat door een glijpartij, is men midden op zee vaak al verdronken door koude en kramp, voordat het schip een cirkel gevaren heeft tot de plak waar iemand over boord is gegaan.  Zeker in de nachtelijke uren, en nog meer bij een hoge golfslag of een storm.  Voorts zijn houten planken van Teakhout bijzonder mooi om te zien qua kleur en tekening.

AFROTEAK,…DE KOST-EFFECTIEVE VERVANGER

Indien men Teakhout niet kan veroorloven vanwege de prijs, zijn Afrormosia houten planken een zeer kwalitatief hoogwaardige 2e keus.  Deze houtsoort word lokaal in Afrika ook wel Kokrodua genoemd en is een hele goede vervanger voor Teak.  Ten eerste omdat het nagenoeg dezelfde kleurzetting en tekening is als Teak, en nagenoeg net zo duurzaam.  Het is wellicht niet zo vet als Teak maar de Afrormosia houten planken zijn nagenoeg net zo duurzaam,… Het heeft een hele luxe uitstraling en het word mooi zilvergrijs.

AFZELIA DOUSSE,…DE MEEST STABIELE HOUTSOORT TER WERELD

Azelia is er in 2 verschillende soorten;  Passiloba en Dousse.  Eerstgenoemde is veruit de meest harde en slijtvaste variant, echter niet de meest stabiele.  Dousse is bijzonder stabiel met een krimpwaarde van maximaal 1,2% wat super stabiel is voor hout.  Daarentegen heeft Afzelia ook een klein nadeel,…Dousse is ietsjes minder duurzaam als Passiloba, het heeft vers gezaagd een licht oranje achtige kleur maar na een aantal maanden is dat verkleurd tot mooi zilvergrijs.  In technisch opzicht wellicht de beste keuze voor houten planken buiten Teakhout.

afzelia hout
afzelia hout

IPE, DE ZWARE DUURZAME SOORT

IPE is zonder overdrijven de meest duurzame houtsoort ter wereld verkrijgbaar in verhandelbare hoeveelheden.  Pokhout is nog duurzamer, echter niet verkrijgbaar in interessante hoeveelheden.   Voor houten planken is dit een super duurzame keus echter heeft Ipe ook wat nadelen.  Het grootste nadeel is van technische aard, en dat is dat het glad wordt bij het eerste regendruppeltje wat er opvalt.  Een glad terras is immers niet iets wat je wilt.  En ten tweede verkleurt Ipe bijzonder lelijk,….het geeft geen mooie zilvergrijze vlam net als Afrormosia of Afzelia.

PADOEK,… DE KNALRODE HOUTSOORT

Houten planken van Padoek zijn de meest kost-effectieve die er in de handel verkrijgbaar zijn.  Padoek doet niet echt onder voor bovenstaande houtsoorten echter krimpt en trekt het ietsjes meer dan de eerstvolgende in dit rijtje en heeft het last van kopscheurtjes hier en daar, echter niet van betekenis.  Padoek kleurt zilvergrijs het lichtste van alle vijf de soorten en heeft verreweg de meest luxe grijze uitstraling, tegen het witte aan.

padoek hout
padoek hout

EEN AANTAL FEITEN OP EEN RIJ

 • Commercieel hout is niet stabiel en duurzaam
 • Teak is het beste, echter onbetaalbaar voor Jan Modaal
 • Afrormosia is betaalbaar en oogt als Teak
 • Afzelia is ietsje slijtvaster of stabieler echter met wat minder uitstraling als Afrormosia
 • Ipe is meer geschikt voor zware toepassingen
 • Padoek is een zeer kost-effectieve variant op alle bovenstaande met ietsjes meer krimp en rek.  Voor gedetailleerdere info;   https://buitenschrijnwerk.eu/

De JUISTE KEUZE VAN HARDHOUTEN PLANKEN…?

Deze vraag is afhankelijk wat uw eisen en budget is.   Indien geen enkele houtprijs een punt van discussie is, maakt u met Teak de beste keuze. De beste prijs/prestatie verhouding is altijd nog Afrormosia, echter liggen deze verschillen erg dicht bij elkaar.  Het persoonlijke onderscheid tussen belangrijkere factoren en minder belangrijke is louter afhankelijk van persoon tot persoon.

 teak hout
teak hout

Gerelateerde informatie:

houten planken bij constructie
houten planken bij constructie

Neem contact op

Hardhout in soorten en hun toepassingen

Hardhoutsoorten worden in onze industrie en dagelijks leven overal toegepast. Zeker op het buitenschrijnwerk, en andere buitenconstructies; denk aan terrassen of tuinschermen en damwanden voor schoeiingen.  Echter zijn de meeste bij het grote publiek niet bekend. Bankirai is een bekend woord, echter veel verder dan dat komt de gemiddelde niet met zijn of haar kennis op dit gebied.

Verschillen in verschillende branches, voor verschillende toepassingen. In de scheepsbouwindustrie zijn voornamelijk de hardhoutsoorten zoals Teak, voor de scheepsdekken, en soms Afrormosia als vervanger voor Teak, maar ook verschillende soorten Mahonie zoals Sipo en Sapeli. In de buitenschrijnwerkbranche komt het hardhout Afzelia Passiloba en Afzelia Dousse vaak ten tonele.  Ander hardhout in deze zelfde branche zijn Padoek en Moabi, of Okan en Ipe, ook ieder met hun eigen karakter en eigenschappen.
In de Grond/ Weg en waterbouw beter bekend als (GWW) komen soorten als Azobe veel voor ten behoeve van damwanden en schoeiingswerken. Dit mag men beschouwen als het ruige werk.

EIGENSCHAPPEN EN TOEPASSINGEN VAN HARDHOUT IN SOORTEN

Hardhout kan men onderscheiden in 2 categorieën;

 • De vette houtsoorten zoals Teak, itauba en Pokhout
 • En de kalkrijke soorten hardhout zoals Azobe,Okan Padoek, Teakhout

Teakhout is de absolute Koning der hardhoutsoorten. Dit hout wordt gebruikt voornamelijk voor scheepsdekken op luxe jachten.  Het speciale aan dit hout is dat het bijzonder vet is en daardoor niet alleen goed bestand tegen uitdroging en zeewater en zonlicht, maar Teakhout is tevens geschikt om stroef te zijn onder natte omstandigheden juist vanwege deze vetheid.

teak hout
teak hout

ALTERNATIEVE HARDHOUTSOORTEN

 In het daglicht van krimpen en uitzetten, is Afzelia een goede 2e op de kwaliteitsladder.  Dit hout is net als Teak van duurzaamheidsklasse 1 en trek en krimpt bijzonder weinig. Afzelia hardhout is in 2 verschillende botanische varianten te krijgen, tye weten Passiloba en Dousse, beide van zeer goede kwaliteiten voor allerlei buiten toepassingen. Een goede degelijke 3e plaats wordt ingenomen door de Afrikaanse hardhoutsoort Afrormosia.  Het mooie van deze hardhoutsoort is de kleur en de tekening, die nagenoeg niet te onderscheiden is van het veel duurdere Teakhout.  Afrormosia wordt hierom dan ook wel gebruikt als vervanger van Teakhout in tijden van schaarste of als het budget het niet toelaat teakhout te permitteren.

afzelia hout
afzelia hout

afrormosia hout
afrormosia hout

DE KOST-EFFECTIEVE SOORTEN HARDHOUT

In de wereld van buiten terrassen zijn er 2 giganten die daar het meeste verkoopvolume scoren, en dat zijn de soorten Ipe en Padoek. Ipe is een vette hardhoutsoort die tevens vrij zwaar van kwaliteit is met een hoge slijtvastheid resistentie. Er valt weinig op aan te merken dat alleen deze houtsoort gevoelig is om glad te worden. Padoek is de bekende rode houtsoort die in West-Europa veel wordt toegepast echter vrij gevoelig is voor kopscheurtjes wat soms wel lastig kan zijn met een kwalitatief hoge afwerkingsgraad.

Voorts zijn er de hardhoutsoorten die voor het ruige werk dienen zoals Azobe en Okan. Beide houtsoorten zijn voor hetzelfde geschikt echter is okan wat minder scheur gevoelig indien het blootgesteld is aan de felle zon. De scheurgevoeligheid heeft te maken met de hoeveelheid kalk die van nature zich in het hout bevindt. Dit is de veroorzaker van scheuren en tevens de veroorzaker of er snel algaanslag op komt. Het algplantje zuigt zich maar al te graag vast aan het kalkrijke hardhout.

padoek hout
padoek hout

IN ONDERSTAANDE PLAATSEN IN BINNEN- EN BUITENLAND, IS BUITENSCHRIJNWERK.EU ACTIEF WERKZAAM

NEDERLAND

Abcoude, Amstelveen, Apeldoorn, Almelo, Almere, Ankeveen, Amersfoort, Amsterdam, Alphen a/d Rijn, Arnhem, Aalsmeer, Bloemendaal, Blaricum, Breda, Breukelen, Bussum, Balk, Burum, Bolsward, BoxtelDeventer, Dordrecht, Doetinchem, Drachten, Deurne, Den Haag, Den Bosch, EdeEindhoven, Enschede, Goes, Gouda, Gorichem, Gemert, Grou, Garyp, Hengelo, Hilversum, Haarlem, Heereveen, Horst, Hoorn, Hoofddorp, Heeg, Helmond, Joure, Kloostertille, Koudum, Leiden, Loosdrecht, Laren, Leimuiden, Loenen a/d Vecht, Lemmer, Langweer, Leeuwarden, Maastricht, Mill, Nijmegen, Nieuwkoop, Nederhorst Den Berg, Naarden, Noordwijk, Oosterhout, Oisterwijk, Oss, Oude Ga, PurmerendRotterdam, Roermond, Roosendaal, Rijssen, Reeuwijk, Roelofarendsveen, 's-Hertogenbosch, Sint Oedenrode, Schijndel, Sittard, Sneek, Surhuisterveen, Tilburg, Utrecht, Uden, Uithoorn, Veghel, Veenendaal, Vinkeveen, Vught, Venray, Waalwijk, Weert, Weesp, Workum, Woudsend, Wolvega, Zutphen, Zandvoort, ZwolleProvincie Zuid-Holland, Provincie Noord-Holland, Provincie Zeeland, Provincie Utrecht, Provincie Gelderland, Provincie Overijssel, Provincie Friesland, Provincie Noord-Brabant, Provincie Limburg, Provincie Groningen, Provincie Drenthe, Provincie Flevoland  

BELGIE

Aarschot, Antwerpen, Aalst, Arendonck, Bocholt, Beveren, Blankenberge, Beerse, Bree, Bornem, Brasschaat, Beringen, Brussel, Brugge, Dendermonde, Deinze, Diest, De Haan, Dilsen-Stokkum, Evergem, Eekloo, Edegem, Geel, Genk, Gent, Geraardsbergen, Haacht, Hoogstraten, Heist op Den Berg, Herenthals, Hasselt, Ieper, Kontich, Knokke, Kasterlee, Kapellen, Kalmthout, Kortrijk, Lochristi, Lier, Leuven, Lokeren, Laakdal, Lommel, Leopoldsburg, Lanaken, Mechelen, Mol, Maasmechelen, Meerhout, Nijlen, Neeroeteren, Oudenaarde, Puurs, Peer, Poperinge, Retie, Rijkevorsel, Roeselare, Schilde, Schoten, Sint Truiden, Sint-Martens Latum, Sint Kathelijne Waver, Sint Niklaas, Tongeren, Turnhout, Tessenderloo, Ukkel/Uccle, Waterloo, Waregem, Zele, Zoersel, Zonhoven, Provincie Antwerpen, Provincie Limburg, Provincie Oost-Vlaanderen, Provincie West-Vlaanderen, Provincie Vlaams-Brabant

EIGENSCHAPPEN INFO PUNTSGEWIJS GEGEVEN

 • Vettigheid
 • Kalkrijkheid
 • Duurzaamheid
 • Buig en treksterkte
 • Slijtvastheid
 • Krimp en trek eigenschappen

Gerelateerde informatie:

hardhout bij vlonderterrashardhout bij vlonderterras

Neem contact op

Veel gestelde vragen over houten terrassen

Hoe maak ik houten terrassen schoon?

Door uw houten terrasplanken regelmatig schoon te maken voorkomt u dat vuil en aanslag het hout kunnen beschadigen. U kunt het beste groene zeep gebruiken, dit is een natuurlijk schoonmiddel dat mild voor het hout en effectief tegen vuil is. Laat hiervoor een halve kop groene zeep in een emmer met 5 liter warm water oplossen. Verdeel dit zeepmengsel over uw houten terras en laat het een paar minuten intrekken. Verwijder hardnekkig vuil met een zachte borstel of bezem. Spoel het terras daarna met zuiver water weer schoon. Let op: gebruik geen hogedrukreiniger. Dit beschadigt het hout van uw terras.

Hoe kan ik groene aanslag op een houten terras voorkomen?

Groene aanslag ontstaat doordat algen en mossen zich aan het terras gaan hechten. Dit is een veelvoorkomend probleem dat er niet alleen voor zorgt dat uw houten terras een lelijke uitstraling krijgt, de groene aanslag maakt uw terras ook glad. Om de groene aanslag op uw houten terras te voorkomen is het noodzakelijk dat u uw terras schoon en droog houdt. Dat betekent dat u regelmatig met een bezem bladeren en vuil van uw terras moet vegen en dat u niet over het terras kunt lopen als de planken na een regenbui nat zijn geworden. Restjes frisdrank, wijn of fruitsap trekken algen en mos aan. Dus als u iets morst, moet u dit met warm water en borstel zo snel mogelijk verwijderen. Spoel het met zuiver water na en laat deze plek goed drogen voor u er overheen loopt.

Hoe kan ik mijn houten terras het beste behandelen?

Een houten terras zorgt voor een prachtige en natuurlijke uitstraling van uw achtertuin. Als u echter helemaal niets aan uw terras doet, zal deze door vuil en groene aanslag snel lelijk worden. Bovendien wordt een vuil terras ook erg glad, waardoor u er op kunt uitglijden. Met de volgende tips zorgt u voor een mooi en veilig terras met een lange levensduur:    

 • Verwijder regelmatig bladeren en vuil met een bezem van uw terras;
 • Maak uw terras twee keer per jaar met een sopje van groene zeep goed schoon;
 • Laat uw terras na het schoonmaken of een regenbui altijd goed drogen voordat u er overheen loopt.

Is een houten terras glad?

Groene aanslag door mos en algen kan ervoor zorgen dat uw terras glad wordt. Veeg regelmatig met een zachte bezem de bladeren en vuil van de planken en loop alleen over uw terras als het volledig droog is.

Wat zijn de nadelen van een houten terras?

Behalve de vele voordelen heeft een houten terras ook nadelen. Als u namelijk voor een terras van zachthout of inferieur hardhout heeft gekozen, gaan de planken onherroepelijk uitzetten, krimpen en hol, bol of scheef trekken. Daarnaast heeft een houten terras ook regelmatig  onderhoud nodig. Als u dat verzaakt, kan er groene aanslag op de planken gaan hechten of kunnen er vlekken of verkleuringen ontstaan. Twijfelt u of een houten terras voor u een goede keuze is? Buitenschrijnwerk adviseert u graag over de mogelijkheden zodat u niet met deze nadelen te maken zult krijgen.

Welk hout is geschikt voor een terras?

Terrashout is er in alle mogelijke soorten en maten. Als u lang van uw houten terras wilt kunt genieten, dan laat u de terrasplanken in een willekeurige bouwmarkt links liggen en kiest u voor een hoogwaardige hardhoutsoort. De houtsoorten die Buitenschrijnwerk gebruikt zijn foutloos eerste klas hardhout dat tevens in alle gevallen volledig kwartiers is gezaagd. Het is dus geen dosse hout zoals u bij veel van onze concullega’s zult treffen, dit is hout dat op relatief korte termijn zal gaan scheuren en splijten. 

Wat is het beste hout voor een terras?

Als u een houtsoort voor uw terras gaat kiezen is belangrijk om te beseffen dat goedkoop heel makkelijk duurkoop kan zijn. Zo is hardhout de beste optie omdat dit erg sterk en duurzaam is, maar dit hout is ook vrij prijzig. Om die reden wordt er vaak voor zachthout gekozen, want dit is een meer betaalbare optie. Hierbij wordt alleen niet altijd gerealiseerd dat zachthout minder duurzaam is en dus minder lang meegaat. Buitenschrijnwerk raadt de volgende houtsoorten voor een gedegen terras aan: Afrormosia, Afzelia, Iroko, Padoek, Ipe, Natuurgekapt teak. De houtsoorten die wij gebruiken zijn te allen tijde kwartiers gezaagd en natuurlijk gedroogd bij een maximale relatieve luchtvochtigheid van 16%. Dit maakt ons hout ontzettend stabiel en dat is dan ook de reden waarom Buitenschrijnwerk 25 jaar garantie op afgeleverde houten terrassen geeft.

Waar kan ik een houten terras kopen?

In principe kunt u bij zo’n beetje elke bouwmarkt planken voor een houten terras kopen. Er zijn hier vaak zelfs volledige bouwpakketten verkrijgbaar. U moet zich alleen wel beseffen dat deze planken van een inferieure houtsoort zijn. De kans is ontzettend groot dat u met een terras van hout dat u bij een bouwmarkt heeft gehaald al binnen een jaar spijt krijgt omdat het niet mooi meer is. De planken vertonen scheuren, ze trekken krom of gaan splinteren. U kunt het beste een houten terras bij een professionele aannemer kopen. Het terras wordt dan precies volgens uw wensen ontworpen, er wordt een goede houtsoort gebruikt en het wordt op een gedegen manier gemonteerd zodat u jarenlang van uw terras kunt genieten.

Wat kost een hardhouten terras per m2?

De prijzen voor een hardhouten terras lopen erg uiteen en zijn vooral afhankelijk van de houtsoort die u kiest. Padoek is bijvoorbeeld het goedkoopste hardhout waar we mee werken, maar afrormosia of teak is een stuk duurder. Neem gerust contact met ons op om u te laten informeren over de mogelijkheden en bijbehorende kosten.

Welke onderregels horen er onder een houten terras?

Onderregels zijn een essentieel onderdeel van een houten terras, dit zijn de balken waar de terrasplanken op worden bevestigd. Als u te weinig onderregels gebruikt en hierdoor de afstand tussen deze regels te groot wordt, is uw houten terras niet stabiel. Doorgaans wordt er voor onderregels de kopmaat van 45 x 70 mm gebruikt. Mocht het nu zijn dat het terras veel gewicht moet gaan dragen, dan is het beter om een kopmaat van 50 x 100 mm aan te houden.

Pin It

English website
Copyright © 2023 Buitenschrijnwerk.eu | Alle Rechten Voorbehouden