HIGH-END CRAFTSMANSHIP

Een op maat gemaakte houten poort is een investering

houten poorten op maat

Op maat gemaakte houten poorten zijn een investering

houten poorten

Om u zelf veilig af te sluiten zijn er een aantal opties voor een residentieel terrein waarvan een hek met een poort wel zo’n beetje de eerste keuze is. Poorten zijn er in vele vormen en maten, echter de klap en schuifvariant behoren wel tot de twee meest populaire.

Een mooie stevige houten poorten is een prachtige investering die indien hij netjes gemaakt is in de stijl van het achterliggende huis, een visuele meerwaarde geeft aan het totale perceel. Een hardhouten poort is niet zomaar kant en klaar te koop bij allerlei tuincentra of tuinhout winkels. Echter indien men toch een kant en klaar product koopt, is dat over het algemeen een commerciële kwaliteit die niet al te indrukwekkend hoog is.

rift gezaagd hout

rift gezaagd hout

 

MAATWERK POORTEN ALTIJD BETER

Indien men houten poorten op maat laat maken, is men over het algemeen beter af. Belangrijke zaken bij poorten van hout zijn de kwaliteit van de lagers waarop de poort rolt, de kwaliteit van de scharnieren waarmee het draait en de verankering van de constructie waarop het steunt of hangt. Is een van deze zaken niet stevig genoeg, dan praat men al gauw over commerciële houten poorten die hun geld niet waard zijn op lange termijn. Echter bij houten poorten op maat van hoogwaardige tropische houtsoorten wat al een dusdanige kwaliteit heeft van zichzelf, gebeurt het zelden dat er minderwaardige onderdelen gebruikt worden. In een dergelijke vergelijking klinkt het tenslotte ook niet logisch als men een Rolls-Royce koopt en men treft er een motor van een Fiatje in aan. Dat gebeurt in de praktijk natuurlijk ook niet.

houteigenschappen

houteigenschappen

 

TECHNISCHE VOOR- EN NADELEN

Bij houten poorten die schuiven heeft men nog het minste last over het algemeen omdat deze voor het grootste gedeelte qua gewicht steunen op een ondergrond die negen van de tien keer ondersteund wordt door een betonnen ondergrond of zwaar tegelmateriaal. Bij klappoorten echter is het volledige gewicht letterlijk aanhangig aan de scharnieren waarbij het volle gewicht continu vol belast wordt op deze scharnieren. Het voordeel van een hardhouten poort op maat is niet alleen de mooie grijze uitstraling.

aformosia hout

aformosia hout

 

DE UITSTRALING VAN EEN POORT

Het hoogwaardige hout en de zilveren-grijze tekening, maar tevens het feit dat deze poorten nauwelijks krimpen of trekken, zodat zeker bij poorten van hout waar hoogwaardige houtsoorten zijn gebruikt, het materiaal nauwelijks scheef of krom trekt.  Indien de houten poorten, die u als maatwerk bestelt, tevens gemaakt zijn in de stijl van het huis, zal het hierdoor nog een extra jeu geven aan het totale vastgoed uiterlijk. Voorts is een hoogwaardige houtsoort een product met een houdbaarheid factor van de eerste plaats. Dit betekent op zich dat een dergelijke houten poort over dertig jaar nog steeds haar functie vervult onder goede omstandigheden, daar hoogwaardig tropisch hardhout op zijn minst dertig jaar mee moet kunnen. Dit zijn de zelfde criteria die gelden voor vlonders en houten terrassen maken.

teak hout

teak hout

EEN POORT FUNGEERT ALS VISITEKAARTJE

De kleurschakeringen in verschillende hardhoutsoorten zijn zeker aanwezig. Met name met lange houten poorten, die ook nog behoorlijk zwaar kunnen wegen vanwege de massa aan houtmateriaal, kan de totale breedte een heel mooi gevarieerd visueel plaatje afgeven. Poorten van hout kunnen op deze manier een high-end look afgeven die een boodschap overbrengen dat het vastgoed erachter even exclusief moet zijn als de houten poort die het terrein in principe afsluit.

afzelia hout

afzelia hout

VOOR- EN NADELEN VAN HOUTEN POORTEN

Een nadeel van hele lange poorten is de krimp en trek van hout. Dit brengt met zich mee dat bij de constructie hiervan rekening gehouden moet worden als een dergelijke hoeveelheid hout gaat krimpen of trekken dat men kan eindigen met een kromme poort. Ook in de architectuur is dit een belangrijk item, zowel voor binnen als alle buiten toepassingen.  Indien men dit wil voorkomen is het een zaak dat het binnenframe plus/ minus 3 maal de dikte heeft van de houten planken die het frame bedekken.

padoek hout

padoek hout

 

Hieronder nog een aantal punten die de aandacht waard zijn;

 • Neem altijd een hoogwaardige houtsoort om een poort van te laten maken (Padoek, Afrormosia, Afzelia, of Ipe)
 • Breng een stevige basis aan van beton
 • Gebruik uitsluiten roestvrije materialen
 • Smeer scharnieren en lagers regelmatig
 • Gebruik uitsluitend kwartiers gezaagd hout (E)

 

Gerelateerde informatie:


Wij plaatsen onder meer op de volgende locaties.

 • Nederland:

  Utrecht, Noord-Brabant, Limburg, ’t Gooi, Blaricum, Laren (N-H), Eindhoven, Hilversum, Utrecht, Den Haag, Rotterdam, Amsterdam, Leiden, Arnhem, Nijmegen, ’s Hertogenbosch, Helmond, Uden, Oss, Veghel, Tilburg, Dordrecht, Haarlem, Maastricht, Heerlen, Apeldoorn, Deventer, Zwolle, Hengelo, Enschede, Almelo, Weert, Amersfoort, Zeist

 • België:

  Antwerpen, Leuven, Gent, Hasselt, Turnhout, Mechelen, St Niklaas, Lommel, Geel, Brasschaat, St- Martens-Latum, Knokke/Heist, Keerbergen, Lanaken, Brussel, Kortrijk, Brugge, s-Gravenwezel, Schilde, Aarschot, Diest, Mol, Herentals

houten poort in opbouw

houten poort in opbouw

Neem contact op

Pin It
Copyright © 2019 Buitenschrijnwerk.eu | Alle Rechten Voorbehouden