Skip to main content
HIGH-END CRAFTSMANSHIP

Een op maat gemaakte houten poort is een investering

Om u zelf veilig af te sluiten zijn er een aantal opties voor een residentieel terrein waarvan een hek met een poort wel zo’n beetje de eerste keuze is. Poorten zijn er in vele vormen en maten, echter de klap en schuifvariant behoren wel tot de twee meest populaire. Een mooie stevige houten poorten is een prachtige investering die indien hij netjes gemaakt is in de stijl van het achterliggende huis, een visuele meerwaarde geeft aan het totale perceel. Een hardhouten poort is niet zomaar kant en klaar te koop bij allerlei tuincentra of tuinhout winkels. Echter indien men toch een kant en klaar product koopt, is dat over het algemeen een commerciële kwaliteit die niet al te indrukwekkend hoog is. Buitenschrijnwerk heeft jarenlange ervaring met het plaatsen van hoogwaardige houten poorten op maat. Op onze Homepagina leest u meer over de nauwkeurig afgewerkte houten projecten die wij van ontwerp tot en met praktische uitvoering hebben gerealiseerd.

rift gezaagd hout
rift gezaagd hout

Aandachtspunten bij het laten plaatsen van een houten poort

Houten planken die voor poorten gebruikt kunnen worden zijn in principe bij iedere bouwmarkt te koop. Wij als professionals kunnen u echter wel garanderen dat als u voor een van deze goedkope houtsoorten kiest, uw poort na een enkel guur seizoen al geen schoonheidsprijs meer verdient. Let daarom op de volgende aandachtspunten:

Dergelijk hout is namelijk niet goed bestand tegen vocht, en daar hebben we in dit koude kikkerlandje meer dan genoeg mee te maken. Vocht zorgt ervoor dat een inferieure houtsoort gaat krimpen en trekken. Als u van een dergelijke houtsoort een poort laat plaatsen, zullen er al snel kromme planken en scheuren ontstaan.

Een andere reden om de houten planken voor een poort bij een bouwmarkt links te laten liggen is omdat deze planken van zogenaamd dosse gezaagd hout zijn. Hierbij staat de nerf niet loodrecht op het plankoppervlakte en is de dure poort binnen een mum van tijd niet mooi meer. U kunt beter voor kwartiers gezaagd houten kiezen, dan weet u zeker dat uw houten poort veel langer meegaat.

Buitenschrijnwerk raadt de volgende houtsoorten voor een gedegen poort aan:

Wilt u uw nieuwe houten poort door vakmensen laten ontwerpen en plaatsen en daarnaast ook minimaal 15 jaar garantie op het resultaat krijgen, dan staat Buitenschrijnwerk voor u klaar!

Neem contact met ons op

Voorbeelden van houten poorten

Een houten poort is veel meer dan een functionele in- en uitgang voor uw achtertuin. Een mooie houten poort is als een kers op een slagroomtaart die de natuurlijke sfeer en uitstraling van uw buitenruimte complementeert. Als u er voor kiest om een houten poort te laten plaatsen, zijn er dus een aantal belangrijke zaken waar u rekening mee dient te houden. Allereerst moet u stil staan bij uw behoeften. Misschien heeft u een grote schuur waar u bijvoorbeeld ook een aanhangwagen in heeft staan. In zo’n geval is het verstandig om voor een extra brede poort met dubbele deuren te kiezen. Zo kunt u makkelijk omvangrijkere voorwerpen uw achtertuin in- en uitrijden.

Daarnaast zijn uw wensen en smaak van belang. Als u bijvoorbeeld een klassieke achtertuin heeft, is een houten poort met rondingen het meest geschikt. Als u meer van een moderne stijl houdt, zijn strakkere lijnen juist aanbevolen. Ook de houtsoort voor de poort draagt bij aan de uitstraling. Zo heeft Iroko een goudbruine kleur die aan de lucht verdonkert. Ook Ipe is bruin, maar dan met lichtere en donkerdere strepen. Afrormosia heeft daarentegen een hele mooie vergrijzing. Padoek vergrijst ook aan de lucht, maar deze grijstint is een stuk lichter.

U kunt een houten poort ook erg mooi combineren met een veranda, tuinhuis, tuinomheining of terras. Buitenschrijnwerk informeert u graag over alle mogelijkheden!

Aannemers van houten poorten

Aannemers voor het plaatsen van houten poorten zijn er genoeg. De kwaliteit van datgene wat ze leveren loopt echter wel behoorlijk uiteen. Wanneer u een houten poort door de professionals van Buitenschrijnwerk laat plaatsen, bent u er zeker van dat:

 • Er hoogwaardig hardhout wordt gebruikt;
 • De poort met de grootste nauwkeurigheid wordt geplaatst zodat de planken niet gaan krimpen of trekken;
 • Uw poort jarenlang een prachtige toevoeging voor uw tuin blijft;
 • Het ontwerp van de poort perfect aansluit bij uw tuin en vastgoed;
 • U minimaal 15 jaar garantie op het eindresultaat krijgt.

Prijzen van een houten poort

Als ervaren aannemer van houten poorten op maat helpt Buitenschrijnwerk u graag met adviezen en productinformatie om de juiste keuzes voor uw situatie te maken. Op basis van deze wensen kunnen we u een realistische prijs voor uw nieuwe houten poort geven. Wat uw voorkeuren u ook zullen zijn, u kunt er zeker van zijn dat u bij Buitenschrijnwerk een uitstekende prijs-kwaliteit zult krijgen.

Neem contact met ons op voor een offerte voor uw nieuwe houten poort.

MAATWERK POORTEN ALTIJD BETER

Indien men houten poorten op maat laat maken, is men over het algemeen beter af. Belangrijke zaken bij poorten van hout zijn de kwaliteit van de lagers waarop de poort rolt, de kwaliteit van de scharnieren waarmee het draait en de verankering van de constructie waarop het steunt of hangt. Is een van deze zaken niet stevig genoeg, dan praat men al gauw over commerciële houten poorten die hun geld niet waard zijn op lange termijn. Echter bij houten poorten op maat van hoogwaardige tropische houtsoorten wat al een dusdanige kwaliteit heeft van zichzelf, gebeurt het zelden dat er minderwaardige onderdelen gebruikt worden. In een dergelijke vergelijking klinkt het tenslotte ook niet logisch als men een Rolls-Royce koopt en men treft er een motor van een Fiatje in aan. Dat gebeurt in de praktijk natuurlijk ook niet.

houteigenschappen

houteigenschappen

TECHNISCHE VOOR- EN NADELEN

Bij houten poorten die schuiven heeft men nog het minste last over het algemeen omdat deze voor het grootste gedeelte qua gewicht steunen op een ondergrond die negen van de tien keer ondersteund wordt door een betonnen ondergrond of zwaar tegelmateriaal. Bij klappoorten echter is het volledige gewicht letterlijk aanhangig aan de scharnieren waarbij het volle gewicht continu vol belast wordt op deze scharnieren. Het voordeel van een hardhouten poort op maat is niet alleen de mooie grijze uitstraling.

aformosia hout
aformosia hout

DE UITSTRALING VAN EEN POORT

Het hoogwaardige hout en de zilveren-grijze tekening, maar tevens het feit dat deze poorten nauwelijks krimpen of trekken, zodat zeker bij poorten van hout waar hoogwaardige houtsoorten zijn gebruikt, het materiaal nauwelijks scheef of krom trekt.  Indien de houten poorten, die u als maatwerk bestelt, tevens gemaakt zijn in de stijl van het huis, zal het hierdoor nog een extra jeu geven aan het totale vastgoed uiterlijk. Voorts is een hoogwaardige houtsoort een product met een houdbaarheid factor van de eerste plaats. Dit betekent op zich dat een dergelijke houten poort over dertig jaar nog steeds haar functie vervult onder goede omstandigheden, daar hoogwaardig tropisch hardhout op zijn minst dertig jaar mee moet kunnen. Dit zijn de zelfde criteria die gelden voor vlonders en houten terrassen maken.

teak hout
teak hout

EEN POORT FUNGEERT ALS VISITEKAARTJE

De kleurschakeringen in verschillende hardhoutsoorten zijn zeker aanwezig. Met name met lange houten poorten, die ook nog behoorlijk zwaar kunnen wegen vanwege de massa aan houtmateriaal, kan de totale breedte een heel mooi gevarieerd visueel plaatje afgeven. Poorten van hout kunnen op deze manier een high-end look afgeven die een boodschap overbrengen dat het vastgoed erachter even exclusief moet zijn als de houten poort die het terrein in principe afsluit.

afzelia hout
afzelia hout

VOOR- EN NADELEN VAN HOUTEN POORTEN

Een nadeel van hele lange poorten is de krimp en trek van hout. Dit brengt met zich mee dat bij de constructie hiervan rekening gehouden moet worden als een dergelijke hoeveelheid hout gaat krimpen of trekken dat men kan eindigen met een kromme poort. Ook in de architectuur is dit een belangrijk item, zowel voor binnen als alle buiten toepassingen.  Indien men dit wil voorkomen is het een zaak dat het binnenframe plus/ minus 3 maal de dikte heeft van de houten planken die het frame bedekken.

padoek hout
padoek hout

Hieronder nog een aantal punten die de aandacht waard zijn;

 • Neem altijd een hoogwaardige houtsoort om een poort van te laten maken (Padoek, Afrormosia, Afzelia, of Ipe)
 • Breng een stevige basis aan van beton
 • Gebruik uitsluiten roestvrije materialen
 • Smeer scharnieren en lagers regelmatig
 • Gebruik uitsluitend kwartiers gezaagd hout (E)

Gerelateerde informatie:


Wij plaatsen onder meer op de volgende locaties.

 • Nederland:

  Utrecht, Noord-Brabant, Limburg, ’t Gooi, Blaricum, Laren (N-H), Eindhoven, Hilversum, Utrecht, Den Haag, Rotterdam, Amsterdam, Leiden, Arnhem, Nijmegen, ’s Hertogenbosch, Helmond, Uden, Oss, Veghel, Tilburg, Dordrecht, Haarlem, Maastricht, Heerlen, Apeldoorn, Deventer, Zwolle, Hengelo, Enschede, Almelo, Weert, Amersfoort, Zeist

 • België:

  Antwerpen, Leuven, Gent, Hasselt, Turnhout, Mechelen, St Niklaas, Lommel, Geel, Brasschaat, St- Martens-Latum, Knokke/Heist, Keerbergen, Lanaken, Brussel, Kortrijk, Brugge, s-Gravenwezel, Schilde, Aarschot, Diest, Mol, Herentals

houten poort in opbouw
houten poort in opbouw

IN ONDERSTAANDE PLAATSEN IN BINNEN- EN BUITENLAND, IS BUITENSCHRIJNWERK.EU ACTIEF WERKZAAM

NEDERLAND

Abcoude, Amstelveen, Apeldoorn, Almelo, Ankeveen, Amersfoort, Amsterdam, Alphen a/d Rijn, Arnhem, Aalsmeer, Bloemendaal, Blaricum, Breda, Breukelen, Bussum, Balk, Burum, Bolsward, Deventer, Dordrecht, Doetinchem, Drachten, Deurne, Den Haag, Den Bosch, Eindhoven, Enschede, Goes, Gouda, Gorichem, Gemert, Grou, Garyp, Hengelo, Hilversum, Haarlem, Heereveen, Horst, Heeg, Helmons, Joure, Kloostertille, Koudum, Leiden, Loosdrecht, Laren, Leimuiden, Loenen a/d Vecht, Lemmer, Langweer, Leeuwarden, Mill, Nijmegen, Nieuwkoop, Nederhorst Den Berg, Naarden, Noordwijk, Oosterhout, Oisterwijk, Oss, Oude Ga, Rotterdam, Roermond, Roosendaal, Rijssen, Reeuwijk, Roelofarendsveen,
's-Hertogenbosch, Sint Oedenrode, Schijndel, Sneek, Surhuisterveen, Tilburg, Utrecht, Uden, Uithoorn, Veghel, Veenendaal, Vinkeveen, Vught, Venrai, Waalwijk, Weert, Weesp, Workum, Woudsend, Wolvega, Zutphen, Zandvoort, Provincie Zuid-Holland, Provincie Noord-Holland, Provincie Zeeland, Provincie Utrecht, Provincie Gelderland, Provincie Overijssel, Provincie Friesland, Provincie Noord-Brabant, Provincie Limburg

BELGIE

Aarschot, Antwerpen, Aalst, Arendonck, Bocholt, Beveren, Blankenberge, Beerse, Bree, Bornem, Brasschaat, Beringen, Brussel, Brugge, Dendermonde, Deinze, Diest, De Haan, Dilsen-Stokkum, Evergem, Eekloo, Edegem, Geel, Genk, Gent, Geraardsbergen, Haacht, Hoogstraten, Heist op Den Berg, Herenthals, Hasselt, Ieper, Kontich, Knokke, Kasterlee, Kapellen, Kalmthout, Kortrijk, Lochristi, Lier, Leuven, Lokeren, Laakdal, Lommel, Leopoldsburg, Lanaken, Mechelen, Mol, Maasmechelen, Meerhout, Nijlen, Neeroeteren, Oudenaarde, Puurs, Peer, Poperinge, Retie, Rijkevorsel, Roeselare, Schilde, Schoten, Sint Truiden, Sint-Martens Latum, Sint Kathelijne Waver, Sint Niklaas, Tongeren, Turnhout, Tessenderloo, Ukkel/Uccle, Waterloo, Waregem, Zele, Zoersel, Zonhoven, Provincie Antwerpen, Provincie Limburg, Provincie Oost-Vlaanderen, Provincie West-Vlaanderen, Provincie Vlaams-Brabant

Veel gestelde vragen over een houten poorten

Wat zijn de voordelen van het gebruik van hardhouten poorten?

Hardhouten poorten bieden duurzaamheid, weerbestendigheid en een natuurlijke uitstraling. Ze zijn over het algemeen bestand tegen kromtrekken en hebben een lange levensduur.

Hoeveel kost een hardhouten poort gemiddeld?

De kosten van een hardhouten poort variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type hardhout, het ontwerp, de afmetingen en eventuele extra functies.

Hoe lang gaat een houten poort mee?

Met het juiste onderhoud en de juiste behandeling kunnen hardhouten poorten tientallen jaren meegaan. De levensduur kan echter variëren afhankelijk van de kwaliteit van het hout, de blootstelling aan weersomstandigheden en het onderhoudsregime.

Welk type hardhout wordt het meest gebruikt voor poorten?

Verschillende soorten hardhout worden gebruikt voor poorten, zoals ipe, afzelia, iroko en teak. Het meest geschikte hout hangt af van factoren zoals duurzaamheid, uitstraling en beschikbaarheid in uw regio.

Moet ik mijn houten poort onderhouden? Zo ja, hoe?

Ja, hardhouten poorten vereisen regelmatig onderhoud om hun uiterlijk en duurzaamheid te behouden. Dit omvat meestal het reinigen, schuren en opnieuw aanbrengen van een beschermende afwerking, zoals beits of lak. Raadpleeg de specifieke onderhoudsinstructies van de fabrikant voor de beste resultaten.

Kan een hardhouten poort worden aangepast aan mijn specifieke behoeften en afmetingen?

Ja, de meeste leveranciers van hardhouten poorten bieden maatwerkopties om te voldoen aan de specifieke behoeften en afmetingen van klanten. U kunt het gewenste ontwerp, de stijl en andere functies bespreken om een poort op maat te laten maken.

Is een hardhouten poort bestand tegen weersinvloeden zoals regen en zon?

Ja, hardhouten poorten hebben van nature goede weerbestendige eigenschappen. Ze kunnen goed omgaan met regen, zonlicht en temperatuurwisselingen. Regelmatig onderhoud helpt echter om de duurzaamheid en uitstraling op lange termijn te behouden.

Zijn er verschillende stijlen en ontwerpen beschikbaar voor hardhouten poorten?

Ja, er zijn verschillende stijlen en ontwerpen beschikbaar voor hardhouten poorten, waaronder enkele poorten, dubbele poorten, schuifpoorten, toegangspoorten en meer. U kunt kiezen uit verschillende decoratieve elementen, zoals panelen, spijlen en ornamenten, om een poort te creëren die past bij uw persoonlijke smaak en de stijl van uw woning.

Kan ik een hardhouten poort zelf installeren of heb ik een professional nodig?

Dit hangt af van uw eigen vaardigheden en ervaring met het installeren van poorten. Het installeren van een hardhouten poort kan technisch zijn en vereist mogelijk specifieke gereedschappen en kennis. Het inschakelen van een professionele installateur kan ervoor zorgen dat de poort correct en veilig wordt geïnstalleerd.

Zijn er milieuvriendelijke opties voor hardhouten poorten?

Ja, er zijn milieuvriendelijke opties beschikbaar voor hardhouten poorten. U kunt overwegen om te kiezen voor hout dat afkomstig is van duurzaam beheerde bossen met certificeringen zoals FSC (Forest Stewardship Council). Deze certificeringen zorgen ervoor dat het hout afkomstig is van verantwoord beheerde bronnen, waarbij rekening wordt gehouden met de ecologische en sociale aspecten. Informeer bij uw leverancier naar milieuvriendelijke opties voor hardhouten poorten.

Pin It

English website
Copyright © 2023 Buitenschrijnwerk.eu | Alle Rechten Voorbehouden