Skip to main content
HIGH-END CRAFTSMANSHIP

Belangrijke overwegingen bij het laten plaatsen van houten vlonders in Oisterwijk

Belangrijke overwegingen bij het laten plaatsen van houten vlonders in Oisterwijk

Het laten plaatsen van houten vlonders in uw tuin kan een prachtige toevoeging zijn aan uw buitenruimte. Houten vlonders bieden niet alleen een esthetisch aantrekkelijk uiterlijk, maar ook een functionele ruimte voor ontspanning en entertainment. Voordat u echter overgaat tot het aanleggen van een houten vlonder, zijn er enkele belangrijke overwegingen die u in gedachten moet houden. Op onze Homepagina leest u meer over onze bijzonder hoogwaardige en prachtig afgewerkte houten designproducten voor realistische prijzen.   (Om de privacy van onze klanten te waarborgen kunt u ons contacteren voor referenties.)

Aandachtspunten wanneer u een nieuw houten vlonder wilt laten aanleggen

 • Kwaliteit van het hout: De keuze van het hout is cruciaal voor de levensduur en het onderhoud van uw houten vlonder. Hardhout, zoals teak of ipé, is duurzaam en bestand tegen weersinvloeden, maar kan duurder zijn. Zachthout, zoals grenen of lariks, is betaalbaarder maar vereist meer onderhoud en behandeling om te voorkomen dat het snel verslechtert.
 • Locatie en ontwerp: Bepaal de beste locatie voor uw vlonder. Overweeg factoren zoals zonlicht, schaduw, privacy en de bestaande indeling van uw tuin. Het ontwerp moet passen bij uw behoeften en esthetische voorkeuren. Denk aan zaken zoals de grootte, vorm en eventuele extra’s zoals ingebouwde verlichting of banken.
 • Bouwvergunningen en regelgeving: Controleer of u een bouwvergunning nodig heeft voor het plaatsen van een vlonder in uw tuin. Gemeentelijke regels kunnen variëren, dus het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de lokale voorschriften in Oisterwijk voordat u begint met de aanleg.
 • Drainage en fundering: Een goede drainage is essentieel om te voorkomen dat water zich ophoopt en het hout beschadigt. Zorg voor een stevige fundering om verzakkingen en ongelijkmatigheden te voorkomen. Overweeg het gebruik van grind of betonnen funderingspalen voor extra stabiliteit.
 • Onderhoud: Houten vlonders vereisen regelmatig onderhoud om hun schoonheid en functionaliteit te behouden. Dit omvat het schoonmaken, behandelen en periodiek controleren op schade. Het kiezen van de juiste afwerking kan ook helpen bij het verlengen van de levensduur van uw vlonder.

Kunt u wat extra advies gebruiken? Neem dan gerust contact met ons op.

Belangrijke overwegingen bij het laten plaatsen van houten vlonders in Oisterwijk

Inspirerende voorbeelden van houten vlonders

Het kan nuttig zijn om inspiratie op te doen voordat u begint met uw project. Hier zijn enkele inspirerende voorbeelden van houten vlonders:

 • Moderne minimalistische vlonder: Een strakke, minimalistische vlonder met rechte lijnen en een natuurlijke houtafwerking kan een moderne uitstraling geven aan uw tuin. Voeg wat moderne tuinmeubelen en plantenbakken toe voor een eigentijdse look.
 • Vlonder met ingebouwde verlichting: Ingebouwde verlichting in de vlonderplanken kan niet alleen de veiligheid verbeteren, maar ook een sfeervolle ambiance creëren voor avondgebruik. Dit kan vooral nuttig zijn als u van plan bent om de ruimte te gebruiken voor diners of feestjes.
 • Terrasvlonder met meerdere niveaus: Overweeg een vlonder met meerdere niveaus om verschillende ruimtes te creëren voor zitten, dineren en ontspannen. Dit kan vooral aantrekkelijk zijn voor grotere tuinen en biedt een dynamische uitstraling.
 • Rustieke vlonder met pergola: Een rustieke vlonder met een pergola biedt schaduw en een mooie structuur voor klimplanten. Dit kan een charmante en gezellige ruimte creëren voor ontspanning.

Uw vlonder wordt niet alleen mooier, maar ook schaduwrijker met een houten pergola!

Aannemers van houten vlonders in Oisterwijk

Het vinden van de juiste aannemer is een cruciale stap in het realiseren van uw vlonderproject. Hier zijn enkele tips voor het selecteren van een aannemer in Oisterwijk:

 • Onderzoek en beoordelingen: Kijk online naar beoordelingen en vraag aanbevelingen aan vrienden of buren. Een goede reputatie en positieve recensies kunnen u veel vertellen over de kwaliteit van het werk van de aannemer.
 • Ervaring en portfolio: Vraag naar de ervaring van de aannemer en bekijk hun portfolio van eerdere projecten. Dit geeft u een idee van hun stijl en vakmanschap.
 • Vergunningen en verzekering: Zorg ervoor dat de aannemer de juiste vergunningen en verzekeringen heeft. Dit beschermt u tegen mogelijke aansprakelijkheden tijdens het bouwproces.
 • Offertes en contracten: Vraag meerdere offertes aan en vergelijk deze zorgvuldig. Zorg ervoor dat alle details en kosten in het contract zijn opgenomen voordat u akkoord gaat.

Heeft u al eens aan een mooie houten brug, buitenparket, een prachtige houten omheining, een knus tuinhuis of exclusieve houten buitenmeubels gedacht? Ook dat kan Buitenschrijnwerk voor u regelen!  

Kosten van het plaatsen van een houten vlonder

De kosten van het plaatsen van een houten vlonder kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren. Hier zijn enkele kostenposten om rekening mee te houden:

 • Materiaalkeuze: De keuze van het hout kan een groot verschil maken in de kosten. Hardhout is meestal duurder dan zachthout, maar vereist minder onderhoud.
 • Grootte en ontwerp: De grootte en het complexiteit van het ontwerp van de vlonder zullen ook invloed hebben op de kosten. Een grotere vlonder of een ontwerp met meerdere niveaus zal meer materiaal en arbeid vereisen.
 • Arbeidskosten: De kosten voor arbeid kunnen variëren afhankelijk van de aannemer en de regio. Het is verstandig om meerdere offertes te vergelijken om een eerlijke prijs te krijgen.
 • Extra functies: Eventuele extra functies zoals ingebouwde verlichting, pergola’s of meubels kunnen de totale kosten verhogen.
 • Onderhoudskosten: Vergeet niet om rekening te houden met de toekomstige onderhoudskosten van uw vlonder, zoals schoonmaak- en behandelingsproducten.

Het laten plaatsen van een houten vlonder in Oisterwijk kan een waardevolle investering zijn voor uw tuin. Door aandacht te besteden aan de hierboven genoemde overwegingen, kunt u ervoor zorgen dat uw vlonderproject succesvol en bevredigend verloopt.

Vraag een offerte voor uw nieuwe houten vlonder aan

Veel gestelde vragen over houten vlonders

Hoe maak ik houten vlonders schoon?

Door uw houten vlonderplanken regelmatig schoon te maken voorkomt u dat vuil en aanslag het hout kunnen beschadigen. U kunt het beste groene zeep gebruiken, dit is een natuurlijk schoonmiddel dat mild voor het hout en effectief tegen vuil is. Laat hiervoor een halve kop groene zeep in een emmer met 5 liter warm water oplossen. Verdeel dit zeepmengsel over uw houten vlonder en laat het een paar minuten intrekken. Verwijder hardnekkig vuil met een zachte borstel of bezem. Spoel de vlonder daarna met zuiver water weer schoon. Let op: gebruik geen hogedrukreiniger. Dit beschadigt het hout van uw vlonder.

Hoe kan ik groene aanslag op een houten vlonder voorkomen?

Groene aanslag ontstaat doordat algen en mossen zich aan de vlonder gaan hechten. Dit is een veelvoorkomend probleem dat er niet alleen voor zorgt dat uw houten vlonder een lelijke uitstraling krijgt, de groene aanslag maakt uw vlonder ook glad. Om de groene aanslag op uw houten vlonder te voorkomen is het noodzakelijk dat u uw vlonder schoon en droog houdt. Dat betekent dat u regelmatig met een bezem bladeren en vuil van uw vlonder moet vegen en dat u niet over de vlonder kunt lopen als de planken na een regenbui nat zijn geworden. Restjes frisdrank, wijn of fruitsap trekken algen en mos aan. Dus als u iets morst, moet u dit met warm water en borstel zo snel mogelijk verwijderen. Spoel het met zuiver water na en laat deze plek goed drogen voor u er overheen loopt.

Hoe kan ik mijn houten vlonders het beste behandelen?

Een houten vlonder zorgt voor een prachtige en natuurlijke uitstraling van uw achtertuin. Als u echter helemaal niets aan uw vlonder doet, zal deze door vuil en groene aanslag snel lelijk worden. Bovendien wordt een vuil vlonder ook erg glad, waardoor u er op kunt uitglijden. Met de volgende tips zorgt u voor een mooi en veilig vlonder met een lange levensduur:    

 • Verwijder regelmatig bladeren en vuil met een bezem van uw vlonder;
 • Maak uw vlonder twee keer per jaar met een sopje van groene zeep goed schoon;
 • Laat uw vlonder na het schoonmaken of een regenbui altijd goed drogen voordat u er overheen loopt.

Is een houten vlonder glad?

Groene aanslag door mos en algen kan ervoor zorgen dat uw vlonder glad wordt. Veeg regelmatig met een zachte bezem de bladeren en vuil van de planken en loop alleen over uw vlonder als het volledig droog is.

Wat zijn de nadelen van een houten vlonder?

Behalve de vele voordelen heeft een houten vlonder ook nadelen. Als u namelijk voor een vlonder van zachthout of inferieur hardhout heeft gekozen, gaan de planken onherroepelijk uitzetten, krimpen en hol, bol of scheef trekken. Daarnaast heeft een houten vlonder ook regelmatig  onderhoud nodig. Als u dat verzaakt, kan er groene aanslag op de planken gaan hechten of kunnen er vlekken of verkleuringen ontstaan. Twijfelt u of een houten vlonder voor u een goede keuze is? Buitenschrijnwerk adviseert u graag over de mogelijkheden zodat u niet met deze nadelen te maken zult krijgen.

Welk hout is geschikt voor een vlonder?

Vlonderhout is er in alle mogelijke soorten en maten. Als u lang van uw houten vlonder wilt kunt genieten, dan laat u de vlonderplanken in een willekeurige bouwmarkt links liggen en kiest u voor een hoogwaardige hardhoutsoort. De houtsoorten die Buitenschrijnwerk gebruikt zijn foutloos eerste klas hardhout dat tevens in alle gevallen volledig kwartiers is gezaagd. Het is dus geen dosse hout zoals u bij veel van onze concullega’s zult treffen, dit is hout dat op relatief korte termijn zal gaan scheuren en splijten. 

Wat is het beste hout voor een vlonder?

Als u een houtsoort voor uw vlonder gaat kiezen is belangrijk om te beseffen dat goedkoop heel makkelijk duurkoop kan zijn. Zo is hardhout de beste optie omdat dit erg sterk en duurzaam is, maar dit hout is ook vrij prijzig. Om die reden wordt er vaak voor zachthout gekozen, want dit is een meer betaalbare optie. Hierbij wordt alleen niet altijd gerealiseerd dat zachthout minder duurzaam is en dus minder lang meegaat. Buitenschrijnwerk raadt de volgende houtsoorten voor een gedegen vlonder aan: Afrormosia, Afzelia, Iroko, Padoek, Ipe, Natuurgekapt teak. De houtsoorten die wij gebruiken zijn te allen tijde kwartiers gezaagd en natuurlijk gedroogd bij een maximale relatieve luchtvochtigheid van 16%. Dit maakt ons hout ontzettend stabiel en dat is dan ook de reden waarom Buitenschrijnwerk 25 jaar garantie op afgeleverde houten vlonders geeft.

Waar kan ik een houten vlonder kopen?

In principe kunt u bij zo’n beetje elke bouwmarkt planken voor een houten vlonder kopen. Er zijn hier vaak zelfs volledige bouwpakketten verkrijgbaar. U moet zich alleen wel beseffen dat deze planken van een inferieure houtsoort zijn. De kans is ontzettend groot dat u met een vlonder van hout dat u bij een bouwmarkt heeft gehaald al binnen een jaar spijt krijgt omdat het niet mooi meer is. De planken vertonen scheuren, ze trekken krom of gaan splinteren. U kunt het beste een houten vlonder bij een professionele aannemer kopen. De vlonder wordt dan precies volgens uw wensen ontworpen, er wordt een goede houtsoort gebruikt en het wordt op een gedegen manier gemonteerd zodat u jarenlang van uw vlonder kunt genieten.

Wat kost een hardhouten vlonder per m2?

De prijzen voor een hardhouten vlonder lopen erg uiteen en zijn vooral afhankelijk van de houtsoort die u kiest. Padoek is bijvoorbeeld het goedkoopste hardhout waar we mee werken, maar afrormosia of teak is een stuk duurder. Neem gerust contact met ons op om u te laten informeren over de mogelijkheden en bijbehorende kosten.

Welke onderregels horen er onder een houten vlonder?

Onderregels zijn een essentieel onderdeel van een houten vlonder, dit zijn de balken waar de vlonderplanken op worden bevestigd. Als u te weinig onderregels gebruikt en hierdoor de afstand tussen deze regels te groot wordt, is uw houten vlonder niet stabiel. Doorgaans wordt er voor onderregels de kopmaat van 45 x 70 mm gebruikt. Mocht het nu zijn dat de vlonder veel gewicht moet gaan dragen, dan is het beter om een kopmaat van 50 x 100 mm aan te houden.

Pin It

Copyright © 2023 Buitenschrijnwerk.eu | Alle Rechten Voorbehouden