Skip to main content
HIGH-END CRAFTSMANSHIP

Praktische adviezen voor het laten bouwen van houten vlonders in Venray

Praktische adviezen voor het laten bouwen van houten vlonders in Venray

Een houten vlonder kan een prachtige toevoeging zijn aan uw tuin, terras of zelfs rond een zwembad. In Venray zijn er tal van mogelijkheden om een houten vlonder aan te leggen die past bij uw stijl en budget. In dit artikel geven we praktische adviezen en belangrijke aandachtspunten om rekening mee te houden. Op onze Homepagina leest u meer over onze bijzonder hoogwaardige en prachtig afgewerkte houten designproducten voor realistische prijzen.   (Om de privacy van onze klanten te waarborgen kunt u ons contacteren voor referenties.)

Aandachtspunten wanneer u een nieuw houten vlonder wilt laten aanleggen

Wanneer u overweegt om een houten vlonder aan te leggen, zijn er verschillende zaken waar u op moet letten om ervoor te zorgen dat het eindresultaat niet alleen esthetisch aantrekkelijk is, maar ook duurzaam en functioneel. Hier zijn enkele aandachtspunten:

 • Locatie en ondergrond: Kies een geschikte locatie die vlak is en voldoende zonlicht krijgt. Controleer ook de ondergrond; een stevige basis is essentieel om verzakkingen te voorkomen.
 • Materiaalkeuze: Er zijn verschillende houtsoorten beschikbaar, zoals hardhout (bijv. padoek en afzelia) en zachthout (bijv. grenen, vuren). Hardhout is duurzamer maar ook kostbaarder.
 • Onderhoud: Houd rekening met het onderhoud dat uw vlonder nodig heeft. Sommige houtsoorten vereisen regelmatige behandeling met olie of beits om hun levensduur te verlengen.
 • Afwatering: Zorg voor een goede afwatering om te voorkomen dat water op de vlonder blijft staan, wat kan leiden tot houtrot en gladde oppervlakken.
 • Vergunningen: Controleer bij de gemeente Venray of er bouwvergunningen nodig zijn voor het aanleggen van een vlonder, vooral als deze groter is dan 20 vierkante meter of verhoogd is.

Kunt u wat extra advies gebruiken? Neem dan gerust contact met ons op.

Praktische adviezen voor het laten bouwen van houten vlonders in Venray

Inspirerende voorbeelden van houten vlonders

Ter inspiratie zijn hier enkele ideeën voor houten vlonders die uw buitenruimte kunnen transformeren:

 • Terrasvlonder: Een verhoogde houten vlonder kan een stijlvolle uitbreiding van uw woonruimte zijn, ideaal voor buiten dineren en loungen.
 • Zwembadomranding: Houten vlonders rondom een zwembad geven een natuurlijke uitstraling en zijn prettig aan de voeten.
 • Tuinpad: Gebruik houten planken om een pad door uw tuin te creëren. Dit geeft een rustieke en natuurlijke uitstraling.
 • Dakterras: Heeft u een plat dak? Overweeg dan een houten vlonder om een dakterras te maken, waardoor u optimaal gebruik maakt van uw buitenruimte.

Uw vlonder wordt niet alleen mooier, maar ook schaduwrijker met een houten pergola!

Aannemers van houten vlonders in Venray

Het vinden van de juiste aannemer is cruciaal voor een succesvol project. Hier zijn enkele tips om de beste aannemer in Venray te kiezen:

 • Ervaring en expertise: Zoek naar aannemers met ervaring in het aanleggen van houten vlonders. Vraag naar eerdere projecten en referenties.
 • Offertes vergelijken: Vraag offertes aan bij meerdere aannemers om prijzen en diensten te vergelijken. Let niet alleen op de kosten, maar ook op de kwaliteit van het materiaal en de service.
 • Garantie en service: Informeer naar de garantie op het werk en de nazorg die wordt geboden. Een betrouwbare aannemer biedt doorgaans garantie op zowel het materiaal als de constructie.
 • Lokale kennis: Aannemers uit de regio Venray zijn vaak beter op de hoogte van lokale regelgeving en weersomstandigheden, wat een voordeel kan zijn bij de planning en uitvoering van uw project.

Heeft u al eens aan een mooie houten brug, buitenparket, een prachtige houten omheining, een knus tuinhuis of exclusieve houten buitenmeubels gedacht? Ook dat kan Buitenschrijnwerk voor u regelen!  

Kosten van het plaatsen van een houten vlonder

De kosten voor het plaatsen van een houten vlonder kunnen sterk variëren, afhankelijk van verschillende factoren:

 • Grootte: De totale oppervlakte van de vlonder speelt een grote rol in de uiteindelijke kosten. Grotere vlonders zijn vanzelfsprekend duurder door de hoeveelheid materiaal en arbeid die nodig is.
 • Materiaal: De keuze tussen hardhout en zachthout heeft invloed op de prijs. Hardhout is duurzamer maar vaak prijziger dan zachthout, terwijl zachthout minder kost maar ook minder lang meegaat.
 • Arbeidskosten: De kosten voor arbeid variëren afhankelijk van de complexiteit van het ontwerp en de ervaring van de aannemer. Het is belangrijk om offertes te vergelijken en te kiezen voor een aannemer met een goede prijs-kwaliteitverhouding.
 • Voorbereiding en extra’s: Eventuele voorbereidende werkzaamheden zoals grondwerk en afwatering, evenals extra’s zoals trapjes, relingen of verlichting, kunnen de totale kosten verhogen.

Gemiddeld zijn de kosten opgebouwd uit materiaal- en arbeidskosten. Het is aan te raden om een gedetailleerde offerte aan te vragen bij verschillende aannemers om een goed beeld te krijgen van de totale kosten en om ervoor te zorgen dat alle aspecten van het project zijn inbegrepen.

Vraag een offerte voor uw nieuwe houten vlonder aan

Veel gestelde vragen over houten vlonders

Hoe maak ik houten vlonders schoon?

Het beste schoonmaakmiddel voor een houten vlonder is groene zeep. Dit is een natuurlijk schoonmiddel dat mild voor het hout en effectief tegen vuil is. Gebruik op 5 liter warm water een halve kop groene zeep en verdeel dit mengsel over de vlonder. Laat het even intrekken en borstel overgebleven vuil met een borstel of bezem weg. Spoel de zeep vervolgens met schoon warm water van de planken af.

Hoe kan ik groene aanslag op een houten vlonder voorkomen?

Om de groene aanslag op uw houten vlonder te voorkomen is het noodzakelijk dat u uw vlonder schoon en droog houdt. Dat betekent dat u regelmatig met een bezem bladeren en vuil van uw vlonder moet vegen en dat u niet over de vlonder kunt lopen als de planken nat zijn geworden. Als u iets morst, moet u dit met warm water en borstel zo snel mogelijk verwijderen. Spoel het met zuiver water na en laat deze plek goed drogen voor u er overheen loopt.

Hoe kan ik mijn houten vlonders het beste behandelen?

Als u helemaal niets aan uw vlonder doet, zal deze door vuil en groene aanslag snel lelijk worden. Zo zorgt u voor een vlonder dat jarenlang mooi blijft:                                                          

 • Verwijder regelmatig bladeren en vuil met een bezem van uw vlonder;
 • Maak uw vlonder twee keer per jaar met een sopje van groene zeep goed schoon;
 • Laat uw vlonder na het schoonmaken of een regenbui altijd goed drogen voordat u er overheen loopt.

Is een houten vlonder glad?

Groene aanslag door mos en algen kan ervoor zorgen dat uw vlonder glad wordt. Om dit te voorkomen moet u regelmatig de bladeren en eventueel vuil van uw vlonder vegen. Zorg er ook voor dat u het meteen met warm water schoonmaakt als u met wijn, fruitsap of frisdrank morst. Loop alleen over uw vlonder als het volledig droog is.

Wat zijn de nadelen van een houten vlonder?

Een houten vlonder heeft alleen nadelen als u voor een inferieure houtsoort heeft gekozen. In dat geval gaan de planken onherroepelijk uitzetten, krimpen en hol, bol of scheef trekken. Buitenschrijnwerk adviseert u graag over de mogelijkheden van kwalitatief hoge hardhoutsoorten zodat u niet met deze nadelen te maken zult krijgen.

Welk hout is geschikt voor een vlonder?

De houtsoorten die Buitenschrijnwerk gebruikt zijn foutloos eerste klas hardhout dat tevens in alle gevallen volledig kwartiers is gezaagd. Het is dus geen dosse hout zoals u bij veel van onze conculega’s zult treffen, dit is hout dat op relatief korte termijn zal gaan scheuren en splijten. 

Wat is het beste hout voor een vlonder?

Buitenschrijnwerk raadt de volgende houtsoorten voor een gedegen vlonder aan: Afrormosia, Afzelia, Iroko, Padoek, Ipe, Natuurgekapt teak. De houtsoorten die wij gebruiken zijn te allen tijde kwartiers gezaagd en natuurlijk gedroogd bij een maximale relatieve luchtvochtigheid van 16%. Dit maakt ons hout ontzettend stabiel en dat is dan ook de reden waarom Buitenschrijnwerk 25 jaar garantie op afgeleverde houten vlonders geeft.

Waar kan ik een houten vlonder kopen?

U kunt het beste een houten vlonder bij een professionele aannemer kopen. De vlonder wordt dan precies volgens uw wensen ontworpen, er wordt een goede houtsoort gebruikt en het wordt op een gedegen manier gemonteerd zodat u jarenlang van uw vlonder kunt genieten.

Wat kost een hardhouten vlonder per m2?

De prijzen voor een hardhouten vlonder lopen erg uiteen en zijn vooral afhankelijk van de houtsoort die u kiest. Padoek is bijvoorbeeld het goedkoopste hardhout waar we mee werken, maar afrormosia of teak is een stuk duurder. Neem gerust contact met ons op om u te laten informeren over de mogelijkheden en bijbehorende kosten.

Welke onderregels horen er onder een houten vlonder?

Onderregels zijn een essentieel onderdeel van een houten vlonder, dit zijn de balken waar de vlonderplanken op worden bevestigd. Doorgaans wordt er voor onderregels de kopmaat van 45 x 70 mm gebruikt. Mocht het nu zijn dat de vlonder veel gewicht moet gaan dragen, dan is het beter om een kopmaat van 50 x 100 mm aan te houden.

Pin It

Copyright © 2023 Buitenschrijnwerk.eu | Alle Rechten Voorbehouden