Skip to main content
HIGH-END CRAFTSMANSHIP

Waar u op moet letten als u houten vlonders in Maastricht laat aanleggen

Waar u op moet letten als u houten vlonders in Maastricht laat aanleggen

Het aanleggen van een houten vlonder kan uw buitenruimte transformeren tot een prachtige en functionele plek. Of u nu een rustige plek zoekt om te ontspannen of een stijlvolle ruimte om gasten te ontvangen, houten vlonders zijn een geweldige keuze. In dit artikel bespreken we de belangrijkste aandachtspunten, inspirerende voorbeelden, hoe u de juiste aannemer kiest en wat de kosten kunnen zijn. Op onze Homepagina leest u meer over onze bijzonder hoogwaardige en prachtig afgewerkte houten designproducten voor realistische prijzen.   (Om de privacy van onze klanten te waarborgen kunt u ons contacteren voor referenties.)

Aandachtspunten wanneer u een nieuw houten vlonder wilt laten aanleggen

 • Kies het juiste houtsoort: Het type hout dat u kiest, heeft een grote invloed op de duurzaamheid en uitstraling van uw vlonder. Hardhout zoals afzelia, iroko en padoek zijn zeer duurzaam en weerbestendig, maar vaak duurder. Zachthout zoals grenen of vurenhout is goedkoper maar vereist meer onderhoud en heeft een kortere levensduur.
 • Ondergrond en fundering: Een stabiele ondergrond is cruciaal voor een duurzame vlonder. Zorg ervoor dat de grond goed is voorbereid en dat er een stevige fundering wordt aangelegd, bijvoorbeeld door gebruik van betonnen palen of een stevig houten frame.
 • Afwatering en ventilatie: Goede afwatering en ventilatie onder de vlonder zijn essentieel om houtrot en schimmel te voorkomen. Zorg ervoor dat het water makkelijk kan wegstromen en dat er voldoende luchtcirculatie onder de vlonder is.
 • Onderhoud: Elke houtsoort vereist onderhoud. Regelmatig schoonmaken, schuren en behandelen met olie of beits helpt de levensduur van uw vlonder te verlengen. Houd rekening met de onderhoudsvereisten van het houtsoort dat u kiest.
 • Vergunningen en regelgeving: Controleer of u een vergunning nodig heeft voor het aanleggen van een vlonder in uw tuin. In sommige gevallen kan de gemeente Maastricht specifieke regels en richtlijnen hebben waaraan u moet voldoen.

Kunt u wat extra advies gebruiken? Neem dan gerust contact met ons op.

Waar u op moet letten als u houten vlonders in Maastricht laat aanleggen

Inspirerende voorbeelden van houten vlonders

 • Moderne vlonder met geïntegreerde verlichting: Een strakke, moderne houten vlonder met ingebouwde LED-verlichting kan een luxe uitstraling geven aan uw tuin, ideaal voor avondentertainment.
 • Rustieke vlonder met plantenbakken: Een rustieke vlonder, omgeven door ingebouwde plantenbakken, creëert een natuurlijke en ontspannende sfeer. Het gebruik van verschillende houtsoorten en beitskleuren kan een speels effect geven.
 • Vlonder aan het water: Een vlonder aan de waterkant biedt een serene en schilderachtige omgeving. Denk aan een kleine pier of terras waar u kunt genieten van het uitzicht over het water.

Uw vlonder wordt niet alleen mooier, maar ook schaduwrijker met een houten pergola!

Aannemers van houten vlonders in Maastricht

 • Lokale experts: Kies voor een aannemer die ervaring heeft met lokale omstandigheden en de specifieke eisen van de regio Maastricht. Lokale experts kennen vaak de beste materialen en technieken voor uw project.
 • Referenties en reviews: Vraag altijd om referenties en lees online reviews. Een betrouwbare aannemer heeft tevreden klanten en kan voorbeelden laten zien van eerdere projecten.
 • Vergunningen en verzekeringen: Zorg ervoor dat de aannemer alle benodigde vergunningen heeft en goed verzekerd is. Dit beschermt u tegen mogelijke problemen tijdens de bouw.
 • Gedetailleerde offerte: Vraag om een gedetailleerde offerte waarin alle kosten zijn gespecificeerd. Dit helpt om verrassingen te voorkomen en zorgt ervoor dat u precies weet wat u kunt verwachten.

Heeft u al eens aan een mooie houten brug, buitenparket, een prachtige houten omheining, een knus tuinhuis of exclusieve houten buitenmeubels gedacht? Ook dat kan Buitenschrijnwerk voor u regelen!  

Kosten van het plaatsen van een houten vlonder

 • Materiaalkosten: De kosten van het hout kunnen sterk variëren. Hardhout is duurder dan zachthout, en duurzaamheidsopties zoals FSC-gecertificeerd hout kunnen extra kosten met zich meebrengen.
 • Arbeidskosten: De arbeidskosten variëren afhankelijk van de complexiteit van uw project en de ervaring van de aannemer. Een eenvoudig ontwerp zal minder kosten met zich meebrengen dan een complexere constructie met speciale details.
 • Onderhoudskosten: Houd rekening met de kosten voor het onderhouden van de vlonder, zoals schoonmaakmiddelen, beits en oliën. Regelmatig onderhoud kan de levensduur van uw vlonder aanzienlijk verlengen.
 • Vergunningen en bijkomende kosten: Afhankelijk van de locatie en omvang van uw project, kunnen er bijkomende kosten zijn voor vergunningen, grondvoorbereiding en extra materialen zoals drainage- en ventilatiesystemen.

Het aanleggen van een houten vlonder in Maastricht kan uw buitenruimte omtoveren tot een prachtige plek van ontspanning en vermaak. Door rekening te houden met de juiste aandachtspunten, inspirerende voorbeelden, het kiezen van de juiste aannemer en het begrijpen van de kosten, kunt u ervoor zorgen dat uw vlonderproject een groot succes wordt.

Vraag een offerte voor uw nieuwe houten vlonder aan

Veel gestelde vragen over houten vlonders

Hoe maak ik houten vlonders schoon?

U kunt het beste groene zeep gebruiken, dit is een natuurlijk schoonmiddel dat mild voor het hout en effectief tegen vuil is. Laat een halve kop groene zeep in 5 liter warm water oplossen. Verdeel dit zeepmengsel over uw houten vlonder en laat het een paar minuten intrekken. Verwijder hardnekkig vuil met een zachte borstel en spoel het hout daarna met schoon water weer schoon. Let op: gebruik geen hogedrukreiniger.

Hoe kan ik groene aanslag op een houten vlonder voorkomen?

Om de groene aanslag op uw houten vlonder te voorkomen is het noodzakelijk dat u uw vlonder schoon en droog houdt.

Hoe kan ik mijn houten vlonders het beste behandelen?

Als u helemaal niets aan uw vlonder doet, zal deze door vuil en groene aanslag snel lelijk worden. Bovendien wordt een vuil vlonder ook erg glad, waardoor u er op kunt uitglijden. Met de volgende tips zorgt u voor een mooi en veilig vlonder met een lange levensduur:

 • Verwijder regelmatig bladeren en vuil met een bezem van uw vlonder;
 • Maak uw vlonder twee keer per jaar met een sopje van groene zeep goed schoon;
 • Laat uw vlonder na het schoonmaken of een regenbui altijd goed drogen voordat u er overheen loopt.

Is een houten vlonder glad?

Groene aanslag door mos en algen kan ervoor zorgen dat uw vlonder glad wordt. U voorkomt dit door regelmatig de bladeren en eventueel vuil van uw vlonder vegen.

Wat zijn de nadelen van een houten vlonder?

Een houten vlonder heeft regelmatig onderhoud nodig. Als u dat verzaakt, kan er groene aanslag op de planken gaan hechten of kunnen er vlekken of verkleuringen ontstaan.

Welk hout is geschikt voor een vlonder?

Het beste hout voor een vlonder is hoogwaardig hardhout dat kwartiers is gezaagd. Een dergelijk houtsoort vindt u niet in de bouwmarkt, dit zijn allemaal goedkopere, inferieure houtsoorten die op relatief korte termijn zullen gaan scheuren en splijten. 

Wat is het beste hout voor een vlonder?

Eersteklas hardhout is de beste optie omdat dit erg sterk en duurzaam is, maar dit hout is ook vrij prijzig. Om die reden wordt er vaak voor zachthout gekozen, want dit is een meer betaalbare optie. Hierbij wordt alleen niet altijd gerealiseerd dat zachthout minder duurzaam is en dus minder lang meegaat. Buitenschrijnwerk raadt de volgende houtsoorten voor een gedegen vlonder aan:

 • Afrormosia;
 • Afzelia;
 • Iroko;
 • Padoek;
 • Ipe;
 • Natuurgekapt teak.

De houtsoorten die wij gebruiken zijn te allen tijde kwartiers gezaagd en natuurlijk gedroogd bij een maximale relatieve luchtvochtigheid van 16%. Dit maakt ons hout ontzettend stabiel en dat is dan ook de reden waarom Buitenschrijnwerk 25 jaar garantie op afgeleverde houten vlonders geeft.

Waar kan ik een houten vlonder kopen?

Bij een bouwmarkt vindt u alleen vlonderplanken van een inferieure houtsoort. De kans is ontzettend groot dat u met een vlonder van hout dat u bij een bouwmarkt heeft gehaald al binnen een jaar spijt krijgt omdat het niet mooi meer is. U kunt het beste een houten vlonder bij een professionele aannemer kopen. De vlonder wordt dan precies volgens uw wensen ontworpen, er wordt een goede houtsoort gebruikt en het wordt op een gedegen manier gemonteerd zodat u jarenlang van uw vlonder kunt genieten.

Wat kost een hardhouten vlonder per m2?

De prijzen voor een hardhouten vlonder lopen erg uiteen en zijn vooral afhankelijk van de houtsoort die u kiest. Padoek is bijvoorbeeld het goedkoopste hardhout waar we mee werken, maar afrormosia of teak is een stuk duurder. Neem gerust contact met ons op om u te laten informeren over de mogelijkheden en bijbehorende kosten.

Welke onderregels horen er onder een houten vlonder?

Onderregels zijn een essentieel onderdeel van een houten vlonder, dit zijn de balken waar de vlonderplanken op worden bevestigd. Als u te weinig onderregels gebruikt en hierdoor de afstand tussen deze regels te groot wordt, is uw houten vlonder niet stabiel. Doorgaans wordt er voor onderregels de kopmaat van 45 x 70 mm gebruikt. Mocht het nu zijn dat de vlonder veel gewicht moet gaan dragen, dan is het beter om een kopmaat van 50 x 100 mm aan te houden.

Pin It

Copyright © 2023 Buitenschrijnwerk.eu | Alle Rechten Voorbehouden