Skip to main content
HIGH-END CRAFTSMANSHIP

Voorbeelden, uitstralingen, mogelijkheden, opties en keuzes bij houten terrassen en dakterrassen

Prachtige voorbeelden van houten terrassen | Buitenschrijnwerk

Houten terrassen en dakterrassen zijn vanwege hun warme uitstraling, duurzaamheid en tijdloze charme al heel lang favoriet bij huiseigenaren. Of u nu een rustiek landelijk toevluchtsoord of een modern stadsappartement hebt, een houten (dak)terras kan de perfecte aanvulling op iedere buitenruimte zijn. Buitenschrijnwerk helpt u graag door prachtige voorbeelden van houten terrassen te geven. Zo weet u precies wat het beste bij uw wensen en smaak past.  Op onze Homepagina leest u meer over onze bijzonder hoogwaardige en prachtig afgewerkte houten designproducten voor realistische prijzen.   (Om de privacy van onze klanten te waarborgen kunt u ons contacteren voor referenties.)

De verschillende uitstralingen die u met een houten terras of dakterras kunt bereiken

Met een houten (dak)terras heeft u talloze mogelijkheden om een nieuwe uitstraling of sfeer aan uw achtertuin, balkon of dakterras te geven. Dit zijn een aantal prachtige voorbeelden van houten terrassen en dakterrassen die u zeker zullen inspireren om uw eigen buitenparadijs te creëren:

 • Elegante eenvoud: een eenvoudig en strak terras gemaakt van hardhouten planken zoals bijvoorbeeld ipe kan een hele verfijnde uitstraling geven.
 • Tropische oase: voor een exotische sfeer geeft u uw nieuwe houten terras een tropisch tintje. Gebruik bijvoorbeeld geelgekleurd hardhout voor een zonnige uitstraling en kleed dit aan met kleurrijke kussens en planten met grote bladeren.
 • Verhoogde verbinding: een verhoogd houten terras kan een prachtige verbinding tussen uw huis en de tuin vormen. Door het terras op verschillende hoogtes te laten lopen voegt u een speels element aan uw buitenruimte toe dat u met trapjes en een pergola kunt combineren.
 • Rustieke charme: voor liefhebbers van een rustieke stijl kan een houten terras van gerecycled of verweerd hout de perfecte keuze zijn.
 • Moderne verfijning: voor een eigentijdse uitstraling kiest u voor een houten terras in combinatie met strakke lijnen en moderne materialen, zoals hardhouten planken met metalen leuningen en glazen balustrades.

Kunt u wat extra advies gebruiken? Neem dan gerust contact met ons op.

Mogelijkheden van een houten terras of dakterras

Naast de verschillende opties voor de uitstraling van uw nieuwe houten (dak)terras zijn er ook ontelbaar veel mogelijkheden voor de functie die een terras kan hebben. Dit zijn een aantal voorbeelden:

 • Een houten terras als rustplek in uw achtertuin: in een mooie uitgestrekte tuin kan een terras een fijne plek om te ontspannen en van het buitenleven te genieten vormen.
 • Een houten terras als verlengstuk van uw woning: bij een woning met openslaande deuren kan een houten terras natuurlijk niet ontbreken. Zo loopt u makkelijk vanuit uw woning uw tuin in.
 • Een houten terras bij het zwembad: wanneer u een zwembad in uw tuin heeft, geeft u dit met een aangrenzend terras een extra functionaliteit. Na een verfrissende duik kunt u namelijk meteen heerlijk zonnen op het naastgelegen houten terras.
 • Een houten terras met buitenkeuken: als u van koken in de buitenlucht houdt is een houten terras een ideale en stabiele basis voor een prachtige buitenkeuken.
 • Een houten terras aan het water: wanneer uw achtertuin aan het water grenst mag een houten terras waar u heerlijk van uw omgeving kunt genieten eigenlijk niet ontbreken!

Prachtige voorbeelden van houten terrassen | Buitenschrijnwerk

Opties bij houten terrassen en dakterrassen

De belangrijkste keuze die u moet gaan maken als u besluit om een houten (dak)terras in uw achtertuin aan te laten leggen is welke houtsoort u gaat gebruiken. Als u lang van uw terras wilt kunnen genieten, is het verstandig om voor hardhout, zoals afrormosia, te kiezen. Een andere optie is zachthout, zoals bijvoorbeeld grenen. Hardhout is in nagenoeg alle gevallen duurder, maar daar staat tegenover dat het veel langer mooi blijft. Zachthout is een goedkoper alternatief, het nadeel is alleen dat dit hout sneller slijt en vaker onderhoud nodig heeft. Denk dus goed voor u automatisch voor de ogenschijnlijk voordeligere houtsoort kiest.

Buitenschrijnwerk werkt altijd met de volgende soorten hardhout:

 • Afzelia
 • Iroko
 • Padoek
 • Ipe
 • Natuurgekapt teak

Heeft u al eens aan een mooie houten brugbuitenparket, een prachtige houten omheining of exclusieve houten buitenmeubels gedacht? Ook dat kan Buitenschrijnwerk voor u regelen!  

Keuzes bij houten terrassen en dakterrassen

Houten (dak)terrassen bieden eindeloze mogelijkheden om uw buitenruimte te transformeren in een plek van natuurlijke schoonheid. Als eerste kiest u welke uitstraling bij uw smaak en wensen past, zoals een eenvoudig en elegant ontwerp of een houten (dak)terras met een rustieke en charmante uitstraling. Vervolgens bepaalt u of het terras ook een bijzondere ontwerp of speciale functionaliteit moet krijgen. Zo kunt u kiezen voor een terras met meerdere niveaus om uw achtertuin groter te laten lijken en beslissen dat dit terras ook als buitenkeuken moet fungeren. Hiermee creëert u een prachtig houten terras waar u van de natuur kunt genieten en kunt ontspannen in stijl.

Vraag een offerte voor uw nieuwe houten terras aan

Veel gestelde vragen over houten terrassen en dakterrassen

Hoe maak ik houten terrassen of dakterrassen schoon?

Het beste schoonmaakmiddel voor een houten (dak)terras is groene zeep. Dit is een natuurlijk schoonmiddel dat mild voor het hout en effectief tegen vuil is. Gebruik op 5 liter warm water een halve kop groene zeep en verdeel dit mengsel over het terras. Laat het even intrekken en borstel overgebleven vuil met een borstel of bezem weg. Spoel de zeep vervolgens met schoon warm water van de planken af.

Hoe kan ik groene aanslag op een houten terras of dakterras voorkomen?

Om de groene aanslag op uw houten (dak)terras te voorkomen is het noodzakelijk dat u uw terras schoon en droog houdt. Dat betekent dat u regelmatig met een bezem bladeren en vuil van uw terras moet vegen en dat u niet over de terras kunt lopen als de planken nat zijn geworden. Als u iets morst, moet u dit met warm water en borstel zo snel mogelijk verwijderen. Spoel het met zuiver water na en laat deze plek goed drogen voor u er overheen loopt.

Hoe kan ik mijn houten terrassen of dakterrassen het beste behandelen?

Als u helemaal niets aan uw (dak)terras doet, zal deze door vuil en groene aanslag snel lelijk worden. Zo zorgt u voor een terras dat jarenlang mooi blijft:                                                          

 • Verwijder regelmatig bladeren en vuil met een bezem van uw terras;
 • Maak uw terras twee keer per jaar met een sopje van groene zeep goed schoon;
 • Laat uw terras na het schoonmaken of een regenbui altijd goed drogen voordat u er overheen loopt.

Is een houten terras of dakterras glad?

Groene aanslag door mos en algen kan ervoor zorgen dat uw (dak)terras glad wordt. Om dit te voorkomen moet u regelmatig de bladeren en eventueel vuil van uw terras vegen. Zorg er ook voor dat u het meteen met warm water schoonmaakt als u met wijn, fruitsap of frisdrank morst. Loop alleen over uw terras als het volledig droog is.

Wat zijn de nadelen van een houten terras of dakterras?

Een houten (dak)terras heeft alleen nadelen als u voor een inferieure houtsoort heeft gekozen. In dat geval gaan de planken onherroepelijk uitzetten, krimpen en hol, bol of scheef trekken. Buitenschrijnwerk adviseert u graag over de mogelijkheden van kwalitatief hoge hardhoutsoorten zodat u niet met deze nadelen te maken zult krijgen.

Welk hout is geschikt voor een terras of dakterras?

De houtsoorten die Buitenschrijnwerk gebruikt zijn foutloos eerste klas hardhout dat tevens in alle gevallen volledig kwartiers is gezaagd. Het is dus geen dosse hout zoals u bij veel van onze conculega’s zult treffen, dit is hout dat op relatief korte termijn zal gaan scheuren en splijten. 

Wat is het beste hout voor een terras of dakterras?

Buitenschrijnwerk raadt de volgende houtsoorten voor een gedegen (dak)terras aan: Afrormosia, Afzelia, Iroko, Padoek, Ipe, Natuurgekapt teak. De houtsoorten die wij gebruiken zijn te allen tijde kwartiers gezaagd en natuurlijk gedroogd bij een maximale relatieve luchtvochtigheid van 16%. Dit maakt ons hout ontzettend stabiel en dat is dan ook de reden waarom Buitenschrijnwerk 25 jaar garantie op afgeleverde houten terrassen geeft.

Waar kan ik een houten terras of dakterras kopen?

U kunt het beste een houten (dak)terras bij een professionele aannemer kopen. Het terras wordt dan precies volgens uw wensen ontworpen, er wordt een goede houtsoort gebruikt en het wordt op een gedegen manier gemonteerd zodat u jarenlang van uw terras kunt genieten.

Wat kost een hardhouten terras of dakterras per m2?

De prijzen voor een hardhouten (dak)terras lopen erg uiteen en zijn vooral afhankelijk van de houtsoort die u kiest. Padoek is bijvoorbeeld het goedkoopste hardhout waar we mee werken, maar afrormosia of teak is een stuk duurder. Neem gerust contact met ons op om u te laten informeren over de mogelijkheden en bijbehorende kosten.

Welke onderregels horen er onder een houten terras of dakterras?

Onderregels zijn een essentieel onderdeel van een houten (dak)terras, dit zijn de balken waar de terrasplanken op worden bevestigd. Doorgaans wordt er voor onderregels de kopmaat van 45 x 70 mm gebruikt. Mocht het nu zijn dat het terras veel gewicht moet gaan dragen, dan is het beter om een kopmaat van 50 x 100 mm aan te houden.

Pin It

Copyright © 2023 Buitenschrijnwerk.eu | Alle Rechten Voorbehouden