Skip to main content
HIGH-END CRAFTSMANSHIP

Tips en trucs voor het effectief laten rubberen van uw teakdek

Teakdek opnieuw rubberen

Als toegewijde aanbieder van houten scheepsvloeren begrijpt Buitenschrijnwerk als geen ander de waarde van een goed onderhouden teakdek op uw zeilschip of jacht. Het rubberen van uw teakdek is een essentiële stap om de levensduur te verlengen, de esthetiek te behouden en de functionaliteit te verbeteren. In dit artikel delen we waardevolle tips en trucs vanuit ons perspectief als specialisten op het gebied van houten scheepsvloeren. Op onze Homepagina leest u meer over onze bijzonder hoogwaardige en prachtig afgewerkte houten designproducten voor realistische prijzen.   (Om de privacy van onze klanten te waarborgen kunt u ons contacteren voor referenties.)

Aandachtspunten wanneer u uw teakdek opnieuw wilt laten rubberen

 • Grondige inspectie: Voordat u begint met het rubberen, is het cruciaal om een grondige inspectie van uw teakdek uit te voeren. Identificeer eventuele beschadigingen, losse delen of schimmelgroei. Een gedetailleerde inspectie biedt een solide basis voor het plannen van het rubberproces.
 • Juiste productkeuze: Kies zorgvuldig het rubbermateriaal dat het beste bij uw teakdek past. Overleg met professionals om het juiste type en de juiste kwaliteit te selecteren. De keuze van het rubbermateriaal heeft invloed op duurzaamheid, grip en esthetiek.
 • Voorbereiding van het oppervlak: Een goed voorbereid oppervlak is de sleutel tot een succesvol rubberproces. Zorg ervoor dat het teakdek schoon is en vrij van vuil, vet en andere verontreinigingen. Schuur indien nodig licht om een optimale hechting te garanderen.
 • Seizoensinvloeden overwegen: Houd rekening met de seizoensinvloeden bij het plannen van het rubberproces. Kies het juiste moment waarop het weer gunstig is voor het drogen en uitharden van het rubbermateriaal. Vermijd bijvoorbeeld regenachtige periodes die de kwaliteit van het werk kunnen beïnvloeden.
 • Onderhoudsadvies voor de toekomst: Raadpleeg de aannemer voor advies over toekomstig onderhoud van het gerubberde teakdek. Ontvang gedetailleerde instructies over reinigingsmethoden, aanbevolen reinigingsproducten en de frequentie van onderhoud. Een goed onderhouden teakdek behoudt langer zijn schoonheid en functionaliteit.

Kunt u wat extra advies gebruiken? Neem dan gerust contact met ons op.

Teakdek opnieuw rubberen

Inspirerende voorbeelden van opnieuw gerubberde teakdekken

Bekijk enkele inspirerende voorbeelden van prachtig gerubberde teakdekken. Deze voorbeelden kunnen u helpen bij het bepalen van uw gewenste esthetiek en het ontwikkelen van ideeën voor patroonkeuzes en kleurencombinaties. Een doordachte benadering van het rubberen kan resulteren in een teakdek dat niet alleen functioneel is, maar ook een visueel hoogtepunt vormt op uw schip.

Aannemers voor het opnieuw laten rubberen van uw teakdek

Ervaring en expertise: Kies een aannemer met aantoonbare ervaring en expertise in het rubberen van teakdekken. Vraag om referenties en bekijk eerder uitgevoerde projecten om de kwaliteit van hun werk te beoordelen.

Professionele certificeringen: Controleer of de aannemer gecertificeerd is door relevante brancheorganisaties. Certificeringen geven aan dat de aannemer voldoet aan hoge normen en richtlijnen bij het uitvoeren van rubberwerkzaamheden.

Garantievoorwaarden: Vraag de aannemer naar de garantievoorwaarden met betrekking tot het rubberen van het teakdek. Een betrouwbare aannemer biedt duidelijke garantiebepalingen voor het geleverde werk. Zorg ervoor dat u begrijpt wat er wel en niet onder de garantie valt en voor welke periode de garantie geldig is. Dit geeft gemoedsrust en vertrouwen in de uitgevoerde werkzaamheden.

Heeft u al eens aan een mooie houten brug, buitenparket, een prachtige houten omheining of exclusieve houten buitenmeubels gedacht? Ook dat kan Buitenschrijnwerk voor u regelen!  

Kosten van het opnieuw laten rubberen van uw teakdek

De kosten van het rubberen van een teakdek variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de omvang van het teakdek, het gekozen rubbermateriaal en de complexiteit van het project. Ontvang offertes van verschillende aannemers en vergelijk deze zorgvuldig. Wees bereid te investeren in hoogwaardige materialen en vakmanschap om de duurzaamheid van het resultaat te waarborgen.

In conclusie, het rubberen van uw teakdek is een investering in de levensduur en uitstraling van uw schip. Door aandacht te besteden aan de genoemde aandachtspunten, inspirerende voorbeelden te verkennen en zorgvuldig te kiezen voor gekwalificeerde aannemers, kunt u genieten van een prachtig gerubberd teakdek dat de tand des tijds doorstaat.

Vraag een offerte voor het rubberen van uw teakdek aan

Veel gestelde vragen over scheepsdekken

WAT ZIJN DE VOORDELEN VAN EEN TEAKHOUTEN SCHEEPSDEK?

Een teakhouten scheepsdek is aantrekkelijk vanwege zijn natuurlijke schoonheid, duurzaamheid tegen de elementen, antislip eigenschappen, gemakkelijk onderhoud, isolerende voordelen, tijdloze uitstraling en milieuvriendelijkheid. Kort gezegd biedt het niet alleen esthetische voordelen maar ook duurzaamheid, veiligheid en comfort, waardoor het een uitstekende keuze is voor boot- en jachteigenaren.

HOE ONDERHOUD IK EEN TEAKHOUTEN SCHEEPSDEK?

Regelmatig onderhoud van een teakhouten scheepsdek is cruciaal om het mooi en duurzaam te houden. Hier zijn de stappen:

 • Regelmatig schoonmaken: Veeg het dek om vuil en zand te verwijderen. Vermijd schurende borstels.
 • Spoelen met zoet water: Na zoutwatergebruik spoelen om schade te voorkomen.
 • Diepe reiniging: Periodiek grondig reinigen met teakreiniger en zachte borstel, gevolgd door spoelen.
 • Licht schuren: Bij vergrijzing of ruwheid, licht schuren met fijn schuurpapier in de houtnerfrichting.
 • Oliën: Bescherming en kleurbehoud met teakolie. Aanbrengen volgens instructies en overtollige olie verwijderen.
 • Optioneel sealen: Sommigen kiezen voor extra bescherming met een geschikte sealer.
 • Reguliere inspectie: Controleer op losse planken en kitnaden, en repareer deze. Vervang versleten kitnaden.
 • Voorkom schade: Vermijd zware of scherpe voorwerpen op het dek, gebruik rubberen matten of kussens.

Deze routine houdt uw teakhouten scheepsdek aantrekkelijk en bestendig tegen maritieme omstandigheden. Onderhoud is essentieel om de waarde van uw vaartuig te behouden.

KAN IK EEN TEAKHOUTEN DEK ZELF INSTALLEREN OF HEB IK PROFESSIONELE HULP NODIG?

Het zelf installeren van een teakhouten dek is mogelijk als u de juiste vaardigheden, gereedschappen en tijd hebt. Echter, het plaatsen van een teakhouten dek kan ingewikkeld zijn vanwege de precieze metingen, het snijwerk en de afwerking die nodig zijn. Als u geen ervaring heeft in timmerwerk of het leggen van teakdekken, kan het verstandig zijn om professionele hulp in te schakelen om ervoor te zorgen dat het dek correct wordt geïnstalleerd en lang meegaat. Een professionele installateur kan ook advies geven over de juiste behandeling en onderhoud om de levensduur te verlengen.

HOE LANG GAAT EEN TEAKHOUTEN DEK GEMIDDELD MEE?

Een teakhouten dek kan over het algemeen tientallen jaren meegaan als het goed wordt onderhouden. Het exacte aantal jaren is echter afhankelijk van diverse factoren, zoals de kwaliteit van het hout, de frequentie van onderhoud en de omgevingsomstandigheden waarin het dek zich bevindt. Door regelmatig onderhoud en verantwoord gebruik kan een teakhouten dek zijn esthetiek en functionaliteit gedurende vele jaren behouden.

WAT IS HET VERSCHIL TUSSEN MASSIEF TEAKHOUT EN TEAKFINEER VOOR SCHEEPSDEKKEN?

Het grootste verschil tussen massief teakhout en teakfineer voor scheepsdekken zit in hun constructie en materialen:

Massief Teakhout: Deze dekken bestaan volledig uit massief teakhout, zonder andere materialen. Het is duurzaam, weerbestendig en heeft natuurlijke oliën tegen rot en schimmel. Het biedt een authentieke teakhouten uitstraling en is dikker en duurzamer, geschikt voor intensief gebruik.

Teakfineer: Teakfineer bestaat uit een dunne laag teakhout verlijmd op een basis van multiplex of ander houtmateriaal. Het is kostenbesparend omdat het minder teakhout gebruikt. Hoewel het nog steeds de esthetiek van teakhout heeft, is het dunner en gevoeliger voor slijtage, vooral als het fineer beschadigd raakt en het onderliggende materiaal zichtbaar wordt.

Uw keuze tussen beide hangt af van uw budget, esthetische voorkeur en beoogd gebruik. Massief teakhout biedt doorgaans meer duurzaamheid, terwijl teakfineer een kosteneffectievere optie kan zijn die toch de uitstraling van teakhout behoudt. Denk goed na over welk materiaal het beste aan uw behoeften voldoet bij het kiezen van een afwerking voor uw scheepsdek.

HOE KAN IK VLEKKEN OF VERKLEURINGEN OP MIJN TEAKHOUTEN DEK VERWIJDEREN?

Om vlekken of verkleuringen van een teakhouten dek te verwijderen, volg deze stappen:

 • Reinigen: Gebruik een teakreiniger of een mild mengsel van water en zeep met een zachte borstel om vuil en vlekken te verwijderen. Spoel grondig met schoon water.
 • Schuren: Als de vlekken diep zijn, schuur voorzichtig met fijn schuurpapier in de houtnerfrichting.
 • Bleken (optioneel): Voor hardnekkige vlekken, overweeg teakbleekmiddel en spoel goed af.
 • Herstel kleur: Breng teakolie of sealer aan om de oorspronkelijke kleur te herstellen en bescherming te bieden.

Onthoud dat regelmatig onderhoud en het voorkomen van vlekken de beste manier zijn om je teakhouten dek in goede staat te houden. Ruim morsingen zoals olie of rode wijn onmiddellijk op en reinig en behandel het dek regelmatig om het te beschermen tegen de elementen.

WELKE BEHANDELINGEN OF AFWERKINGEN ZIJN NODIG OM EEN TEAKHOUTEN DEK IN GOEDE STAAT TE HOUDEN?

Om een teakhouten dek goed te onderhouden en de levensduur te verlengen, zijn de volgende stappen noodzakelijk:

 • Reiniging: Regelmatig schoonmaken met teakreiniger of een mild zeepmengsel om vuil en oppervlaktevervuiling te verwijderen.
 • Schuren (indien nodig): Indien nodig, licht schuren met fijn schuurpapier om diepe vlekken of verkleuringen te verwijderen.
 • Olie of sealer: Aanbrengen van teakolie of sealer om het hout te voeden, te beschermen tegen vocht en UV-straling, en de natuurlijke kleur te behouden.
 • Periodieke inspectie: Regelmatig controleren op losse planken en kitnaden voor tijdige reparaties.
 • Voorkomen van vlekken: Morsingen van potentieel schadelijke stoffen zoals olie, wijn en chemicaliën vermijden en direct opruimen.
 • Regelmatig onderhoud: Deze stappen regelmatig herhalen om de paar maanden, afhankelijk van gebruik en omstandigheden.

Dit zorgt ervoor dat je teakhouten dek in topconditie blijft, waardoor het zijn natuurlijke schoonheid en duurzaamheid behoudt. Onderhoud is van essentieel belang voor het behouden van teakdekken.

HOE KAN IK VOORKOMEN DAT EEN TEAKHOUTEN DEK GLAD WORDT?

Om een teakhouten dek veilig te houden en uitglijden te voorkomen, kun je de volgende maatregelen nemen:

 • Houd het dek regelmatig schoon om vuil en algen te verwijderen, wat gladheid kan veroorzaken.
 • Verbeter de grip door antislipproducten zoals matten of strips te gebruiken.
 • Kies bij het oliën van het dek voor oliën met antislip-additieven om extra grip te bieden.
 • Plaats rubberen matten op veelbelopen gebieden en draag schoenen met goede grip.
 • Spoel zeepresten grondig weg na het schoonmaken om gladheid te voorkomen.
 • Verwijder snel waterplassen na regen of het spoelen van het dek, aangezien water gladheid kan veroorzaken.
 • Beweeg voorzichtig, vooral op een nat teakhouten dek, om uitglijden te voorkomen en de algemene veiligheid aan boord te waarborgen.

ZIJN ER ALTERNATIEVE MATERIALEN VOOR TEAKHOUT DIE GESCHIKT ZIJN VOOR SCHEEPSDEKKEN?

Ja, er zijn alternatieve materialen voor teakhout die geschikt zijn voor scheepsdekken. Enkele van deze opties omvatten synthetische dekmaterialen zoals synthetisch teak (bijvoorbeeld Flexiteek of Teaklite), kunststof dekplanken zoals PVC- of composietdekken, en andere hardhoutsoorten zoals ipe of mahonie. Deze materialen kunnen duurzaam, onderhoudsarm en antislip zijn, waardoor ze aantrekkelijke alternatieven zijn voor teakhout voor scheepsdekken. Het esthetische aspect kan echter wel verschillen.

WAT ZIJN DE KOSTEN VAN HET INSTALLEREN EN ONDERHOUDEN VAN EEN TEAKHOUTEN SCHEEPSDEK?

De kosten voor het installeren en onderhouden van een teakhouten scheepsdek variëren sterk. Deze kosten worden beïnvloed door factoren zoals de dekgrootte, houtkwaliteit, arbeidskosten en onderhoudsproducten. De initiële installatiekosten kunnen aanzienlijk zijn, variërend van duizenden tot tienduizenden euro's, afhankelijk van de projectomvang en vakmanschapkosten.

Het onderhoud omvat regelmatige reiniging, schuren, oliën of sealen, en eventuele reparaties. Deze kosten variëren, maar liggen doorgaans tussen enkele honderden tot duizenden euro's per jaar, afhankelijk van de dekgrootte en benodigde zorg.

Het is belangrijk om te beseffen dat investeren in een teakhouten scheepsdek niet alleen een initiële kostenpost met zich meebrengt, maar ook doorlopende onderhoudskosten om de schoonheid en duurzaamheid te behouden.

Pin It

Copyright © 2023 Buitenschrijnwerk.eu | Alle Rechten Voorbehouden