Skip to main content
HIGH-END CRAFTSMANSHIP

Houten vlonders laten aanleggen/ plaatsen/ bouwen/ maken? Hier moet u op letten

Houten vlonders laten aanleggen/ plaatsen/ bouwen/ maken

Houten vlonders zijn een prachtige toevoeging aan elke buitenruimte. Of u nu met vlonderplanken een terras, balkon, tuinpad of vlonder aan het water wilt creëren, houten vlonders kunnen een natuurlijke en warme uitstraling geven aan iedere buitenruimte. Het aanleggen van houten vlonders lijkt misschien een relatief eenvoudig proces, maar het vereist wel enige planning en voorbereiding om ervoor te zorgen dat het resultaat duurzaam en esthetisch aantrekkelijk is. Op onze Homepagina leest u meer over onze bijzonder hoogwaardige en prachtig afgewerkte houten designproducten voor realistische prijzen.   (Om de privacy van onze klanten te waarborgen kunt u ons contacteren voor referenties.)  

Een houten vlonder laten bouwen

Het eerste wat u moet overwegen bij het aanleggen van houten vlonders is het type hout dat u wilt gebruiken. Er zijn verschillende houtsoorten beschikbaar, zoals hardhout, naaldhout en composiethout. Hardhout, zoals padoek of ipe, staat bekend om zijn duurzaamheid en weerbestendigheid, maar het is in veel gevallen ook duurder. Naaldhout, zoals grenen of vuren, is betaalbaarder, maar deze houtsoorten gaan veel minder lang mee en ze vereisen ook meer onderhoud. Composiethout is een mix van houtvezels en kunststof, maar het heeft veel minder uitstraling dan natuurlijk hout.

Nadat je het type hout hebt gekozen, is het belangrijk om de juiste afmetingen en indeling van de houten vlonders te bepalen. Meet de ruimte nauwkeurig op en bepaal waar de ondersteuningsbalken moeten worden geplaatst. De ondersteuningsbalken moeten stevig en waterpas worden geïnstalleerd om een stabiele basis te bieden voor de vlonders. Buitenschrijnwerk werkt enkel met hardhout omdat deze houtsoorten de beste kwaliteit hebben en veel langer mooi blijven. Wij gebruiken de volgende soorten hardhout:

 • Afzelia
 • Iroko
 • Padoek
 • Ipe
 • Natuurgekapt teak

Kunt u wat extra advies gebruiken? Neem dan gerust contact met ons op.

Zelf houten vlonders plaatsen

Voordat u begint met de eigenlijke installatie, moet u ervoor zorgen dat de ondergrond goed is voorbereid. Verwijder eventuele gras, puin of andere ongewenste materialen. Zorg ervoor dat de grond waterpas is, zodat de vlonders gelijkmatig kunnen worden gelegd. Het plaatsen van een worteldoek of een laag grind onder de vlonders kan helpen om onkruidgroei te voorkomen. Nu bent u klaar om de houten vlonders te installeren. Leg de ondersteuningsbalken op de juiste afstand van elkaar, afhankelijk van de afmetingen van de vlonders. Zorg ervoor dat de balken waterpas liggen en bevestig ze stevig aan de ondergrond. Vervolgens legt u de houten planken op de balken en bevestigt u ze met roestvrijstalen schroeven. Houd tussen elke plank een kleine opening om uitzetting en krimp van het hout mogelijk te maken. Het is belangrijk om te weten dat als u zelf houten vlonders gaat plaatsen, het resultaat lang niet zo mooi zal zijn als wanneer u de vlonders door een ervaren aannemer laat plaatsen. Bovendien geeft een aannemer u garantie op het resultaat.

Het onderhoud nadat u een houten vlonder heeft laten maken

Na het leggen van de vlonders is het belangrijk om het hout te behandelen en te beschermen. Breng een houtbeits of -olie aan om het hout te verzegelen en te beschermen tegen weersinvloeden. Dit helpt de levensduur van de vlonders te verlengen en hun natuurlijke uitstraling te behouden. Het onderhoud van houten vlonders omvat regelmatig schoonmaken, schuren en opnieuw aanbrengen van beits of olie om het hout in goede conditie te houden. Vermijd het gebruik van agressieve reinigingsmiddelen of hogedrukreinigers, omdat deze het hout kunnen beschadigen.

Heeft u al eens aan een mooie houten brug, buitenparket, een prachtige houten omheining of exclusieve houten buitenmeubels gedacht? Ook dat kan Buitenschrijnwerk voor u regelen!  

Waarom u het aanleggen van houten vlonders het beste uit kunt besteden aan een expert

Al met al kunnen houten vlonders een prachtige en functionele toevoeging zijn aan uw buitenruimte. Met de juiste planning, voorbereiding en installatie kunnen houten vlonders jarenlang plezier en schoonheid bieden. Of u nu een rustige plek wilt creëren om te ontspannen of een ruimte om te entertainen, houten vlonders zijn altijd een uitstekende keuze.

Vraag een offerte voor uw nieuwe houten steiger aan

Veel gestelde vragen over houten vlonders

Hoe maak ik houten vlonders schoon?

U kunt het beste groene zeep gebruiken, dit is een natuurlijk schoonmiddel dat mild voor het hout en effectief tegen vuil is. Laat een halve kop groene zeep in 5 liter warm water oplossen. Verdeel dit zeepmengsel over uw houten vlonder en laat het een paar minuten intrekken. Verwijder hardnekkig vuil met een zachte borstel en spoel het hout daarna met schoon water weer schoon. Let op: gebruik geen hogedrukreiniger.

Hoe kan ik groene aanslag op een houten vlonder voorkomen?

Om de groene aanslag op uw houten vlonder te voorkomen is het noodzakelijk dat u uw vlonder schoon en droog houdt.

Hoe kan ik mijn houten vlonders het beste behandelen?

Als u helemaal niets aan uw vlonder doet, zal deze door vuil en groene aanslag snel lelijk worden. Bovendien wordt een vuil vlonder ook erg glad, waardoor u er op kunt uitglijden. Met de volgende tips zorgt u voor een mooi en veilig vlonder met een lange levensduur:

 • Verwijder regelmatig bladeren en vuil met een bezem van uw vlonder;
 • Maak uw vlonder twee keer per jaar met een sopje van groene zeep goed schoon;
 • Laat uw vlonder na het schoonmaken of een regenbui altijd goed drogen voordat u er overheen loopt.

Is een houten vlonder glad?

Groene aanslag door mos en algen kan ervoor zorgen dat uw vlonder glad wordt. U voorkomt dit door regelmatig de bladeren en eventueel vuil van uw vlonder vegen.

Wat zijn de nadelen van een houten vlonder?

Een houten vlonder heeft regelmatig onderhoud nodig. Als u dat verzaakt, kan er groene aanslag op de planken gaan hechten of kunnen er vlekken of verkleuringen ontstaan.

Welk hout is geschikt voor een vlonder?

Het beste hout voor een vlonder is hoogwaardig hardhout dat kwartiers is gezaagd. Een dergelijk houtsoort vindt u niet in de bouwmarkt, dit zijn allemaal goedkopere, inferieure houtsoorten die op relatief korte termijn zullen gaan scheuren en splijten. 

Wat is het beste hout voor een vlonder?

Eersteklas hardhout is de beste optie omdat dit erg sterk en duurzaam is, maar dit hout is ook vrij prijzig. Om die reden wordt er vaak voor zachthout gekozen, want dit is een meer betaalbare optie. Hierbij wordt alleen niet altijd gerealiseerd dat zachthout minder duurzaam is en dus minder lang meegaat. Buitenschrijnwerk raadt de volgende houtsoorten voor een gedegen vlonder aan:

 • Afrormosia;
 • Afzelia;
 • Iroko;
 • Padoek;
 • Ipe;
 • Natuurgekapt teak.

De houtsoorten die wij gebruiken zijn te allen tijde kwartiers gezaagd en natuurlijk gedroogd bij een maximale relatieve luchtvochtigheid van 16%. Dit maakt ons hout ontzettend stabiel en dat is dan ook de reden waarom Buitenschrijnwerk 25 jaar garantie op afgeleverde houten vlonders geeft.

Waar kan ik een houten vlonder kopen?

Bij een bouwmarkt vindt u alleen vlonderplanken van een inferieure houtsoort. De kans is ontzettend groot dat u met een vlonder van hout dat u bij een bouwmarkt heeft gehaald al binnen een jaar spijt krijgt omdat het niet mooi meer is. U kunt het beste een houten vlonder bij een professionele aannemer kopen. De vlonder wordt dan precies volgens uw wensen ontworpen, er wordt een goede houtsoort gebruikt en het wordt op een gedegen manier gemonteerd zodat u jarenlang van uw vlonder kunt genieten.

Wat kost een hardhouten vlonder per m2?

De prijzen voor een hardhouten vlonder lopen erg uiteen en zijn vooral afhankelijk van de houtsoort die u kiest. Padoek is bijvoorbeeld het goedkoopste hardhout waar we mee werken, maar afrormosia of teak is een stuk duurder. Neem gerust contact met ons op om u te laten informeren over de mogelijkheden en bijbehorende kosten.

Welke onderregels horen er onder een houten vlonder?

Onderregels zijn een essentieel onderdeel van een houten vlonder, dit zijn de balken waar de vlonderplanken op worden bevestigd. Als u te weinig onderregels gebruikt en hierdoor de afstand tussen deze regels te groot wordt, is uw houten vlonder niet stabiel. Doorgaans wordt er voor onderregels de kopmaat van 45 x 70 mm gebruikt. Mocht het nu zijn dat de vlonder veel gewicht moet gaan dragen, dan is het beter om een kopmaat van 50 x 100 mm aan te houden.

Pin It

Copyright © 2023 Buitenschrijnwerk.eu | Alle Rechten Voorbehouden