Skip to main content
HIGH-END CRAFTSMANSHIP

Houten vlonder laten plaatsen in Arnhem

Houten vlonder laten plaatsen in Arnhem | Buitenschrijnwerk

Niets is mooier dan een achtertuin met een kundig geplaatst houten vlonder. Als u uw tuin in Arnhem ook met een hoogwaardig houten vlonder wilt verfraaien, legt Buitenschrijnwerk u graag uit waar u allemaal rekening mee moet houden. Wij staan bekend om onze unieke prijs-prestatieverhouding en bieden een levenslange garantie op onze producten. Om u te inspireren en de verschillende mogelijkheden te demonstreren, waaronder constructies, materialen en ontwerpen, bezoekt onze zaakvoerder u bij u thuis. Meer informatie over onze zorgvuldig vervaardigde houten projecten, van ontwerp tot praktische uitvoering, is te vinden op onze Homepagina. (Om de privacy van onze klanten te waarborgen kunt u ons contacteren voor referenties.)

Aandachtspunten bij het hout voor uw vlonderplanken

Er doen zich altijd verhalen de ronde dat houten vlonders nadelen hebben ten opzichte van een vlonder van steen of beton. Die nadelen kunnen er inderdaad zijn, maar daar zult u alleen last van hebben als uw houten vlonder niet goed is aangelegd. Als u voor een houtsoort van mindere kwaliteit kiest, of iemand de vlonder met (te) weinig kennis van hout laat bouwen, kunt u te maken krijgen met:

  • Loskomende planken waardoor de naden niet meer recht blijven;
  • Kromgetrokken planken en losse schroeven;
  • Scheuren en splinters;
  • Rottend hout;
  • Alg aanslag op de planken, waardoor deze erg glad worden.

Buitenschrijnwerk in Arnhem legt een houten vlonder met vakkennis aan, waardoor uw vlonder jarenlang mooi en stabiel blijft. Wij geven u zelfs minimaal 15 jaar garantie op het eindresultaat.

Neem contact met ons op

Aannemers/ vlonderbouwers van hardhouten vlonders in uw tuin

Er zijn meer dan genoeg aannemers die uw tuin met een mooi houten vlonder kunnen verfraaien. Buitenschrijnwerk onderscheidt zich van deze andere aannemers door een zelf ontworpen montagetechniek waarbij kromgetrokken planken definitief tot het verleden horen. Buitenschrijnwerk bouwt al jaren high-end houten vlonders en door onze kennis en ervaring weten we alle mogelijke nadelen van een vlonder van hout weg te werken. Zo kunnen we u vertellen dat commerciële houtsoorten zoals Bankirai al na 7 à 8 jaar gaan rotten. De houtsoorten waar wij mee werken gaan minimaal 30 jaar mee voordat het tekenen van de eerste zichtbare rotting laat zien. Het duurt daarna nog een eeuwigheid voordat het hout echt rot is.

Scheuren, splinters, losse schroeven, kromgetrokken planken of losgekomen planken in de houten vlonder hebben niets met het materiaal te maken, wel met de aannemer die het heeft geplaatst. Een echt vakkundige vlonderlegger gebruikt namelijk verenstalen schroeven die verzinkt zijn en later in de vlonderplank worden afgedookt. Veel aannemers doen dit niet, waardoor er vocht in het hout tussen de schroefkop en de onderliggende balk op gaat hopen. Het hout gaat dan zwellen, de schroefhals komt onder spanning te staan en wordt vervolgens opgerekt. Op den duur geeft de schroef dus geen klemkracht op de plank meer. De plank komt dan los en gaat vaak wat omhoog staan. 

Voorbeelden van geschikte houtsoorten voor vlonderterrassen

De keuze van de houtsoort voor uw nieuwe vlonder(s) is de belangrijkste van het gehele proces. Het hout bepaalt namelijk hoe lang u van uw vlonder(s) kunt genieten. Als u voor een goedkope, dosse gezaagde houtsoort kiest, is de kans namelijk groot dat uw vlonder na een guur seizoen al volop scheuren en kromme planken zal vertonen. Buitenschrijnwerk adviseert u om hardhout van kwartiers gezaagde planken te gebruiken als u een houten vlonder laat aanleggen. Dit hout is erg sterk en duurzaam en de kwartiers gezaagde planken zorgen ervoor dat uw vlonder jarenlang mooi blijft. Buitenschrijnwerk raadt de volgende houtsoorten voor een gedegen vlonder aan:

Heeft u al eens aan houten tuinschermen, een spaterras, een houten carport of een mooi dakterras gedacht? Ook dat kan Buitenschrijnwerk vakkundig voor u aanleggen!

Kosten om een houten vlonder door een vlonderspecialist te laten plaatsen

Uw eerste gedachte zal vast zijn dat het ontzettend duur zal zijn om een houten vlonder door een aannemer te laten aanleggen. In feite is dat onder aan de streep natuurlijk ook zo, het is stukken goedkoper om gewoon zelf vlonderplanken bij een bouwmarkt te kopen en samen met een handige buurman aan de slag te gaan. Een houten vlonder dat door professionals is gebouwd zal alleen veel langer mooi blijven. U kunt dit daardoor als een investering zien. Waar een zelf geplaatst vlonder na een natte herfst al geen schoonheidsprijs meer verdiend, zal een houten vlonder dat door experts is aangelegd makkelijk 15 jaar prachtig blijven. De exacte prijs om een houten vlonder door Buitenschrijnwerk te laten plaatsen is afhankelijk van de soort hardhout die u kiest en hoe groot het vlonder moet worden. Bij Buitenschrijnwerk helpen we u graag met adviezen en productinformatie om de juiste keuzes voor uw situatie te maken.

Neem contact met ons op voor een offerte voor uw nieuwe houten vlonder in Arnhem

Veel gestelde vragen over houten vlonders

Hoe maak ik houten vlonders schoon?

Door uw houten vlonderplanken regelmatig schoon te maken voorkomt u dat vuil en aanslag het hout kunnen beschadigen. U kunt het beste groene zeep gebruiken, dit is een natuurlijk schoonmiddel dat mild voor het hout en effectief tegen vuil is. Laat hiervoor een halve kop groene zeep in een emmer met 5 liter warm water oplossen. Verdeel dit zeepmengsel over uw houten vlonder en laat het een paar minuten intrekken. Verwijder hardnekkig vuil met een zachte borstel of bezem. Spoel de vlonder daarna met zuiver water weer schoon. Let op: gebruik geen hogedrukreiniger. Dit beschadigt het hout van uw vlonder.

Hoe kan ik groene aanslag op een houten vlonder voorkomen?

Groene aanslag ontstaat doordat algen en mossen zich aan de vlonder gaan hechten. Dit is een veelvoorkomend probleem dat er niet alleen voor zorgt dat uw houten vlonder een lelijke uitstraling krijgt, de groene aanslag maakt uw vlonder ook glad. Om de groene aanslag op uw houten vlonder te voorkomen is het noodzakelijk dat u uw vlonder schoon en droog houdt. Dat betekent dat u regelmatig met een bezem bladeren en vuil van uw vlonder moet vegen en dat u niet over de vlonder kunt lopen als de planken na een regenbui nat zijn geworden. Restjes frisdrank, wijn of fruitsap trekken algen en mos aan. Dus als u iets morst, moet u dit met warm water en borstel zo snel mogelijk verwijderen. Spoel het met zuiver water na en laat deze plek goed drogen voor u er overheen loopt.

Hoe kan ik mijn houten vlonders het beste behandelen?

Een houten vlonder zorgt voor een prachtige en natuurlijke uitstraling van uw achtertuin. Als u echter helemaal niets aan uw vlonder doet, zal deze door vuil en groene aanslag snel lelijk worden. Bovendien wordt een vuil vlonder ook erg glad, waardoor u er op kunt uitglijden. Met de volgende tips zorgt u voor een mooi en veilig vlonder met een lange levensduur:    

  • Verwijder regelmatig bladeren en vuil met een bezem van uw vlonder;
  • Maak uw vlonder twee keer per jaar met een sopje van groene zeep goed schoon;
  • Laat uw vlonder na het schoonmaken of een regenbui altijd goed drogen voordat u er overheen loopt.

Is een houten vlonder glad?

Groene aanslag door mos en algen kan ervoor zorgen dat uw vlonder glad wordt. Veeg regelmatig met een zachte bezem de bladeren en vuil van de planken en loop alleen over uw vlonder als het volledig droog is.

Wat zijn de nadelen van een houten vlonder?

Behalve de vele voordelen heeft een houten vlonder ook nadelen. Als u namelijk voor een vlonder van zachthout of inferieur hardhout heeft gekozen, gaan de planken onherroepelijk uitzetten, krimpen en hol, bol of scheef trekken. Daarnaast heeft een houten vlonder ook regelmatig  onderhoud nodig. Als u dat verzaakt, kan er groene aanslag op de planken gaan hechten of kunnen er vlekken of verkleuringen ontstaan. Twijfelt u of een houten vlonder voor u een goede keuze is? Buitenschrijnwerk adviseert u graag over de mogelijkheden zodat u niet met deze nadelen te maken zult krijgen.

Welk hout is geschikt voor een vlonder?

Vlonderhout is er in alle mogelijke soorten en maten. Als u lang van uw houten vlonder wilt kunt genieten, dan laat u de vlonderplanken in een willekeurige bouwmarkt links liggen en kiest u voor een hoogwaardige hardhoutsoort. De houtsoorten die Buitenschrijnwerk gebruikt zijn foutloos eerste klas hardhout dat tevens in alle gevallen volledig kwartiers is gezaagd. Het is dus geen dosse hout zoals u bij veel van onze concullega’s zult treffen, dit is hout dat op relatief korte termijn zal gaan scheuren en splijten. 

Wat is het beste hout voor een vlonder?

Als u een houtsoort voor uw vlonder gaat kiezen is belangrijk om te beseffen dat goedkoop heel makkelijk duurkoop kan zijn. Zo is hardhout de beste optie omdat dit erg sterk en duurzaam is, maar dit hout is ook vrij prijzig. Om die reden wordt er vaak voor zachthout gekozen, want dit is een meer betaalbare optie. Hierbij wordt alleen niet altijd gerealiseerd dat zachthout minder duurzaam is en dus minder lang meegaat. Buitenschrijnwerk raadt de volgende houtsoorten voor een gedegen vlonder aan: Afrormosia, Afzelia, Iroko, Padoek, Ipe, Natuurgekapt teak. De houtsoorten die wij gebruiken zijn te allen tijde kwartiers gezaagd en natuurlijk gedroogd bij een maximale relatieve luchtvochtigheid van 16%. Dit maakt ons hout ontzettend stabiel en dat is dan ook de reden waarom Buitenschrijnwerk 25 jaar garantie op afgeleverde houten vlonders geeft.

Waar kan ik een houten vlonder kopen?

In principe kunt u bij zo’n beetje elke bouwmarkt planken voor een houten vlonder kopen. Er zijn hier vaak zelfs volledige bouwpakketten verkrijgbaar. U moet zich alleen wel beseffen dat deze planken van een inferieure houtsoort zijn. De kans is ontzettend groot dat u met een vlonder van hout dat u bij een bouwmarkt heeft gehaald al binnen een jaar spijt krijgt omdat het niet mooi meer is. De planken vertonen scheuren, ze trekken krom of gaan splinteren. U kunt het beste een houten vlonder bij een professionele aannemer kopen. De vlonder wordt dan precies volgens uw wensen ontworpen, er wordt een goede houtsoort gebruikt en het wordt op een gedegen manier gemonteerd zodat u jarenlang van uw vlonder kunt genieten.

Wat kost een hardhouten vlonder per m2?

De prijzen voor een hardhouten vlonder lopen erg uiteen en zijn vooral afhankelijk van de houtsoort die u kiest. Padoek is bijvoorbeeld het goedkoopste hardhout waar we mee werken, maar afrormosia of teak is een stuk duurder. Neem gerust contact met ons op om u te laten informeren over de mogelijkheden en bijbehorende kosten.

Welke onderregels horen er onder een houten vlonder?

Onderregels zijn een essentieel onderdeel van een houten vlonder, dit zijn de balken waar de vlonderplanken op worden bevestigd. Als u te weinig onderregels gebruikt en hierdoor de afstand tussen deze regels te groot wordt, is uw houten vlonder niet stabiel. Doorgaans wordt er voor onderregels de kopmaat van 45 x 70 mm gebruikt. Mocht het nu zijn dat de vlonder veel gewicht moet gaan dragen, dan is het beter om een kopmaat van 50 x 100 mm aan te houden.

Pin It

Copyright © 2023 Buitenschrijnwerk.eu | Alle Rechten Voorbehouden