Skip to main content
HIGH-END CRAFTSMANSHIP

Zo pakt u het aan als u houten terrassen of dakterrassen wilt laten aanleggen/ plaatsen/ bouwen/ maken

Houten terrassen of dakterrassen laten aanleggen/ plaatsen/ bouwen/ maken

Houten terrassen en dakterrassen zijn een populaire keuze geworden voor veel huiseigenaren die hun buitenruimte willen verbeteren. Ze voegen namelijk niet alleen schoonheid en warmte toe aan een woning, maar bieden ook een functionele en duurzame buitenruimte waar u kunt ontspannen, gasten kunt ontvangen en genieten van de natuurlijke omgeving. Als u overweegt om een houten (dak)terras aan te leggen, zijn er alleen wel een paar belangrijke aspecten waarmee u rekening moet houden. In dit artikel vertelt Buitenschrijnwerk u meer over deze cruciale factoren, zodat u een weloverwogen beslissing kunt nemen en kunt genieten van een duurzaam en prachtig houten steiger. Op onze Homepagina leest u meer over onze bijzonder hoogwaardige en prachtig afgewerkte houten designproducten voor realistische prijzen.   (Om de privacy van onze klanten te waarborgen kunt u ons contacteren voor referenties.)  

Een houten terras of dakterras laten bouwen

Als u een houten (dak)terras wilt laten bouwen is het kiezen van het juiste hout is een essentieel onderdeel van het proces. Er zijn verschillende soorten hout beschikbaar voor terrasbouw, zoals hardhout, zachthout en geïmpregneerd hout. Hardhoutsoorten zoals teak, afzelia en padoek zijn zeer duurzaam en bestand tegen slijtage en weersinvloeden. Zachthoutsoorten zoals dennenhout en sparrenhout zijn goedkoper, maar vereisen meer onderhoud. Geïmpregneerd hout is behandeld met chemische stoffen om het beter bestand te maken tegen insecten en rot, maar het ziet er wel minder aantrekkelijk uit dan natuurlijk hout. Buitenschrijnwerk werkt enkel met hardhout omdat deze houtsoorten de beste kwaliteit hebben en veel langer mooi blijven. Wij gebruiken de volgende soorten hardhout:

 • Afzelia
 • Iroko
 • Padoek
 • Ipe
 • Natuurgekapt teak

Kunt u wat extra advies gebruiken? Neem dan gerust contact met ons op.

Houten terrassen of dakterrassen door een aannemer laten plaatsen

Nadat u voor een specifiek type hout heeft gekozen, moet u vervolgens een professionele aannemer vinden om het (dak)terras aan te leggen. Een ervaren en deskundige aannemer zal in staat zijn om het ontwerp en de specificaties van het terras aan te passen aan uw specifieke behoeften en de stijl van uw huis. Ze kunnen u ook adviseren over de beste lay-out, het gebruik van terrasplanken, de juiste bevestigingsmethoden en de afwerkingsopties. Bij het aanleggen van een houten terras of dakterras is het ook belangrijk om rekening te houden met de ondergrond. De ondergrond moet stabiel, vlak en goed gedraineerd zijn om verzakking en waterophoping te voorkomen. Soms is het nodig om de grond te egaliseren of een fundering van beton of tegels te leggen voordat het (dak)terras kan worden gebouwd.

Het onderhoud nadat u een houten terras of dakterras heeft laten maken

Het onderhoud van een houten terras of dakterras is ook een belangrijke overweging. Hout is gevoelig voor weersinvloeden, zoals regen, zon en schimmel. Regelmatig onderhoud, zoals reiniging en beitsen, kan de levensduur van het terras verlengen en de natuurlijke schoonheid behouden. Het is daarom raadzaam om met de aannemer te bespreken welke onderhoudsmaatregelen het beste zijn voor het specifieke type hout dat u heeft gekozen.

Heeft u al eens aan een mooie houten brug, buitenparket, een prachtige houten omheining of exclusieve houten buitenmeubels gedacht? Ook dat kan Buitenschrijnwerk voor u regelen!  

Waarom u het aanleggen van houten terrassen of dakterrassen het beste uit kunt besteden aan een expert

Al met al biedt het aanleggen van een houten (dak)terras veel voordelen voor zowel uzelf als uw woning. Het creëert een prachtige buitenruimte waar u heerlijk kunt ontspannen, feesten kunt geven of gewoon van de natuur kunt genieten. Met het juiste hout, de juiste aannemer en het juiste onderhoud kan een houten terras vele jaren lang een waardevolle toevoeging aan uw huis zijn.

Vraag een offerte voor uw nieuwe houten steiger aan

Veel gestelde vragen over houten terrassen en dakterrassen

Hoe maak ik houten (dak)terrassen schoon?

U kunt het beste groene zeep gebruiken, dit is een natuurlijk schoonmiddel dat mild voor het hout en effectief tegen vuil is. Laat een halve kop groene zeep in 5 liter warm water oplossen. Verdeel dit zeepmengsel over uw houten terras of dakterras en laat het een paar minuten intrekken. Verwijder hardnekkig vuil met een zachte borstel en spoel het hout daarna met schoon water weer schoon. Let op: gebruik geen hogedrukreiniger.

Hoe kan ik groene aanslag op een houten terras of dakterras voorkomen?

Om de groene aanslag op uw houten (dak)terras te voorkomen is het noodzakelijk dat u uw terras schoon en droog houdt.

Hoe kan ik mijn houten terras of dakterras het beste behandelen?

Als u helemaal niets aan uw (dak)terras doet, zal deze door vuil en groene aanslag snel lelijk worden. Bovendien wordt een vuil terras ook erg glad, waardoor u er op kunt uitglijden. Met de volgende tips zorgt u voor een mooi en veilig terras met een lange levensduur:

 • Verwijder regelmatig bladeren en vuil met een bezem van uw terras;
 • Maak uw terras twee keer per jaar met een sopje van groene zeep goed schoon;
 • Laat uw terras na het schoonmaken of een regenbui altijd goed drogen voordat u er overheen loopt.

Is een houten terras of dakterras glad?

Groene aanslag door mos en algen kan ervoor zorgen dat uw terras glad wordt. U voorkomt dit door regelmatig de bladeren en eventueel vuil van uw terras vegen.

Wat zijn de nadelen van een houten terras of dakterras?

Een houten (dak)terras heeft regelmatig onderhoud nodig. Als u dat verzaakt, kan er groene aanslag op de planken gaan hechten of kunnen er vlekken of verkleuringen ontstaan.

Welk hout is geschikt voor een terras of dakterras?

Het beste hout voor een (dak)terras is hoogwaardig hardhout dat kwartiers is gezaagd. Een dergelijk houtsoort vindt u niet in de bouwmarkt, dit zijn allemaal goedkopere, inferieure houtsoorten die op relatief korte termijn zullen gaan scheuren en splijten. 

Wat is het beste hout voor een terras of dakterras?

Eersteklas hardhout is de beste optie omdat dit erg sterk en duurzaam is, maar dit hout is ook vrij prijzig. Om die reden wordt er vaak voor zachthout gekozen, want dit is een meer betaalbare optie. Hierbij wordt alleen niet altijd gerealiseerd dat zachthout minder duurzaam is en dus minder lang meegaat. Buitenschrijnwerk raadt de volgende houtsoorten voor een gedegen (dak)terras aan:

 • Afrormosia;
 • Afzelia;
 • Iroko;
 • Padoek;
 • Ipe;
 • Natuurgekapt teak.

De houtsoorten die wij gebruiken zijn te allen tijde kwartiers gezaagd en natuurlijk gedroogd bij een maximale relatieve luchtvochtigheid van 16%. Dit maakt ons hout ontzettend stabiel en dat is dan ook de reden waarom Buitenschrijnwerk 25 jaar garantie op afgeleverde houten terrassen geeft.

Waar kan ik een houten terras of dakterras kopen?

Bij een bouwmarkt vindt u alleen terrasplanken van een inferieure houtsoort. De kans is ontzettend groot dat u met een (dak)terras van hout dat u bij een bouwmarkt heeft gehaald al binnen een jaar spijt krijgt omdat het niet mooi meer is. U kunt het beste een houten terras bij een professionele aannemer kopen. Het terras wordt dan precies volgens uw wensen ontworpen, er wordt een goede houtsoort gebruikt en het wordt op een gedegen manier gemonteerd zodat u jarenlang van uw terras kunt genieten.

Wat kost een hardhouten terras of dakterras per m2?

De prijzen voor een hardhouten (dak)terras lopen erg uiteen en zijn vooral afhankelijk van de houtsoort die u kiest. Padoek is bijvoorbeeld het goedkoopste hardhout waar we mee werken, maar afrormosia of teak is een stuk duurder. Neem gerust contact met ons op om u te laten informeren over de mogelijkheden en bijbehorende kosten.

Welke onderregels horen er onder een houten (dak)terras?

Onderregels zijn een essentieel onderdeel van een houten terras, dit zijn de balken waar de terrasplanken op worden bevestigd. Als u te weinig onderregels gebruikt en hierdoor de afstand tussen deze regels te groot wordt, is uw houten terras niet stabiel. Doorgaans wordt er voor onderregels de kopmaat van 45 x 70 mm gebruikt. Mocht het nu zijn dat het terras veel gewicht moet gaan dragen, dan is het beter om een kopmaat van 50 x 100 mm aan te houden.

Pin It

Copyright © 2023 Buitenschrijnwerk.eu | Alle Rechten Voorbehouden