Skip to main content
HIGH-END CRAFTSMANSHIP

Houten steigers laten aanleggen/ plaatsen/ bouwen/ maken

Houten steigers laten aanleggen/ plaatsen/ bouwen/ maken

Houten steigers laten aanleggen is een uitstekende keuze voor verschillende toepassingen, variërend van het bouwen en onderhouden van boten tot het creëren van een aanmeerplaats bij uw buitenruimte. Hout heeft van oudsher een reputatie van duurzaamheid en betrouwbaarheid, en houten steigers vormen daarop geen uitzondering. In dit artikel vertelt Buitenschrijnwerk u meer over deze cruciale factoren, zodat u een weloverwogen beslissing kunt nemen en kunt genieten van een duurzaam en prachtig houten steiger. Op onze Homepagina leest u meer over onze bijzonder hoogwaardige en prachtig afgewerkte houten designproducten voor realistische prijzen.   (Om de privacy van onze klanten te waarborgen kunt u ons contacteren voor referenties.)  

Een houten steiger laten bouwen

Wanneer u een houten steiger wilt laten bouwen is het belangrijk om met een gedegen planning te beginnen. Het is hierbij cruciaal om eerst de juiste locatie en afmetingen te bepalen, rekening houdend met factoren zoals de waterdiepte, het getij, de bodemgesteldheid en eventuele beperkingen in de omgeving. Het is ook van belang om vooraf eventuele vergunningen of toestemmingen aan te vragen die nodig kunnen zijn voor de aanleg van uw nieuwe houten steiger. Het selecteren van het juiste hout is een tweede essentiële stap. Verschillende houtsoorten hebben verschillende eigenschappen, zoals duurzaamheid, weerstand tegen water en rot, en stabiliteit. Hardhout zoals afzelia en teakhout is bijvoorbeeld populair vanwege zijn natuurlijke weerstand tegen verval en de lange levensduur. Het is belangrijk om te kiezen voor hout dat geschikt is voor de beoogde toepassing en dat behandeld is om het te beschermen tegen schimmels, insecten en de constante blootstelling aan water. Buitenschrijnwerk werkt altijd met de volgende soorten hardhout:

  • Afzelia
  • Iroko
  • Padoek
  • Ipe
  • Natuurgekapt teak

Kunt u wat extra advies gebruiken? Neem dan gerust contact met ons op.

Houten steigers door een aannemer laten plaatsen

Als u eenmaal een planning heeft gemaakt en een voorkeur voor de houtsoort heeft bepaald, moet er een solide fundering worden aangelegd om de stabiliteit van de steiger te waarborgen. Dit kan bestaan uit het plaatsen van palen of het installeren van betonnen voeten, afhankelijk van de omstandigheden ter plaatse. Zorg ervoor dat de fundering stevig genoeg is om de belasting van de steiger en de gebruikers te dragen, evenals de invloed van externe factoren zoals sterke stromingen.

Na het leggen van de fundering kunnen de steigerdelen worden geplaatst. Dit omvat het bevestigen van de hoofdbalken, dwarsliggers en loopplanken. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat alle onderdelen stevig zijn bevestigd en goed zijn uitgelijnd om een veilige en stabiele steiger te garanderen. Het gebruik van roestvrijstalen bevestigingsmiddelen wordt aanbevolen om de duurzaamheid en weerstand tegen corrosie te verzekeren.

Het onderhoud nadat u een houten steiger heeft laten maken

Zodra de houten steiger is aangelegd, is regelmatig onderhoud van essentieel belang om de levensduur te verlengen en de veiligheid te waarborgen. Hout kan na verloop van tijd worden aangetast door weersomstandigheden, uv-straling en water. Regelmatige inspecties en het nemen van preventieve maatregelen, zoals het aanbrengen van een beschermende coating of het vervangen van beschadigde delen, zullen helpen om de steiger in goede staat te houden.

Heeft u al eens aan een mooie houten brug, buitenparket, een prachtige houten omheining of exclusieve houten buitenmeubels gedacht? Ook dat kan Buitenschrijnwerk voor u regelen!  

Waarom u het aanleggen van houten steigers het beste uit kunt besteden aan een expert

Het laten aanleggen van houten steigers vereist deskundigheid en ervaring om ervoor te zorgen dat de steiger veilig en duurzaam is. Het inhuren van een professioneel team met kennis van de lokale omstandigheden en bouwvoorschriften is daarom aan te raden. Met de juiste zorg en onderhoud zal een goed gebouwde houten steiger jarenlang dienst kunnen doen en een veilige werk- of recreatieve omgeving bieden.

Vraag een offerte voor uw nieuwe houten steiger aan

Veel gestelde vragen over houten steigers

Hoe maak ik houten steigers schoon?

U kunt het beste groene zeep gebruiken, dit is een natuurlijk schoonmiddel dat mild voor het hout en effectief tegen vuil is. Laat een halve kop groene zeep in 5 liter warm water oplossen. Verdeel dit zeepmengsel over uw houten steiger en laat het een paar minuten intrekken. Verwijder hardnekkig vuil met een zachte borstel en spoel het hout daarna met schoon water weer schoon. Let op: gebruik geen hogedrukreiniger.

Hoe kan ik groene aanslag op een houten steiger voorkomen?

Om de groene aanslag op uw houten steiger te voorkomen is het noodzakelijk dat u uw steiger schoon en droog houdt.

Hoe kan ik mijn houten steiger het beste behandelen?

Als u helemaal niets aan uw steiger doet, zal deze door vuil en groene aanslag snel lelijk worden. Bovendien wordt een vuil steiger ook erg glad, waardoor u er op kunt uitglijden. Met de volgende tips zorgt u voor een mooi en veilig steiger met een lange levensduur:

  • Verwijder regelmatig bladeren en vuil met een bezem van uw steiger;
  • Maak uw steiger twee keer per jaar met een sopje van groene zeep goed schoon;
  • Laat uw steiger na het schoonmaken of een regenbui altijd goed drogen voordat u er overheen loopt.

Is een houten steiger glad?

Groene aanslag door mos en algen kan ervoor zorgen dat uw steiger glad wordt. U voorkomt dit door regelmatig de bladeren en eventueel vuil van uw steiger vegen.

Wat zijn de nadelen van een houten steiger?

Een houten steiger heeft regelmatig onderhoud nodig. Als u dat verzaakt, kan er groene aanslag op de planken gaan hechten of kunnen er vlekken of verkleuringen ontstaan.

Welk hout is geschikt voor een steiger?

Het beste hout voor een steiger is hoogwaardig hardhout dat kwartiers is gezaagd. Een dergelijk houtsoort vindt u niet in de bouwmarkt, dit zijn allemaal goedkopere, inferieure houtsoorten die op relatief korte termijn zullen gaan scheuren en splijten. 

Wat is het beste hout voor een steiger?

Eersteklas hardhout is de beste optie omdat dit erg sterk en duurzaam is, maar dit hout is ook vrij prijzig. Om die reden wordt er vaak voor zachthout gekozen, want dit is een meer betaalbare optie. Hierbij wordt alleen niet altijd gerealiseerd dat zachthout minder duurzaam is en dus minder lang meegaat. Buitenschrijnwerk raadt de volgende houtsoorten voor een gedegen steiger aan:

  • Afrormosia;
  • Afzelia;
  • Iroko;
  • Padoek;
  • Ipe;
  • Natuurgekapt teak.

De houtsoorten die wij gebruiken zijn te allen tijde kwartiers gezaagd en natuurlijk gedroogd bij een maximale relatieve luchtvochtigheid van 16%. Dit maakt ons hout ontzettend stabiel en dat is dan ook de reden waarom Buitenschrijnwerk 25 jaar garantie op afgeleverde houten steigers geeft.

Waar kan ik een houten steiger kopen?

Bij een bouwmarkt vindt u alleen steigerplanken van een inferieure houtsoort. De kans is ontzettend groot dat u met een steiger van hout dat u bij een bouwmarkt heeft gehaald al binnen een jaar spijt krijgt omdat het niet mooi meer is. U kunt het beste een houten steiger bij een professionele aannemer kopen. De steiger wordt dan precies volgens uw wensen ontworpen, er wordt een goede houtsoort gebruikt en het wordt op een gedegen manier gemonteerd zodat u jarenlang van uw steiger kunt genieten.

Wat kost een hardhouten steiger per m2?

De prijzen voor een hardhouten steiger lopen erg uiteen en zijn vooral afhankelijk van de houtsoort die u kiest. Padoek is bijvoorbeeld het goedkoopste hardhout waar we mee werken, maar afrormosia of teak is een stuk duurder. Neem gerust contact met ons op om u te laten informeren over de mogelijkheden en bijbehorende kosten.

Welke vergunningen zijn er voor het bouwen van een steiger nodig?

De benodigde vergunningen zijn afhankelijk van de lokale wet- en regelgeving, maar ook van de grootte en exacte locatie van uw voorgenomen project. Informeer altijd vooraf bij uw gemeente en Rijkswaterstaat waar u met uw nieuwe steiger aan moet voldoen.  

Pin It

Copyright © 2023 Buitenschrijnwerk.eu | Alle Rechten Voorbehouden