Skip to main content
HIGH-END CRAFTSMANSHIP

Wat u moet weten als u houten (dak)terrassen in Eindhoven laat aanleggen

Wat u moet weten als u houten (dak)terrassen in Eindhoven laat aanleggen

Houten terrassen en dakterrassen voegen niet alleen waarde toe aan uw woning, maar bieden ook een esthetisch aantrekkelijke ruimte om van het buitenleven te genieten. Als u overweegt om een nieuw houten terras of dakterras in Eindhoven te laten plaatsen, zijn er enkele essentiële overwegingen die u in gedachten moet houden. In dit artikel zullen we deze belangrijke punten behandelen, inspirerende voorbeelden delen, informatie verstrekken over aannemers in Eindhoven en een schatting geven van de kosten die gepaard gaan met het aanleggen van een houten terras of dakterras. Op onze Homepagina leest u meer over onze bijzonder hoogwaardige en prachtig afgewerkte houten designproducten voor realistische prijzen.   (Om de privacy van onze klanten te waarborgen kunt u ons contacteren voor referenties.)  

Aandachtspunten wanneer u een nieuw houten terras of dakterras wilt laten plaatsen

Voordat u de stap zet om een houten terras of dakterras te laten aanleggen, is het belangrijk om enkele cruciale overwegingen te begrijpen. Denk hierbij aan de keuze van houtsoorten, de ligging van het terras, benodigd onderhoud en eventuele vergunningen. We zullen dieper ingaan op deze aspecten om ervoor te zorgen dat uw nieuwe buitenruimte voldoet aan uw wensen en lokale voorschriften.

 • Keuze van houtsoorten: Het selecteren van de juiste houtsoort is cruciaal voor de duurzaamheid en uitstraling van uw terras. Overweeg factoren zoals weerbestendigheid, onderhoudsvereisten en esthetiek. Populaire keuzes zijn bijvoorbeeld hardhoutsoorten zoals afrormosia of ipé.
 • Ligging en zoninval: Analyseer de ligging van uw terras in relatie tot de zoninval gedurende de dag. Dit beïnvloedt niet alleen de bruikbaarheid van het terras op verschillende momenten, maar ook de keuze van eventuele zonwering of overkapping.
 • Onderhoudsbehoeften: Verschillende houtsoorten vereisen verschillende niveaus van onderhoud. Overweeg of u bereid bent regelmatig onderhoud uit te voeren, zoals schuren en oliën, of dat u de voorkeur geeft aan een houtsoort met minder onderhoudsvereisten.
 • Vergunningen en voorschriften: Controleer de lokale bouwvoorschriften en vergunningseisen voordat u begint met de aanleg van uw terras. Sommige gebieden vereisen mogelijk toestemming voor het bouwen van een verhoogd terras of dakterras, dus zorg ervoor dat u op de hoogte bent van de regelgeving.
 • Afwatering en ventilatie: Zorg voor een efficiënt afwateringssysteem om waterophoping te voorkomen. Overweeg ook ventilatieopties om te voorkomen dat vocht zich ophoopt onder het terras, wat kan leiden tot problemen zoals schimmelvorming.

Kunt u wat extra advies gebruiken? Neem dan gerust contact met ons op.

Wat u moet weten als u houten (dak)terrassen in Eindhoven laat aanleggen

Inspirerende voorbeelden van houten terrassen en dakterrassen

Laat u inspireren door prachtige voorbeelden van houten terrassen en dakterrassen. Ontdek verschillende ontwerpen, materialen en indelingen die passen bij diverse architecturale stijlen en persoonlijke voorkeuren. Deze voorbeelden bieden niet alleen visuele inspiratie, maar helpen u ook bij het identificeren van elementen die u wilt opnemen in uw eigen terrasproject.

 • Minimalistisch stadsterras: Een strak ontworpen terras met eenvoudige houten vlonders, moderne meubels en ingebouwde plantenbakken, ideaal voor stadswoningen met beperkte ruimte.
 • Natuurlijk ogend dakterras: Een dakterras met een combinatie van houten vlonders en groene beplanting, waardoor een natuurlijke en rustgevende omgeving ontstaat.
 • Luxe overdekt terras: Een ruim houten terras met een elegant overkappingsontwerp, voorzien van ingebouwde verlichting, comfortabele loungemeubels en een buitenkeuken.
 • Tropisch geïnspireerd terras: Een exotisch terras met tropisch hardhout, kleurrijke kussens, en decoratieve elementen zoals bamboe schermen voor een vakantiegevoel in eigen tuin.
 • Eclectisch balkon: Een creatief balkonontwerp met verschillende soorten hout, een mix van meubelstijlen en decoratieve elementen zoals hangende planten en kunstwerken, voor een eclectische sfeer.

Uw (dak)terras wordt niet alleen mooier, maar ook schaduwrijker met een houten pergola!

Aannemers van houten terrassen of dakterrassen in Eindhoven

Een ervaren aannemer kan het verschil maken bij het succesvol realiseren van uw houten terras of dakterras. We delen informatie over gerenommeerde aannemers in Eindhoven die gespecialiseerd zijn in het ontwerpen en bouwen van hoogwaardige houten buitenruimtes. Ontdek hun expertise, bekijk eerdere projecten en maak een weloverwogen keuze voor uw terrasbouwer.

Heeft u al eens aan een mooie houten brug, buitenparket, een prachtige houten omheining, een knus tuinhuis of exclusieve houten buitenmeubels gedacht? Ook dat kan Buitenschrijnwerk voor u regelen!  

Kosten van het aanleggen van een houten terras of dakterras

Een realistisch budget is essentieel bij het plannen van uw terrasproject. We verschaffen inzicht in de kosten die komen kijken bij het aanleggen van houten terrassen en dakterrassen in Eindhoven. Leer meer over de variabelen die van invloed zijn op de totale kosten, zodat u goed geïnformeerd bent bij het opstellen van uw budget.

Met deze informatie bent u klaar om uw droom van een prachtig houten terras of dakterras in Eindhoven werkelijkheid te laten worden. Neem de tijd om uw opties te verkennen, kies zorgvuldig uw aannemer en geniet binnenkort van een nieuwe buitenruimte die perfect aansluit bij uw levensstijl.

Vraag een offerte voor uw nieuwe houten terras of dakterras aan

Veel gestelde vragen over houten terrassen

Hoe maak ik houten terrassen schoon?

Door uw houten terrasplanken regelmatig schoon te maken voorkomt u dat vuil en aanslag het hout kunnen beschadigen. U kunt het beste groene zeep gebruiken, dit is een natuurlijk schoonmiddel dat mild voor het hout en effectief tegen vuil is. Laat hiervoor een halve kop groene zeep in een emmer met 5 liter warm water oplossen. Verdeel dit zeepmengsel over uw houten terras en laat het een paar minuten intrekken. Verwijder hardnekkig vuil met een zachte borstel of bezem. Spoel het terras daarna met zuiver water weer schoon. Let op: gebruik geen hogedrukreiniger. Dit beschadigt het hout van uw terras.

Hoe kan ik groene aanslag op een houten terras voorkomen?

Groene aanslag ontstaat doordat algen en mossen zich aan het terras gaan hechten. Dit is een veelvoorkomend probleem dat er niet alleen voor zorgt dat uw houten terras een lelijke uitstraling krijgt, de groene aanslag maakt uw terras ook glad. Om de groene aanslag op uw houten terras te voorkomen is het noodzakelijk dat u uw terras schoon en droog houdt. Dat betekent dat u regelmatig met een bezem bladeren en vuil van uw terras moet vegen en dat u niet over het terras kunt lopen als de planken na een regenbui nat zijn geworden. Restjes frisdrank, wijn of fruitsap trekken algen en mos aan. Dus als u iets morst, moet u dit met warm water en borstel zo snel mogelijk verwijderen. Spoel het met zuiver water na en laat deze plek goed drogen voor u er overheen loopt.

Hoe kan ik mijn houten terras het beste behandelen?

Een houten terras zorgt voor een prachtige en natuurlijke uitstraling van uw achtertuin. Als u echter helemaal niets aan uw terras doet, zal deze door vuil en groene aanslag snel lelijk worden. Bovendien wordt een vuil terras ook erg glad, waardoor u er op kunt uitglijden. Met de volgende tips zorgt u voor een mooi en veilig terras met een lange levensduur:    

 • Verwijder regelmatig bladeren en vuil met een bezem van uw terras;
 • Maak uw terras twee keer per jaar met een sopje van groene zeep goed schoon;
 • Laat uw terras na het schoonmaken of een regenbui altijd goed drogen voordat u er overheen loopt.

Is een houten terras glad?

Groene aanslag door mos en algen kan ervoor zorgen dat uw terras glad wordt. Veeg regelmatig met een zachte bezem de bladeren en vuil van de planken en loop alleen over uw terras als het volledig droog is.

Wat zijn de nadelen van een houten terras?

Behalve de vele voordelen heeft een houten terras ook nadelen. Als u namelijk voor een terras van zachthout of inferieur hardhout heeft gekozen, gaan de planken onherroepelijk uitzetten, krimpen en hol, bol of scheef trekken. Daarnaast heeft een houten terras ook regelmatig  onderhoud nodig. Als u dat verzaakt, kan er groene aanslag op de planken gaan hechten of kunnen er vlekken of verkleuringen ontstaan. Twijfelt u of een houten terras voor u een goede keuze is? Buitenschrijnwerk adviseert u graag over de mogelijkheden zodat u niet met deze nadelen te maken zult krijgen.

Welk hout is geschikt voor een terras?

Terrashout is er in alle mogelijke soorten en maten. Als u lang van uw houten terras wilt kunt genieten, dan laat u de terrasplanken in een willekeurige bouwmarkt links liggen en kiest u voor een hoogwaardige hardhoutsoort. De houtsoorten die Buitenschrijnwerk gebruikt zijn foutloos eerste klas hardhout dat tevens in alle gevallen volledig kwartiers is gezaagd. Het is dus geen dosse hout zoals u bij veel van onze concullega’s zult treffen, dit is hout dat op relatief korte termijn zal gaan scheuren en splijten. 

Wat is het beste hout voor een terras?

Als u een houtsoort voor uw terras gaat kiezen is belangrijk om te beseffen dat goedkoop heel makkelijk duurkoop kan zijn. Zo is hardhout de beste optie omdat dit erg sterk en duurzaam is, maar dit hout is ook vrij prijzig. Om die reden wordt er vaak voor zachthout gekozen, want dit is een meer betaalbare optie. Hierbij wordt alleen niet altijd gerealiseerd dat zachthout minder duurzaam is en dus minder lang meegaat. Buitenschrijnwerk raadt de volgende houtsoorten voor een gedegen terras aan: Afrormosia, Afzelia, Iroko, Padoek, Ipe, Natuurgekapt teak. De houtsoorten die wij gebruiken zijn te allen tijde kwartiers gezaagd en natuurlijk gedroogd bij een maximale relatieve luchtvochtigheid van 16%. Dit maakt ons hout ontzettend stabiel en dat is dan ook de reden waarom Buitenschrijnwerk 25 jaar garantie op afgeleverde houten terrassen geeft.

Waar kan ik een houten terras kopen?

In principe kunt u bij zo’n beetje elke bouwmarkt planken voor een houten terras kopen. Er zijn hier vaak zelfs volledige bouwpakketten verkrijgbaar. U moet zich alleen wel beseffen dat deze planken van een inferieure houtsoort zijn. De kans is ontzettend groot dat u met een terras van hout dat u bij een bouwmarkt heeft gehaald al binnen een jaar spijt krijgt omdat het niet mooi meer is. De planken vertonen scheuren, ze trekken krom of gaan splinteren. U kunt het beste een houten terras bij een professionele aannemer kopen. Het terras wordt dan precies volgens uw wensen ontworpen, er wordt een goede houtsoort gebruikt en het wordt op een gedegen manier gemonteerd zodat u jarenlang van uw terras kunt genieten.

Wat kost een hardhouten terras per m2?

De prijzen voor een hardhouten terras lopen erg uiteen en zijn vooral afhankelijk van de houtsoort die u kiest. Padoek is bijvoorbeeld het goedkoopste hardhout waar we mee werken, maar afrormosia of teak is een stuk duurder. Neem gerust contact met ons op om u te laten informeren over de mogelijkheden en bijbehorende kosten.

Welke onderregels horen er onder een houten terras?

Onderregels zijn een essentieel onderdeel van een houten terras, dit zijn de balken waar de terrasplanken op worden bevestigd. Als u te weinig onderregels gebruikt en hierdoor de afstand tussen deze regels te groot wordt, is uw houten terras niet stabiel. Doorgaans wordt er voor onderregels de kopmaat van 45 x 70 mm gebruikt. Mocht het nu zijn dat het terras veel gewicht moet gaan dragen, dan is het beter om een kopmaat van 50 x 100 mm aan te houden.

Pin It

Copyright © 2023 Buitenschrijnwerk.eu | Alle Rechten Voorbehouden