Skip to main content
HIGH-END CRAFTSMANSHIP

Factoren om in overweging te nemen bij de installatie van houten (dak)terrassen in België

Overwegingen bij de installatie van houten (dak)terrassen in België

Het toevoegen van een houten terras of dakterras aan uw woning in België kan een verrijkende ervaring zijn, maar het vereist wel zorgvuldige planning en overweging. Hieronder bespreken we enkele essentiële factoren die u in gedachten moet houden voordat u deze mooie toevoeging aan uw huis laat plaatsen. Op onze Homepagina leest u meer over onze bijzonder hoogwaardige en prachtig afgewerkte houten designproducten voor realistische prijzen.   (Om de privacy van onze klanten te waarborgen kunt u ons contacteren voor referenties.)

Aandachtspunten wanneer u een nieuw houten terras of dakterras wilt laten plaatsen

Het laten aanleggen van een houten terras begint met gedegen planning en overwegingen. Houdt rekening met de volgende aandachtspunten:

Klimatologische overwegingen: België staat bekend om zijn diverse klimaat, met zowel milde zomers als vochtige winters. Kies houtsoorten die bestand zijn tegen deze wisselende weersomstandigheden en overweeg het gebruik van duurzame materialen en afwerkingen.

Onderhoudsvereisten: Elk type hout heeft zijn eigen onderhoudsbehoeften. Overweeg de tijd en moeite die u bereid bent te investeren in het onderhouden van uw houten terras of dakterras. Sommige houtsoorten vereisen regelmatige behandelingen om hun kwaliteit te behouden.

Bouwvergunningen: Controleer de lokale bouwvoorschriften en zorg ervoor dat u alle benodigde vergunningen verkrijgt voordat u begint met de installatie. Dit voorkomt mogelijke problemen en verzekert dat uw project in overeenstemming is met de wet.

Kunt u wat extra advies gebruiken? Neem dan gerust contact met ons op.

Overwegingen bij de installatie van houten (dak)terrassen in België

Inspirerende voorbeelden van houten terrassen en dakterrassen

Om uw creatieve sappen te laten stromen, bekijken we enkele inspirerende voorbeelden van prachtig ontworpen houten terrassen en dakterrassen. Van minimalistische ontwerpen tot weelderige groene ruimtes, er zijn talloze manieren om uw buitenruimte uniek en aantrekkelijk te maken.

 • Natuurlijk geïntegreerd: Een terras dat naadloos opgaat in de omringende natuur, met houten vloeren die harmoniëren met de omliggende tuin. Strategisch geplaatste plantenbakken en groenblijvende planten zorgen voor een organische uitstraling, waardoor het terras een verlengstuk van de natuurlijke omgeving wordt.
 • Modern minimalisme: Een strak en eigentijds houten dakterras met minimalistisch meubilair en een focus op eenvoud. Het gebruik van lichte houttinten in combinatie met moderne lijnen creëert een stijlvolle buitenruimte met een rustgevende sfeer.
 • Uitnodigende lounge: Een houten terras dat is omgetoverd tot een gastvrije lounge met comfortabele banken, zachte kussens en warme verlichting. De toevoeging van een buitenhaard en subtiele decoratieve elementen zorgt voor een gezellige ambiance, ideaal voor ontspannen avonden met vrienden en familie.
 • Stedelijke oase: Een dakterras in een stedelijke omgeving, waar houten accenten en strakke lijnen worden gecombineerd met moderne plantenbakken en kunstzinnige verlichting. Deze creatieve mix van natuurlijke elementen en stedelijke flair geeft een eigentijdse uitstraling aan de buitenruimte.
 • Verhoogd perspectief: Een houten dakterras dat op verschillende niveaus is gebouwd, waardoor een visueel boeiend ontwerp ontstaat. Met trapsgewijs geplaatste houten platforms wordt de ruimte optimaal benut en ontstaan er interessante hoogteverschillen, wat een uniek en dynamisch karakter aan het terras geeft.

Uw terras wordt niet alleen mooier, maar ook schaduwrijker met een houten pergola!

Aannemers van houten terrassen of dakterrassen in België

Het vinden van de juiste aannemer voor uw houten terras of dakterras in België is essentieel voor een succesvol project. Een uitgebreide online zoektocht en het raadplegen van referenties kunnen u helpen bij het identificeren van betrouwbare professionals. Bekijk hun portfolio's om een idee te krijgen van hun vakmanschap en stijl. Daarnaast is het belangrijk om met potentiële aannemers te communiceren en hen vragen te stellen over hun ervaring, planning en kostenramingen.

Een andere waardevolle bron is het raadplegen van online beoordelingen en getuigenissen van eerdere klanten. Deze feedback biedt inzicht in de tevredenheid van klanten en kan u helpen bij het nemen van een weloverwogen beslissing. Zorg ervoor dat de gekozen aannemer voldoet aan alle vereiste vergunningen en verzekeringen om mogelijke complicaties tijdens en na de installatie te voorkomen.

Het nauwkeurig selecteren van een ervaren aannemer vergroot de kans op een succesvolle en probleemloze realisatie van uw houten terras of dakterras, waardoor u jarenlang kunt genieten van een prachtige buitenruimte.

Heeft u al eens aan een mooie houten brug, buitenparket, een prachtige houten omheining, een knus tuinhuis of exclusieve houten buitenmeubels gedacht? Ook dat kan Buitenschrijnwerk voor u regelen!  

Kosten van het aanleggen van een houten terras of dakterras

Voordat u begint met de installatie, is het cruciaal om de kosten van uw houten terras of dakterras in overweging te nemen. Factoren zoals materiaalkeuze, grootte van het project en eventuele extra functies spelen een rol bij het bepalen van het budget. Vraag offertes aan bij verschillende aannemers om realistische schattingen te verkrijgen.

In conclusie, het installeren van een houten terras of dakterras in België kan een waardevolle investering zijn voor uw huis. Door rekening te houden met bovenstaande factoren, kunt u ervoor zorgen dat uw buitenruimte niet alleen esthetisch aantrekkelijk is, maar ook duurzaam en functioneel.

Vraag een offerte voor uw nieuwe houten terras of dakterras aan

Veel gestelde vragen over houten terrassen

Hoe maak ik houten terrassen schoon?

Het is belangrijk om te weten dat u geen hogedrukreiniger op uw terras mag gebruiken omdat dit het hout beschadigd. U kunt beter een sopje van groene zeep gebruiken. Verdeel dit over de planken en laat het even intrekken. Spoel het daarna met zuiver water weer schoon.

Hoe kan ik groene aanslag op een houten terras voorkomen?

Het is belangrijk om uw houten terras regelmatig met een sopje van groene zeep te onderhouden. Daarnaast moet u er op letten dat u het terras alleen gebruikt als deze volledig droog is. Gemorste wijn of zoete drankjes moeten ook direct verwijderd worden.

Hoe kan ik mijn houten terrassen het beste behandelen?

 • Verwijder regelmatig bladeren en vuil met een bezem van uw terras;
 • Maak uw terras twee keer per jaar met een sopje van groene zeep goed schoon;
 • Verwijder gemorste wijn of zoete drankje direct met warm water en een zachte borstel;
 • Laat uw terras na het schoonmaken of een regenbui altijd goed drogen voordat u er overheen loopt.

Is een houten terras glad?

Gevallen bladeren en restjes van zoete drankjes zijn een ideale voedingsbodem voor groene aanslag. Zorg er dus voor dat zowel die bladeren als die restjes zo snel mogelijk verwijderd worden.

Wat zijn de nadelen van een houten terras?

Bij een houten terras zult u regelmatig gevallen bladeren en ander vuil van de planken moeten vegen. Ook is het nodig om het terras twee keer per jaar met een sopje van groene zeep te reinigen.

Welk hout is geschikt voor een terras?

Terrashout is er in alle mogelijke soorten en maten. Als u lang van uw houten terras wilt kunt genieten, dan laat u de terrasplanken in een willekeurige bouwmarkt links liggen en kiest u voor een hoogwaardige hardhoutsoort. De houtsoorten die Buitenschrijnwerk gebruikt zijn foutloos eerste klas hardhout dat tevens in alle gevallen volledig kwartiers is gezaagd. Het is dus geen dosse hout zoals u bij veel van onze concullega’s zult treffen, dit is hout dat op relatief korte termijn zal gaan scheuren en splijten. 

Wat is het beste hout voor een terras?

Hardhout is de beste optie omdat dit erg sterk en duurzaam is. Buitenschrijnwerk raadt de volgende houtsoorten voor een gedegen terras aan:

 • Afrormosia;
 • Afzelia;
 • Iroko;
 • Padoek;
 • Ipe;
 • Natuurgekapt teak.

Waar kan ik een houten terras kopen?

U kunt het beste een houten terras bij een professionele aannemer kopen. Het terras wordt dan precies volgens uw wensen ontworpen, er wordt een goede houtsoort gebruikt en het wordt op een gedegen manier gemonteerd zodat u jarenlang van uw terras kunt genieten.

Wat kost een hardhouten terras per m2?

De prijzen voor een hardhouten terras lopen erg uiteen en zijn vooral afhankelijk van de houtsoort die u kiest. Neem gerust contact met ons op om u te laten informeren over de mogelijkheden en bijbehorende kosten.

Welke onderregels horen er onder een houten terras?

Onderregels zijn een essentieel onderdeel van een houten terras, dit zijn de balken waar de terrasplanken op worden bevestigd. Als u te weinig onderregels gebruikt en hierdoor de afstand tussen deze regels te groot wordt, is uw houten terras niet stabiel. Doorgaans wordt er voor onderregels de kopmaat van 45 x 70 mm gebruikt. Mocht het nu zijn dat het terras veel gewicht moet gaan dragen, dan is het beter om een kopmaat van 50 x 100 mm aan te houden.

Pin It

Copyright © 2023 Buitenschrijnwerk.eu | Alle Rechten Voorbehouden