Skip to main content
HIGH-END CRAFTSMANSHIP

Essentiële overwegingen als u houten (dak)terrassen in Vlaams-Brabant laat bouwen

Overwegingen als u houten (dak)terrassen in Vlaams-Brabant laat bouwen

Houten terrassen en dakterrassen zijn populaire keuzes voor woningverbetering in Vlaams-Brabant. Ze bieden niet alleen extra leefruimte buitenshuis, maar voegen ook een natuurlijke, warme uitstraling toe aan uw huis. Als u overweegt om een nieuw houten terras of dakterras te laten plaatsen in deze prachtige provincie, zijn er enkele belangrijke overwegingen waarmee u rekening moet houden. In dit artikel gaan we dieper in op deze punten en bieden we u ook inspiratie en informatie over het selecteren van aannemers en het inschatten van de kosten. Op onze Homepagina leest u meer over onze bijzonder hoogwaardige en prachtig afgewerkte houten designproducten voor realistische prijzen.   (Om de privacy van onze klanten te waarborgen kunt u ons contacteren voor referenties.)  

Aandachtspunten wanneer u een nieuw houten terras of dakterras wilt laten plaatsen

Voordat u begint met de bouw van uw houten terras of dakterras, is het cruciaal om enkele essentiële overwegingen in gedachten te houden:

 • Bouwvergunning en regelgeving: Controleer de lokale bouwvoorschriften en zorg ervoor dat u de benodigde vergunningen heeft voordat u aan de bouw begint.
 • Materiaalkeuze: Kies duurzaam hout dat geschikt is voor het Belgische klimaat. Hardhoutsoorten zoals afzelia, ipé en teak zijn goede opties vanwege hun weerbestendigheid.
 • Onderhoud: Houten terrassen vereisen regelmatig onderhoud, zoals schuren, lakken en afdichten, om ze in goede staat te houden.
 • Locatie en oriëntatie: Denk na over de ideale locatie en oriëntatie van uw terras voor optimale blootstelling aan de zon en een prachtig uitzicht.
 • Afwatering: Zorg voor een goede afwatering om waterophoping en schade aan het hout te voorkomen.

Kunt u wat extra advies gebruiken? Neem dan gerust contact met ons op.

Inspirerende voorbeelden van houten terrassen en dakterrassen

Laat u inspireren door enkele geweldige houten terrasontwerpen in Vlaams-Brabant. Van gezellige achtertuinterrassen tot adembenemende dakterrassen met panoramisch uitzicht, er zijn talloze mogelijkheden om uw buitenruimte te transformeren.

 • Rustiek achtertuinparadijs: Creëer een ontspannen sfeer met een rustiek houten terras, omringd door groene planten en comfortabele tuinmeubelen.
 • Stadsdakterras met flair: Benut de beperkte ruimte op een stadsdak met een slim ontworpen houten dakterras, voorzien van trendy meubels en decoratieve elementen.
 • Landelijke charme: Voeg een vleugje landelijke charme toe aan uw huis met een houten terras dat naadloos overgaat in uw tuin, compleet met een picknicktafel en bloembedden.

Aannemers van houten terrassen of dakterrassen in Vlaams-Brabant

Het vinden van de juiste aannemer is van vitaal belang voor het succes van uw houten terras- of dakterrasproject in Vlaams-Brabant. Bij het selecteren van een aannemer is het verstandig om verschillende offertes te vergelijken en referenties te raadplegen. Vraag potentiële aannemers naar hun ervaring met vergelijkbare projecten en bekijk hun eerdere werk om een idee te krijgen van hun vakmanschap en stijl. Daarnaast is het belangrijk om te controleren of de aannemer de benodigde licenties en verzekeringen heeft. Door zorgvuldig te kiezen, kunt u er zeker van zijn dat uw houten terras of dakterrasproject in bekwame handen is en dat u kunt genieten van een duurzaam en prachtig resultaat.

Heeft u al eens aan een mooie houten brug, buitenparket, een prachtige houten omheining of exclusieve houten buitenmeubels gedacht? Ook dat kan Buitenschrijnwerk voor u regelen!  

Kosten van het aanleggen van een houten terras of dakterras

De kosten voor het bouwen van een houten terras of dakterras variëren sterk, afhankelijk van factoren zoals materiaalkeuze, grootte van het project en de complexiteit van het ontwerp. Het is raadzaam om offertes van verschillende aannemers op te vragen om een goed beeld te krijgen van de kosten voordat u aan uw project begint. Zorg ervoor dat u een realistisch budget opstelt dat rekening houdt met alle aspecten van het project, inclusief materiaal, arbeid en eventuele extra's zoals verlichting en balustrades.

Vraag een offerte voor uw nieuwe houten terras of dakterras aan

Veel gestelde vragen over houten terrassen

Hoe maak ik houten terrassen schoon?

Gebruik een halve kop groene zeep op 5 liter warm water en maak uw terras met dit zeepmengsel schoon.

Hoe kan ik groene aanslag op een houten terras voorkomen?

Om de groene aanslag op uw houten terras te voorkomen is het noodzakelijk dat u uw terras schoon en droog houdt.

Hoe kan ik mijn houten terrassen het beste behandelen?

Als u helemaal niets aan uw terras doet, zal deze door vuil en groene aanslag snel lelijk worden. Bovendien wordt een vuil terras ook erg glad, waardoor u er op kunt uitglijden. Met de volgende tips zorgt u voor een mooi en veilig terras met een lange levensduur:

 • Verwijder regelmatig bladeren en vuil met een bezem van uw terras;
 • Maak uw terras twee keer per jaar met een sopje van groene zeep goed schoon;
 • Laat uw terras na het schoonmaken of een regenbui altijd goed drogen voordat u er overheen loopt.

Is een houten terras glad?

Gevallen bladeren en restjes van wijn, fruitsap en frisdrank kunnen voor groene aanslag op de planken zorgen. U voorkomt dit door die restjes direct met warm water te verwijderen en regelmatig de bladeren van uw terras te vegen.

Wat zijn de nadelen van een houten terras?

Niets is zo jammer als een prachtig houten terras van hoogwaardig hardhout dat door restjes frisdrank of wijn is verkleurd. Als er een drankje wordt gemorst, kunt u dit het beste direct met warm water en een borstel verwijderen.

Welk hout is geschikt voor een terras?

Het beste hout voor een terras is hoogwaardig hardhout dat kwartiers is gezaagd. De planken van iedere andere houtsoort zullen al snel gaan scheuren en trekken.

Wat is het beste hout voor een terras?

Buitenschrijnwerk raadt de volgende houtsoorten voor een gedegen terras aan: Afrormosia, Afzelia, Iroko, Padoek, Ipe, Natuurgekapt teak. De houtsoorten die wij gebruiken zijn te allen tijde kwartiers gezaagd en natuurlijk gedroogd bij een maximale relatieve luchtvochtigheid van 16%.

Waar kan ik een houten terras kopen?

In principe kunt u bij zo’n beetje elke bouwmarkt planken voor een houten terras kopen. Er zijn hier vaak zelfs volledige bouwpakketten verkrijgbaar. U moet zich alleen wel beseffen dat deze planken van een inferieure houtsoort zijn. De kans is ontzettend groot dat u met een terras van hout dat u bij een bouwmarkt heeft gehaald al binnen een jaar spijt krijgt omdat het niet mooi meer is. De planken vertonen scheuren, ze trekken krom of gaan splinteren. U kunt het beste een houten terras bij een professionele aannemer kopen. Het terras wordt dan precies volgens uw wensen ontworpen, er wordt een goede houtsoort gebruikt en het wordt op een gedegen manier gemonteerd zodat u jarenlang van uw terras kunt genieten.

Wat kost een hardhouten terras per m2?

De prijzen zijn afhankelijk van de houtsoort die u kiest. Padoek is bijvoorbeeld het goedkoopste hardhout waar we mee werken, maar afrormosia of teak is een stuk duurder. Neem gerust contact met ons op om u te laten informeren over de kosten van deze houtsoorten.

Welke onderregels horen er onder een houten terras?

Onderregels zijn een essentieel onderdeel van een houten terras, dit zijn de balken waar de terrasplanken op worden bevestigd. Doorgaans wordt er voor onderregels de kopmaat van 45 x 70 mm gebruikt. Mocht het nu zijn dat het terras veel gewicht moet gaan dragen, dan is het beter om een kopmaat van 50 x 100 mm aan te houden.

Pin It

Copyright © 2023 Buitenschrijnwerk.eu | Alle Rechten Voorbehouden