Skip to main content
HIGH-END CRAFTSMANSHIP

Wat u moet weten bij het laten installeren van houten terrassen en dakterrassen in Oisterwijk

Wat u moet weten bij het laten installeren van houten terrassen en dakterrassen in Oisterwijk

Het plaatsen van een houten terras of dakterras kan een prachtige toevoeging zijn aan uw woning in Oisterwijk. Het biedt niet alleen extra leefruimte, maar ook een stijlvolle plek om te ontspannen en te genieten van het buitenleven. Voordat u aan dit project begint, zijn er echter enkele belangrijke zaken om te overwegen. In dit artikel bespreken we de aandachtspunten, inspirerende voorbeelden, het kiezen van een geschikte aannemer en de kosten die gepaard gaan met het aanleggen van een houten terras of dakterras. Op onze Homepagina leest u meer over onze bijzonder hoogwaardige en prachtig afgewerkte houten designproducten voor realistische prijzen.   (Om de privacy van onze klanten te waarborgen kunt u ons contacteren voor referenties.)  

Aandachtspunten wanneer u een nieuw houten terras of dakterras wilt laten plaatsen

Bij het plannen van een houten terras of dakterras zijn er verschillende factoren waarmee u rekening moet houden om ervoor te zorgen dat het project succesvol verloopt:

 • Vergunningen en regelgeving: Controleer altijd bij de gemeente Oisterwijk of u een vergunning nodig heeft voor de aanleg van uw terras of dakterras. Sommige gebieden hebben specifieke bouwvoorschriften die u moet volgen.
 • Constructie en draagkracht: Zorg ervoor dat de constructie van uw terras of dakterras stevig en veilig is. Voor een dakterras is het essentieel om de draagkracht van het dak te laten controleren door een professionele aannemer of constructeur.
 • Materiaalkeuze: Kies voor houtsoorten die duurzaam en bestand zijn tegen verschillende weersomstandigheden, zoals hardhout (bijvoorbeeld teak of ipé) of geïmpregneerd hout. Deze materialen gaan langer mee en vereisen minder onderhoud.
 • Ontwerp en indeling: Denk na over de indeling en het ontwerp van uw terras. Overweeg zaken als zitgedeeltes, looppaden, plantenbakken en verlichting om een functionele en esthetische ruimte te creëren.
 • Onderhoud: Houten terrassen en dakterrassen vereisen regelmatig onderhoud om hun schoonheid en duurzaamheid te behouden. Behandel het hout periodiek met geschikte oliën of coatings om verwering en slijtage te voorkomen.

Kunt u wat extra advies gebruiken? Neem dan gerust contact met ons op.

Wat u moet weten bij het laten installeren van houten terrassen en dakterrassen in Oisterwijk

Inspirerende voorbeelden van houten terrassen en dakterrassen

Hier zijn enkele inspirerende ideeën om u op weg te helpen bij het ontwerpen van uw houten terras of dakterras:

 • Modern en minimalistisch: Een strak ontwerp met rechte lijnen, ingebouwde zitbanken en moderne meubels kan een stijlvolle en eigentijdse uitstraling geven aan uw terras.
 • Natuurlijke oase: Creëer een groene oase met veel planten, klimplanten en houten pergola’s. Voeg comfortabele zitplaatsen toe om een ontspannen en natuurlijke sfeer te creëren.
 • Landelijke charme: Gebruik rustieke houten planken, vintage meubels en decoratieve elementen zoals lantaarns en kussens om een knusse en charmante ruimte te creëren.
 • Stadsdakterras: Voor stedelijke omgevingen kunt u kiezen voor een compact en functioneel ontwerp met opklapbare meubels, verticale tuinen en slimme opbergoplossingen.

Uw terras of dakterras wordt niet alleen mooier, maar ook schaduwrijker met een houten pergola!

Aannemers van houten terrassen of dakterrassen in Oisterwijk

Het kiezen van de juiste aannemer is cruciaal voor het succes van uw project. Zoek naar aannemers in Oisterwijk die gespecialiseerd zijn in het aanleggen van houten terrassen en dakterrassen en die een goede reputatie hebben op het gebied van vakmanschap en klanttevredenheid. Controleer referenties, lees reviews en vraag om voorbeelden van eerder werk om ervoor te zorgen dat u met een betrouwbare en ervaren professional samenwerkt. Het is ook verstandig om meerdere offertes aan te vragen om een goed beeld te krijgen van de kosten en diensten die verschillende aannemers aanbieden.

Bij het selecteren van een aannemer is het ook belangrijk om te letten op de certificeringen en kwalificaties die zij bezitten. Een gecertificeerde aannemer kan u meer zekerheid bieden over de kwaliteit en veiligheid van hun werk. Vraag ook naar de garanties die zij bieden op het uitgevoerde werk en de gebruikte materialen. Dit kan u beschermen tegen eventuele defecten of problemen die na de installatie kunnen optreden.

Daarnaast is het nuttig om een aannemer te kiezen die goed communiceert en bereid is om uw wensen en ideeën mee te nemen in het ontwerp en de uitvoering van het project. Een aannemer die actief met u meedenkt en openstaat voor feedback, kan ervoor zorgen dat het eindresultaat volledig aansluit bij uw verwachtingen en behoeften. Het opstellen van een gedetailleerd contract waarin alle afspraken duidelijk zijn vastgelegd, kan helpen om misverstanden te voorkomen en een soepele samenwerking te waarborgen.

Heeft u al eens aan een mooie houten brug, buitenparket, een prachtige houten omheining, een knus tuinhuis of exclusieve houten buitenmeubels gedacht? Ook dat kan Buitenschrijnwerk voor u regelen!  

Kosten van het aanleggen van een houten terras of dakterras

De kosten voor het aanleggen van een houten terras of dakterras kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren:

 • Materiaalkeuze: Hardhout is doorgaans duurder dan zachthout of geïmpregneerd hout, maar het gaat ook langer mee en vereist minder onderhoud.
 • Grootte en ontwerp: Hoe groter en complexer het ontwerp, hoe hoger de kosten. Speciale kenmerken zoals ingebouwde zitplaatsen, verlichting en plantenbakken kunnen de prijs verhogen.
 • Arbeidskosten: De kosten voor het inhuren van een professionele aannemer variëren, maar het is belangrijk om te investeren in ervaren vakmensen om de kwaliteit en veiligheid van uw project te waarborgen.
 • Vergunningen en extra’s: Vergeet niet de kosten voor eventuele vergunningen, architecten of ingenieurs die nodig zijn voor de goedkeuring en uitvoering van uw project.

Met de juiste planning, ontwerp en professionele hulp kunt u een prachtig houten terras of dakterras creëren dat niet alleen uw leefruimte vergroot, maar ook de waarde van uw woning in Oisterwijk verhoogt.

Vraag een offerte voor uw nieuwe houten terras of dakterras aan

Veel gestelde vragen over houten terrassen

Hoe maak ik houten terrassen schoon?

Door uw houten terrasplanken regelmatig schoon te maken voorkomt u dat vuil en aanslag het hout kunnen beschadigen. U kunt het beste groene zeep gebruiken, dit is een natuurlijk schoonmiddel dat mild voor het hout en effectief tegen vuil is. Laat hiervoor een halve kop groene zeep in een emmer met 5 liter warm water oplossen. Verdeel dit zeepmengsel over uw houten terras en laat het een paar minuten intrekken. Verwijder hardnekkig vuil met een zachte borstel of bezem. Spoel het terras daarna met zuiver water weer schoon. Let op: gebruik geen hogedrukreiniger. Dit beschadigt het hout van uw terras.

Hoe kan ik groene aanslag op een houten terras voorkomen?

Groene aanslag ontstaat doordat algen en mossen zich aan het terras gaan hechten. Dit is een veelvoorkomend probleem dat er niet alleen voor zorgt dat uw houten terras een lelijke uitstraling krijgt, de groene aanslag maakt uw terras ook glad. Om de groene aanslag op uw houten terras te voorkomen is het noodzakelijk dat u uw terras schoon en droog houdt. Dat betekent dat u regelmatig met een bezem bladeren en vuil van uw terras moet vegen en dat u niet over het terras kunt lopen als de planken na een regenbui nat zijn geworden. Restjes frisdrank, wijn of fruitsap trekken algen en mos aan. Dus als u iets morst, moet u dit met warm water en borstel zo snel mogelijk verwijderen. Spoel het met zuiver water na en laat deze plek goed drogen voor u er overheen loopt.

Hoe kan ik mijn houten terras het beste behandelen?

Een houten terras zorgt voor een prachtige en natuurlijke uitstraling van uw achtertuin. Als u echter helemaal niets aan uw terras doet, zal deze door vuil en groene aanslag snel lelijk worden. Bovendien wordt een vuil terras ook erg glad, waardoor u er op kunt uitglijden. Met de volgende tips zorgt u voor een mooi en veilig terras met een lange levensduur:    

 • Verwijder regelmatig bladeren en vuil met een bezem van uw terras;
 • Maak uw terras twee keer per jaar met een sopje van groene zeep goed schoon;
 • Laat uw terras na het schoonmaken of een regenbui altijd goed drogen voordat u er overheen loopt.

Is een houten terras glad?

Groene aanslag door mos en algen kan ervoor zorgen dat uw terras glad wordt. Veeg regelmatig met een zachte bezem de bladeren en vuil van de planken en loop alleen over uw terras als het volledig droog is.

Wat zijn de nadelen van een houten terras?

Behalve de vele voordelen heeft een houten terras ook nadelen. Als u namelijk voor een terras van zachthout of inferieur hardhout heeft gekozen, gaan de planken onherroepelijk uitzetten, krimpen en hol, bol of scheef trekken. Daarnaast heeft een houten terras ook regelmatig  onderhoud nodig. Als u dat verzaakt, kan er groene aanslag op de planken gaan hechten of kunnen er vlekken of verkleuringen ontstaan. Twijfelt u of een houten terras voor u een goede keuze is? Buitenschrijnwerk adviseert u graag over de mogelijkheden zodat u niet met deze nadelen te maken zult krijgen.

Welk hout is geschikt voor een terras?

Terrashout is er in alle mogelijke soorten en maten. Als u lang van uw houten terras wilt kunt genieten, dan laat u de terrasplanken in een willekeurige bouwmarkt links liggen en kiest u voor een hoogwaardige hardhoutsoort. De houtsoorten die Buitenschrijnwerk gebruikt zijn foutloos eerste klas hardhout dat tevens in alle gevallen volledig kwartiers is gezaagd. Het is dus geen dosse hout zoals u bij veel van onze concullega’s zult treffen, dit is hout dat op relatief korte termijn zal gaan scheuren en splijten. 

Wat is het beste hout voor een terras?

Als u een houtsoort voor uw terras gaat kiezen is belangrijk om te beseffen dat goedkoop heel makkelijk duurkoop kan zijn. Zo is hardhout de beste optie omdat dit erg sterk en duurzaam is, maar dit hout is ook vrij prijzig. Om die reden wordt er vaak voor zachthout gekozen, want dit is een meer betaalbare optie. Hierbij wordt alleen niet altijd gerealiseerd dat zachthout minder duurzaam is en dus minder lang meegaat. Buitenschrijnwerk raadt de volgende houtsoorten voor een gedegen terras aan: Afrormosia, Afzelia, Iroko, Padoek, Ipe, Natuurgekapt teak. De houtsoorten die wij gebruiken zijn te allen tijde kwartiers gezaagd en natuurlijk gedroogd bij een maximale relatieve luchtvochtigheid van 16%. Dit maakt ons hout ontzettend stabiel en dat is dan ook de reden waarom Buitenschrijnwerk 25 jaar garantie op afgeleverde houten terrassen geeft.

Waar kan ik een houten terras kopen?

In principe kunt u bij zo’n beetje elke bouwmarkt planken voor een houten terras kopen. Er zijn hier vaak zelfs volledige bouwpakketten verkrijgbaar. U moet zich alleen wel beseffen dat deze planken van een inferieure houtsoort zijn. De kans is ontzettend groot dat u met een terras van hout dat u bij een bouwmarkt heeft gehaald al binnen een jaar spijt krijgt omdat het niet mooi meer is. De planken vertonen scheuren, ze trekken krom of gaan splinteren. U kunt het beste een houten terras bij een professionele aannemer kopen. Het terras wordt dan precies volgens uw wensen ontworpen, er wordt een goede houtsoort gebruikt en het wordt op een gedegen manier gemonteerd zodat u jarenlang van uw terras kunt genieten.

Wat kost een hardhouten terras per m2?

De prijzen voor een hardhouten terras lopen erg uiteen en zijn vooral afhankelijk van de houtsoort die u kiest. Padoek is bijvoorbeeld het goedkoopste hardhout waar we mee werken, maar afrormosia of teak is een stuk duurder. Neem gerust contact met ons op om u te laten informeren over de mogelijkheden en bijbehorende kosten.

Welke onderregels horen er onder een houten terras?

Onderregels zijn een essentieel onderdeel van een houten terras, dit zijn de balken waar de terrasplanken op worden bevestigd. Als u te weinig onderregels gebruikt en hierdoor de afstand tussen deze regels te groot wordt, is uw houten terras niet stabiel. Doorgaans wordt er voor onderregels de kopmaat van 45 x 70 mm gebruikt. Mocht het nu zijn dat het terras veel gewicht moet gaan dragen, dan is het beter om een kopmaat van 50 x 100 mm aan te houden.

Pin It

Copyright © 2023 Buitenschrijnwerk.eu | Alle Rechten Voorbehouden