Skip to main content
HIGH-END CRAFTSMANSHIP

Belangrijke overwegingen bij het laten aanleggen van houten terrassen en dakterrassen in Maastricht

Belangrijke overwegingen bij het laten aanleggen van houten terrassen en dakterrassen in Maastricht

Het aanleggen van een houten terras of dakterras in Maastricht kan uw leefruimte aanzienlijk uitbreiden en een prachtige aanvulling zijn op uw huis. Of u nu een serene buitenruimte wilt creëren om te ontspannen of een functionele ruimte voor entertainment, het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn voordat u begint. In dit artikel bespreken we enkele belangrijke overwegingen bij het laten aanleggen van houten terrassen en dakterrassen in Maastricht. Op onze Homepagina leest u meer over onze bijzonder hoogwaardige en prachtig afgewerkte houten designproducten voor realistische prijzen.   (Om de privacy van onze klanten te waarborgen kunt u ons contacteren voor referenties.)  

Aandachtspunten wanneer u een nieuw houten terras of dakterras wilt laten plaatsen

Bij het plannen van een houten terras of dakterras zijn er diverse factoren waarmee u rekening moet houden:

 • Vergunningen en regelgeving: Voordat u begint, is het essentieel om te controleren of u een vergunning nodig heeft. De regels kunnen variëren afhankelijk van de locatie en de omvang van het project. Informeer bij uw lokale gemeente om te voorkomen dat u later voor verrassingen komt te staan.
 • Materialen: De keuze van het hout is cruciaal voor de duurzaamheid en het uiterlijk van uw terras. Hardhoutsoorten zoals afzelia en afrormosia zijn populair vanwege hun duurzaamheid en weerbestendigheid. Overweeg ook de ecologische impact van uw keuze en kies indien mogelijk voor duurzaam geproduceerd hout.
 • Onderhoud: Houten terrassen vereisen regelmatig onderhoud om ze in goede staat te houden. Dit omvat het schoonmaken, opnieuw oliën of beitsen, en het controleren op schade. Plan uw onderhoudsstrategie voordat u begint, zodat u voorbereid bent op de toekomstige eisen.
 • Veiligheid: Zorg ervoor dat uw terras of dakterras veilig is. Dit betekent het controleren van de structuur op stabiliteit, het installeren van stevige balustrades en het zorgen voor een goede afwatering om uitglijden te voorkomen.
 • Isolatie en ventilatie: Bij het aanleggen van een dakterras is het belangrijk om te letten op de isolatie en ventilatie van de onderliggende ruimte. Goede isolatie voorkomt warmteverlies en waterproblemen, terwijl voldoende ventilatie essentieel is om vochtophoping en schimmelvorming te voorkomen. Zorg ervoor dat deze aspecten zorgvuldig worden geïntegreerd in het ontwerp en de constructie van uw dakterras.

Kunt u wat extra advies gebruiken? Neem dan gerust contact met ons op.

Belangrijke overwegingen bij het laten aanleggen van houten terrassen en dakterrassen in Maastricht

Inspirerende voorbeelden van houten terrassen en dakterrassen

Het is altijd een goed idee om inspiratie op te doen voordat u begint met uw project. Hier zijn enkele ideeën om uw creativiteit te stimuleren:

 • Rustieke charme: Een houten terras met een rustieke uitstraling, compleet met houten meubels en veel groen, kan een gevoel van landelijke charme toevoegen aan uw stadswoning.
 • Moderne elegantie: Strakke lijnen, minimalistisch design en hoogwaardige afwerkingen kunnen een modern houten terras creëren dat perfect past bij een eigentijdse woning.
 • Dakterras met uitzicht: Een dakterras biedt unieke mogelijkheden, zoals een panoramisch uitzicht over de stad. Overweeg ingebouwde zitplaatsen, plantenbakken en misschien zelfs een kleine moestuin.

Uw terras of dakterras wordt niet alleen mooier, maar ook schaduwrijker met een houten pergola!

Aannemers van houten terrassen of dakterrassen in Maastricht

Het kiezen van de juiste aannemer is een van de belangrijkste stappen in uw project. Hier zijn enkele tips om u te helpen de beste professional voor uw behoeften te vinden:

 • Ervaring en expertise: Kies een aannemer met ervaring in het bouwen van houten terrassen en dakterrassen. Vraag naar voorbeelden van hun eerdere werk en controleer referenties.
 • Lokale kennis: Een aannemer die bekend is met de lokale regelgeving en klimaatcondities in Maastricht kan waardevol advies geven en ervoor zorgen dat uw project voldoet aan alle vereisten.
 • Transparantie en communicatie: Goede communicatie is cruciaal. Zorg ervoor dat uw aannemer duidelijk is over de kosten, tijdlijnen en eventuele mogelijke obstakels. Een transparante offerte en contract kunnen toekomstige misverstanden voorkomen.

Heeft u al eens aan een mooie houten brug, buitenparket, een prachtige houten omheining, een knus tuinhuis of exclusieve houten buitenmeubels gedacht? Ook dat kan Buitenschrijnwerk voor u regelen!  

Kosten van het aanleggen van een houten terras of dakterras

De kosten van een houten terras of dakterras kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren:

 • Materialen: Zoals eerder vermeld, kunnen de kosten van hout sterk variëren. Hoogwaardige hardhoutsoorten zijn duurder, maar bieden ook een langere levensduur.
 • Grootte en ontwerp: Een groter terras of een complex ontwerp met speciale kenmerken zoals ingebouwde zitplaatsen, verlichting of pergola's zal de kosten verhogen.
 • Arbeidskosten: De kosten van arbeid variëren per aannemer en regio. Vraag offertes aan van meerdere aannemers om een goed idee te krijgen van de gangbare prijzen in Maastricht.
 • Vergunningen en voorbereidingen: Eventuele kosten voor vergunningen, voorbereiding van de ondergrond en afvoeren van afval kunnen ook bijdragen aan de totale kosten.

Het aanleggen van een houten terras of dakterras in Maastricht is een waardevolle investering die uw leefruimte kan verrijken en uw woning kan verfraaien. Door zorgvuldig te plannen, de juiste materialen en aannemers te kiezen en rekening te houden met alle relevante overwegingen, kunt u een prachtige buitenruimte creëren die jarenlang meegaat.

Vraag een offerte voor uw nieuwe houten terras of dakterras aan

Veel gestelde vragen over houten terrassen

Hoe maak ik houten terrassen schoon?

U kunt het beste groene zeep gebruiken, dit is een natuurlijk schoonmiddel dat mild voor het hout en effectief tegen vuil is. Laat een halve kop groene zeep in 5 liter warm water oplossen. Verdeel dit zeepmengsel over uw houten terras en laat het een paar minuten intrekken. Verwijder hardnekkig vuil met een zachte borstel en spoel het hout daarna met schoon water weer schoon. Let op: gebruik geen hogedrukreiniger.

Hoe kan ik groene aanslag op een houten terras voorkomen?

Om de groene aanslag op uw houten terras te voorkomen is het noodzakelijk dat u uw terras schoon en droog houdt.

Hoe kan ik mijn houten terras het beste behandelen?

Als u helemaal niets aan uw terras doet, zal deze door vuil en groene aanslag snel lelijk worden. Bovendien wordt een vuil terras ook erg glad, waardoor u er op kunt uitglijden. Met de volgende tips zorgt u voor een mooi en veilig terras met een lange levensduur:

 • Verwijder regelmatig bladeren en vuil met een bezem van uw terras;
 • Maak uw terras twee keer per jaar met een sopje van groene zeep goed schoon;
 • Laat uw terras na het schoonmaken of een regenbui altijd goed drogen voordat u er overheen loopt.

Is een houten terras glad?

Groene aanslag door mos en algen kan ervoor zorgen dat uw terras glad wordt. U voorkomt dit door regelmatig de bladeren en eventueel vuil van uw terras vegen.

Wat zijn de nadelen van een houten terras?

Een houten terras heeft regelmatig onderhoud nodig. Als u dat verzaakt, kan er groene aanslag op de planken gaan hechten of kunnen er vlekken of verkleuringen ontstaan.

Welk hout is geschikt voor een terras?

Het beste hout voor een terras is hoogwaardig hardhout dat kwartiers is gezaagd. Een dergelijk houtsoort vindt u niet in de bouwmarkt, dit zijn allemaal goedkopere, inferieure houtsoorten die op relatief korte termijn zullen gaan scheuren en splijten. 

Wat is het beste hout voor een terras?

Eersteklas hardhout is de beste optie omdat dit erg sterk en duurzaam is, maar dit hout is ook vrij prijzig. Om die reden wordt er vaak voor zachthout gekozen, want dit is een meer betaalbare optie. Hierbij wordt alleen niet altijd gerealiseerd dat zachthout minder duurzaam is en dus minder lang meegaat. Buitenschrijnwerk raadt de volgende houtsoorten voor een gedegen terras aan:

 • Afrormosia;
 • Afzelia;
 • Iroko;
 • Padoek;
 • Ipe;
 • Natuurgekapt teak.

De houtsoorten die wij gebruiken zijn te allen tijde kwartiers gezaagd en natuurlijk gedroogd bij een maximale relatieve luchtvochtigheid van 16%. Dit maakt ons hout ontzettend stabiel en dat is dan ook de reden waarom Buitenschrijnwerk 25 jaar garantie op afgeleverde houten terrassen geeft.

Waar kan ik een houten terras kopen?

Bij een bouwmarkt vindt u alleen terrasplanken van een inferieure houtsoort. De kans is ontzettend groot dat u met een terras van hout dat u bij een bouwmarkt heeft gehaald al binnen een jaar spijt krijgt omdat het niet mooi meer is. U kunt het beste een houten terras bij een professionele aannemer kopen. Het terras wordt dan precies volgens uw wensen ontworpen, er wordt een goede houtsoort gebruikt en het wordt op een gedegen manier gemonteerd zodat u jarenlang van uw terras kunt genieten.

Wat kost een hardhouten terras per m2?

De prijzen voor een hardhouten terras lopen erg uiteen en zijn vooral afhankelijk van de houtsoort die u kiest. Padoek is bijvoorbeeld het goedkoopste hardhout waar we mee werken, maar afrormosia of teak is een stuk duurder. Neem gerust contact met ons op om u te laten informeren over de mogelijkheden en bijbehorende kosten.

Welke onderregels horen er onder een houten terras?

Onderregels zijn een essentieel onderdeel van een houten terras, dit zijn de balken waar de terrasplanken op worden bevestigd. Als u te weinig onderregels gebruikt en hierdoor de afstand tussen deze regels te groot wordt, is uw houten terras niet stabiel. Doorgaans wordt er voor onderregels de kopmaat van 45 x 70 mm gebruikt. Mocht het nu zijn dat het terras veel gewicht moet gaan dragen, dan is het beter om een kopmaat van 50 x 100 mm aan te houden.

Pin It

Copyright © 2023 Buitenschrijnwerk.eu | Alle Rechten Voorbehouden