Tropisch hardhout

Tropisch hardhout is er in vele soorten en vindt men terug in vele kapgebieden. Echter is tropisch hardhout een wijds begrip wat van alles kan betekenen, dus ook niet veel goeds zoals in het geval van de commerciële tropische hardhout soorten. Een aantal voorbeelden hiervan zijn Bankirai/Cumaru en Salau-achtigen.

U kent het vast wel, het welbekende Bankirai plankje met zijn anti-slip groefjes wat zogenaamd niet glad wordt. Dit plank product is een berucht verzinsel van de houthandel in het algemeen, waarbij de consument wijs gemaakt wordt dat dit product een harthout kwaliteit heeft,… echter niets is minder waar dan dat want dit product wordt commercieel gewonnen en verwerkt, dat wil zeggen dat het geschaafd en gezaagd wordt tot een kant bruikbaar half product terwijl het hout nog kakelvers en drijfnat is en niet alleen wordt het kernhout van deze boomsoort verwerkt, maar tevens het spinthout gedeelte zodat het resultaat is dat zowel het spint als het kernhout door elkaar geleverd wordt.

Dit te samen brengt niet alleen het probleem dat de ene plank de helft lichter is als de andere, maar tevens dat de spinthout planken in natte omstandigheden na zeven jaar kuisverrot kunnen zijn en dit is dus wat men bedoeld met de kwaliteit tropisch hardhout. Daarna komt het probleem dat bij versgezaagd hout wat direct verwerkt is tot een tropisch hardhout half product nog vol zit met vocht wat van nature in een tropisch hardhout aanwezig is. Dit zorgt ervoor zodra het in aanraking komt met uitdroging dat het verdampt en ingevolge daarvan het hout heftig gaat krimpen.

Zodra men zich hier van bewust is dat niet alle tropische hardhout soorten gelijk aan kwaliteit zijn, en dat dit materiaal behoorlijk krom en scheluw kan zijn, begint men zich bewust te worden dat men de commerciële houtsoorten onder het tropisch hardhout zal moeten mijden om te voorkomen dat men een slechte prijs/prestatie verhoudingsgewijs product koopt. Soorten zoals Bankirai, Cumaru, Bilinga en andere Salau-achtige soorten die men beter kan mijden, worden al gauw bekend om hun eigenschappen. De kwalitatief degelijke en goedpresterende tropische hardhoutsoorten zijn Afrormosia, Afzelia, Teak, Padouk en Mansonia om er maar een paar te noemen.

Voorts kan de consument al veel informatie halen van internet, indien men het zoekwoord ‘houtvademecum’ intypt in Google en zodanig bij iedere houtsoort de correcte eigenschappen en wetenswaardigheden kan lezen, alsmede de omstandigheden bij de verhandeling ervan in de wereldmarkt. Tropisch hardhout is niet zo simpel als het klinkt,… er zit meer achter als men op het eerste gezicht zou vermoeden.

Tropisch hardhout