Cumaru/Bankirai tuinschermen

Cumaru is een houtsoort waarvan men weinig weet of hoort, echter heeft het een groot marktaandeel van de tuinschermenhandel die in West Europa te krijgen is. De houtsoort op zich laat dan ook geen belletje rinkelen bij de gemiddelde Vlaming of Nederlander, in vergelijk tot de kreet Bankirai.

Voorgevormde tuinschermen zijn de laatste jaren in omzet gigantisch gestegen, gezien het feit dat dit makkelijk te monteren is in combinatie met redelijk mooi design van gevlochten schermen tot lamellen toe. Op de gedachte dat deze artikelen in massa productie nog goedkoop zouden zijn ook, maakt men hierin een kleine vergissing. Zelfs met deze massa artikelen schrikt men soms nog van de prijs die hiervoor gevraagd wordt. Cumaru of Bankirai tuinschermen kunnen soms oplopen tot tweehonderd vijftig euro per tuinscherm.

In tegenstelling tot Bankirai heeft Cumaru veel betere eigenschappen op het vlak van duurzaamheid. Het voordeel hiervan is dat tuinschermen direct op de grond geplaatst kunnen worden zonder dat het gaat rotten. Voorts heeft een tuinscherm van Cumaru vrijwel nooit spinthout in zich, hierdoor trekt en krimpt het vele malen minder. Dit is een groot voordeel als het product op termijn nog net zo mooi moet zijn als op de dag van oplevering.

De mogelijkheid is er altijd nog om een doorlopend stuk houten tuinscherm te maken waardoor er geen tussenpalen zichtbaar zijn, echter moet men dan van Cumaru of Bankirai tuinschermen overstappen op doorlopende Cumaru of Bankirai gevellatten. Dit product noemt men ook wel gevelbekleding. Het voordeel van dit product is dat het een doorlopend lang tuinscherm is zonder paalonderbrekingen. Dit creëert een veel rustiger beeld en voorts kan men met een dergerlijk product veel meer optisch spelen door tussenruimtes toe te laten bij de planken onderling, op zowel de verticale als de horizontale naden alsmede de breedte van de tuinscherm latten te laten variëren op drie of meer verschillende breedtes. Hiermee krijgt het Cumaru of Bankirai tuinscherm verhaal een nog interessantere wending, met andere woorden het overwegen waard.

Cumaru/Bankirai tuinschermen