Buitenschrijnwerk

Houten terrassen/ Pergola’s/ Buitenmeubels/ Gevelbekleding/ Tuinschermen/ Tuinschuttingen/ Tuinomheiningen/ Veranda’s/ Buitenparket/ Poorten/ Carports/ Boomhutten/ en houten Hekken. men heeft de opties om; het te maken, te bouwen, te kopen of te laten maken, of te laten bouwen.

Alles wat met houtconstructies of buitenschrijnwerk te maken heeft valt te benoemen onder dit veelomvattende woord. Echter kan men kozijnen, ramen en deuren rangschikken onder ‘machinaal timmerwerk’ Dit machinaal timmerwerk is dus eigenlijk geen buitenschrijnwerk te noemen. Zeker gezien het feit dat de kozijnen, ramen en deuren over het algemeen maar in een 4 tal houtsoorten geleverd word, is dit zonder meer te bestempelen als een aparte tak van houtbouw, en hiermee geen deel uitmaakt van van het echte buitenschrijnwerk. Dit laatste mede om het feit dat ramen deuren en kozijnen over het algemeen slechts half buiten staan en ook half binnen. Hierdoor is het in feite maar half-buitenschrijnwerk.

Het echte buitenschrijnwerk zoekt men op houten terras kopen of houten terras plaatsen of op houten terras maken of houten terras laten maken of op houten terras bouwen of houten terras laten bouwen. Indien men op zoek is naar een pergola kan men zoeken op; pergola kopen of pergola plaatsen of op pergola maken of pergola laten maken of op pergola bouwen of pergola laten bouwen, echter indien men op zoek is naar buitenmeubels kan men zoeken op; buitenmeubels kopen of buitenmeubels maken of buitenmeubels laten maken. met gevelbekleding kan men intypen in de zoekmachine; gevelbekleding kopen of gevelbekleding plaatsen of op gevelbekleding laten plaatsen. Dit zelfde bij tuinschermen kopen of tuinschermen plaatsen of tuinschermen laten plaatsten. Uiteraard geldt dit tevens voor tuinschuttingen kopen of tuinschuttingen plaatsen of op tuinschuttingen laten maken of op tuinschuttingen laten bouwen. Deze variant kan ook met tuinomheining geschieden door op tuinomheining kopen of tuinomheining plaatsen of op tuinomheining maken of tuinomheining laten maken of op tuinomheining laten bouwen. Een volgende variant is; een veranda te kopen of veranda te plaatsen of op veranda maken of veranda laten maken of op veranda bouwen of veranda laten bouwen.

Voorts tevens de optie; buitenparket kopen of buitenparket plaatsen of op buitenparket maken of buitenparket laten maken…..en uiteraard ook met de optie om te zoeken op; poorten kopen of poorten plaatsen of op poorten maken of poorten laten maken of op poorten bouwen of poorten laten bouwen. Een volgend item binnen de buitenschrijnwerk sector is bijvoorbeeld; carports kopen of carpoort plaatsen of op carport maken of carpoort laten maken of op carport bouwen of carpoort laten bouwen of op het gebied van houten hekken; houten hek kopen of houten hek plaatsen of op houten hek maken of houten hek laten maken of op houten hek bouwen of houten hek laten bouwen

Alle bovenstaande buitenschrijnwerk items zijn onderhevig aan een minimum vakwerk niveau wat sowieso moeilijk te vinden is in de praktijk. Dit geldt zowel voor Terrassen als buitenmeubels, als voor gevelbekleding en tuinschermen,….maar ook veranda;s, buitenparket, poorten, carpoorts, boomhutten en houten hekken. Vandaag de dag worden de meeste buitenschrijnwerk objecten op aangenomen basis uitgevoerd bij de consument ter plekke of geprefabriceerd in een machinale hal of fabriek, waarbij de essence van tijd van het grootste belang is, daar men anders te weinig verdiend of niet kan meekomen met de concurrerende prijzen in de markt.

In beide gevallen is dit een verloedering van het kwaliteitslabel binnen de buitenschrijnwerk branche, daar ondernemers in dit vakgebied op deze wijze ook geen aandacht-factor meer kunnen handhaven aan het te leveren product, wat op zich de fysieke kwaliteit van het te leveren buitenschrijnwerk object drastisch naar beneden haalt. Dan nog maar niet te spreken over de verschillende houtsoorten en kwaliteitskeuzes van de houtsoorten waarmee gesjoemeld en gerommeld wordt. Houtsoorten als Padoek, Afrormosia, Afzelia, Ipe, Itauba, Thermisch Essen met KOMO en FSC certificaat, zijn de kwaliteitshoutsoorten voor alle vormen van buitenschrijnwerk, Echter indien men terug gaat vallen op soorten als Mansonia, Iroko, Bankirai, Kastanje, Robinia, Cumaru en Azobe, dan gaat men zich bevinden in de soorten die qua krimp en uitzetting niet de meest ideale soorten zijn en verschijnselen gaan vertonen die simpelweg niet wenselijk zijn zoals; krimp en trek, of scheurvorming door valbreuk of een te hoog kalkgehalte in het hout in vergelijk tot andere houtsoorten waardoor het overmatig gaat werken op de relatieve vochtigheidstoestand in de omringende atmosfeer.

Dan heeft het er ook nog mee te maken of het desbetreffende houtmateriaal Kwartiers gezaagd is of Half-Kwartiers gezaagd of Dosse gezaagd is. Alsmede het feit in welke relatieve vochtigheid het geleverd is in % op het moment van plaatsing, ten aanzien van de gemiddelde relatieve vochtigheid die de lucht of atmosfeer heeft rondom de plek van het buitenschrijnwerk object, op de plek van installatie. Is dit verschil in relatieve vochtigheid in procenten ten aanzien van het hout tot de gemiddelde vochtigheid in % op plek waar het moet komen, groter dan 15 % zal het houtmateriaal zich aanpassen door hevig te gaan krimpen of uitzetten. Dit is een zeer negatieve factor en een niet gewenste bijkomstigheid van alle houtsoorten, zij het bij iedere houtsoort apart een verschillend resultaat, waarbij de meest vet-houdende houtsoorten zoals Teakhout, Itauba en Pokhout de minst krimp en trek gevoeligen zijn. Dit geld zowel voor een houten terras, een houten pergola, gevelbekleding, tuinschermen, tuinschuttingen, en tuinomheiningen, als voor een veranda, buitenparket, poorten, een carpoort, een boomhut, carport of een houten hek. Al het hout wat afkomstig is van planeet aarde is helaas hieraan onderhevig.

Men merkt al gauw dat men als consument op het gebied van buitenschrijnwerk bijzonder goed oplettend en argwanend moet zijn met het kiezen van de juiste aannemer, alsmede met het kiezen van de juiste houtsoorten en zaagmethodes. hoe komt de consument hierachter…? Door alvorens de aannemer te kiezen, deze zelf te laten beginnen over de voor en nadelen van buitenschrijnwerk, alsmede over de zaagmethodes en ook niet geheel onbelangrijk; de kwaliteiten en verschillen in de bestaande verbindingsmaterialen zoals schroeven, platen, krammen, draadeinden met moeren, alsmede in de eigenschappen van staalsoorten onderling. met name de rekbaarheid van staal met of zonder een geheugen. Dit laatste in net zo belangrijk als als de vakkundigheid van de plaatsende ondernemer of de kwaliteit van het buitenschrijnwerk houtmateriaal zelf.

kortom een vakkundige en correcte buitenschrijnwerk ondernemer verteld zijn klant alles wat er te weten valt van alle bestaande voor en nadelen in dit vakgebied, zodat alvorens er door de consument uberhaupt een handtekening gezet word, deze volledig is ingelicht mbt alle ins en outs in dit hoogst interessante vakgebied, waardoor de consument vrijwel zeker de juiste keuzes maakt en uiteindelijk eindigt met een 1e klas vakwerkproduct waar nog jarenlang kan van worden genoten, zonder irritaties of negatieve herinneringen, hoe groot of klein dan ook.